izywec, ale ja to pisałem na luzie Po prostu zaczęła się jakaś taka dyskusja wywiązywać i chciałem załagodzić temat. Jestem zdecydowanie lepszym mówcą w życiu niż pismakiem w internecie
podsumowując: do palenia gumy nic nie mam, każdy robi co mu się podoba z własnym moto
Wysłany: Nie Lut 01, 2015 22:19
... ja do palenia gumy, w sumie też nic nie mam, pod warunkiem , że to nie moja guma
moim zdaniem sprzęgło się kończy bo razem z guma się sfajczyło ... ot to!
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Nie Lut 01, 2015 22:50
Pewnie sprzęgło było jeszcze w stanie możliwym eksploatacyjnie a Łukaszfox zapewne palił te 5 razy nie przy pełnym zasprzęgleniu /puszczona całkowicie "klamka sprzęgła"/ to i efekt murowany. Poczekamy, może się przyzna?
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Witam, ostatnio miałem pierwszą bezpośrednią styczność z Deauvilką. Chciałem Was podpytać o sprzęgło, po odpaleniu silnika, kiedy motocykl był nie rozgrzany, sprzegło przy wciśnięciu wydawało cichutki dzwięk pracy. Takie cichutkie mrowienie, pyrkanie, klekotanie plus czuc było ledwo wyczuwalne mikrowibracje. Znajomy twierdzi, że to normalne przy nierozgrzanym motocyklu, że tam się jakies szczoteczki zakleszczają, a później jest już w porządku.
Pozwalam sobie tutaj zapytać szanownego grona o opinię. Czy taki dzwięk to przesłanka mówiąca o czymś niepożądanym?
Pozdrawiam.
U mnie klekocze na luzie, ale cicho. Ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Tu na forum wyczytałem kiedyś, że to normalne. Przy wciskaniu sprzęgła na zimnym silniku nigdy żadnego dźwięku nie miałem. Jeśli po wciśnięciu dalej stuka to możliwe, że sprzęgło już wyeksploatowane.
... Znajomy twierdzi,..., że tam się jakies szczoteczki zakleszczają...
Normalnie ręce opadają...
A to, że w Hondzie sprzęgło głośno pracuje to normalka.
Jeśli to niedorzeczność co napisałem to głównie z mojej winy, uczciwie oddam, że facet jest pasjonatem, ja natomiast jestem półgłowkiem jeśli chodzi o budowe jakichkolwiek pojazdów jeżdzących, który niewiele spamiętał słuchając jednym uchem wywodu o sprzęgle
Bądź co bądź konkluzja była taka, że efekt, który opisałem miał się pomniejszać w raz z rozgrzaniem motocykla. Chociaż jeśli dobrze Was rozumiem, niekoniecznie musi się tak być. Tak czy inaczej akurat będzie można to zweryfikować jak robi się bardziej sucho.
Model, który oglądałem ma 60 tyś przebiegu. W ogóle jestem lekko zawstydzony, że jak na pierwsze poważne oględziny i przymiarki do pierwszego moto, jedyne odkrycie jekiego dokonałem samodzielnie, mającego budzić zastrzeżenia, to sprzęgło. Na początku po odpaleniu, zauwazyłem jeszcze nieszczelny tłumik, ale znajomy i sprzedawca popatrzyli z politowaniem, uświadamiając, że to fabryczny otwór spod spodu
... Znajomy twierdzi,..., że tam się jakies szczoteczki zakleszczają...
Normalnie ręce opadają...
A to, że w Hondzie sprzęgło głośno pracuje to normalka.
Jeśli to niedorzeczność co napisałem to głównie z mojej winy, uczciwie oddam, że facet jest pasjonatem, ja natomiast jestem półgłowkiem jeśli chodzi o budowe jakichkolwiek pojazdów jeżdzących, który niewiele spamiętał słuchając jednym uchem wywodu o sprzęgle
OK - przecież nie można wiedzieć wszystkiego... jeden ma dryg do naklejania znaczków, a drugi buduje promy kosmiczne
Sęk w tym, że w internecie jest pełno schematów i opisów zasady działania sprzęgieł(moja dobra rada - poczytaj, a wiele Ci się wyjaśni) i gwarantuję Ci, że w ŻADNYM modelu sprzęgła nie ma "szczoteczek które się zawieszają".
_________________ Na mechanice się nie znam, ale chociaż po doradzam.
Nie, nie to już wyjaśniliśmy. Zakleszczone szczoteczki pojawiły się w miejsce sklejonego sprzęgła dzięki mojej tępocie i wyobraźni
Teraz wracamy do sedna. Czy sklejone sprzęgło może objawiać się taką głośną pracą po odpaleniu? Czy raczej jak w wiekszości zwracaliście uwagę ten typ tak ma, głośno chodzi, tym bardziej po przebiegu kilkudziesieciu tysiecy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum