Poraddźie mi jak poprawnie zmierzyć obwód głowy aby dobrać odpowiedni kask.Mam w domu 3 kaski, wszystkie mi pasują ale 2 z nich to L i jeden M.Z czego z tych dwóch o rozmiarze L jeden jest większy a drugi bardziej dopasowany.Mierzyłem po mojemu i wychodzą mi 2 wymiary głowy albo 58 albo 59 a to akurat przedział między L a M.Mam zamiar kupić kask z allego i nie mam możliwości przymiarki dlatego nie chcę popełnić gafy.
Z góry dziękuję.
P.S.
Mierzyłem 1 cm nad uszami ale jeśli uwzględniłem łuk brwiowy to wychodzi mi 59 a powyżej na środku czoła to 58.
joy
Wiek: 53 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 242 Skąd: Poznań/Częstochowa
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 13:06
Moja rada brzmi: po prostu przymierz kask. Wszelkie pomiary są obarczone dużym ryzykiem, ponieważ kaski tego samego rozmiaru, ale różnych producentów potrafią znacznie różnić się między sobą. Ja używam kasku Caberg w rozmiarze L, ale poprzedni był Nolan M, wcześniej jeszcze Caberg S, a na samym początku Nolan L. Nigdy nie kupię kasku wysyłkowo, bez mierzenia. Jeśli chcesz kupić kask w sklepie internetowym, to wybierz się do najbliższego sklepu motocyklowego i przymierz interesujący Cię kask (nawet w kilku rozmiarach) nie kupując, a następnie zamów ten dopasowany rozmiar przez Internet. Powodzenia!
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1929 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 13:13
Ja też zgadzam się z Jojem. Chociaż sam kupiłem pierwszy kask bez mierzenia i pasuje, ale może być różnie. Generalnie mierzysz dobrze, obwód głowy mierzy się przez środek czoła. Jeżeli Masz możliwość zastosuj się do rady Kolegi.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 14:18
Mi sprzedawca kazał się zmierzyć 1cm nad uszami i 1cm nad brwiami... Ostatecznie kupę to dało, ponieważ kask i tak był za duży! Kask, to najważniejsza część Twojego ubioru! Zbyt duży kask w czasie wypadku i tak dobije Ci do twarzy i będzie się kręcił na głowie jak chciał... W efekcie nie da praktycznie żadnej pomocy... Za ciasny kask uciska tętnice znajdujące się na głowie i znacznie ogranicza dopływ krwi do mózgu, co także może być niebezpieczne... Co do rozmiarów i producentów - tak, jak napisali przedmówcy różnie bywa... Najlepiej przejedź się do jakiegoś motocyklowego, gdzie mają duży wybór i wybierz coś dla siebie... Poproś pana sprzedawcę o jakiś rabat, zniżkę i na pewno coś tam zejdzie z ceny
Dodam jeszcze, że kiedyś przymierzałem dwa kaski HJC CL-R1 w rozmiarze L i jeden był dobrze dopasowany, a drugi był znacznie luźniejszy, tak więc przymiarka kasku w sklepie i kupno tego samego modelu nie daje 100% pewności, że kask będzie pasował...
Kolejna przydatna informacja, o której nie słyszał na początku przygody z motocyklem (ja kupując kask o tym nie wiedziałem). Jeżeli wkładasz na głowę dwa rozmiary i mniejszy nie uciska nadmiernie skroni, to ZAWSZE bierz mniejszy rozmiar!
Problem z tym,że tych kasków nigdzie w sklepie nie spotkałem u nas w PL.Marka to CRAFT i model RXX lub RX7.Przyszło mi do głowy,że sprzedający może zmierzyś swoją czaszkę i jeśli będzie miał ten sam rozmiar co ja to pozostaje mi się zdać na jego uczciwość.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1929 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 17:08
Pamiętaj też, że kask dopasowuje się do głowy czyli układa i jeżeli jest to kask używany to nawet przy tym samym obwodzie głowy może nie za bardzo pasować. Weź to pod uwagę i oczywiście licz na uczciwość sprzedawcy.
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 18:31
Kazda glowa ma inny ksztalt ,wysokosc itd.numeracja to jedno a ,,siedzenie" na glowie
bez ucisku czy luzu to jest najwazniejsze .duze ryzyko kupowanie na odleglosc. w polskim sklepie znajdziesz na pewno cos cenowo podobnego do marki CRAFT.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 01:59
Decydując się na kupno kasku weź pod uwagę nie tylko wygląd, czy certyfikaty... Ale także ceny i dostępność części! Zdarza się, że w kasku coś ulegnie uszkodzeniu - na przykład będziesz robił zdjęcie zwojemu motocyklowi i w tym czasie kask zsunie się na ostre żwirowe podłoże i porysujesz szybkę w miejscu, które będzie utrudniało widoczność... Czasami taniej i szybciej może wyjść kupno nowego kasku, niż szybki do niego!
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 03:06
Słuchaj , zanim kupisz wysyłkowo kask dopytaj się o możliwość wymiany na inny rozmiar.
Zdecydowana większość sprzedawców nie robi z tego problemu ( nie wspominam już nawet o tym że wg prawa masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny).
Teoretycznie zatem nic nie ryzykujesz, no może poza kosztami przesyłki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum