Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 134 Skąd: Warszawa/Poznań
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 22:23
Gotówka, na wszelki wypadek.
Telefon komórkowy i zapasową baterię do tegoż. A jak się nie ma 2 baterii, to przynajmniej przed wyjazdem upewnić się, że komórka jest naładowana, żeby się nie rozładowała w połowie rozmowy "stoję z rozwaloną oponą przy...<BIIP BIIP BIIP>"
Apteczka. Zestaw do naprawy opon i mini-pompka, albo assistance.
lotnik [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 23:13
Kolego a Ty bez komórki żyć nie umiesz?
Jakoś wcześniej jak zaczynałem przygode z motocyklami to telefonów komórkowych nawet NASA nie miała i jakoś żyję.
Ludzie cały świat zjeżdzili nawet motocyklach WSK i bez komórek i było fajnie, więc nie przesadzaj z tą ilością baterii eheeheh
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 15:26
"Ja jeździłem bez kasku i nic mi się nie stało, to inni też mogą".
Komórka jest bardziej przydatna od apteczki, bo komórką możesz zadzwonić po karetkę, a szansa na to, że cywilowi uda się uratować komuś życie apteczką jak pogotowie nie będzie zawiadomione jest dość niska. I na kursach pierwszej pomocy uczą - najpierw wzywać pomoc.
Oczywiście że ludzie sobie radzili bez komórek. Tak samo radzili sobie bez motocykli tylko popierniczali na piechotę czy konno. Ale czy to powód, żeby rezygnować z motocykli?
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to łączność to podstawa.
lotnik [Usunięty]
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 22:33
Ale wczesniej napisałeś że komórka i zapasowa bateria jest potrzebna po to by zadzwonić że złapałeś gume!!!!
Ciekawe co zrobisz jak złapiesz gume i nie będziesz miał zasiegu GSM, wtedy Ci nawet pięc zapasowych baterii nie pomoże.
Ja oczywiście mam komórke, ale jak złapie gume to nigdzie nie dzwonie tylko mam zestawik do prowizorycznej naprawy opon. Jak za 2 tyg będę motocyklem w Rumunii i złapie gume to gdzie mam zadzwonić???
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 01:27
Nieno, to był tylko przykład. Zaraz potem napisałem żeby wziąć zestaw do naprawy, w końcu. Akurat zestaw do prowizorycznej naprawy opon dużo miejsca nie zajmuje i sugeruję zawsze wozić przy sobie.
Natomiast sytuacja, że absolutnie nie ma zasięgu żadnego z operatorów jest w Polsce dość rzadka - przy dzwonieniu na 112 dzwoni przez dowolnego BTSa znajdującego się w pobliżu. Szlajam się po różnych dziwnych miejscach i często jest tak, że np. Plus i Era nie mają zasięgu, a Idea ma, albo nie ma Idea i Era a Plus ma itd.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1929 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 18:08
W kwestii kapcia to sam utworzyłem temat "Co zrobić gdy się złapie kapcia" jest tam adres do zakupu zestawu naprawczego, który w przeciwieństwie do pianki nie niszczy opony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum