Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza Pomoc
Autor Wiadomość
ADNAW 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Gru 11, 2014 11:40   

jeśli będzie dobry termin to wstępnie dokulam się do Was lub ewentualnie zabiorę z kimś po drodze,wstępnie dwie osoby lub 3 czyli ja Ciotka Mońka i mój luby -możemy też zorganizować takie kurs w wiosce cudów

snajper-psg1 
Stay frosty!

Wysłany: Sob Gru 13, 2014 19:50   

Ja do stolicy bym pojechał chętnie, ale nie wiem co z terminem, raczej bliżej przełomu I/II '15

scorpio70 

Wysłany: Pon Lut 09, 2015 13:33   

Hej, dla nie wtajemniczonych taki kurs - pierwsza pomoc (od motocyklistów dla motocyklistów) już za nami. Wioska Cudów z kursem zaliczona! Jak to bywa, po takich kursach pełno (przynajmniej ja) mam pytań do prowadzącego - Crew707 :-)

Łukasz, jeżeli pozwolisz to zacznę :-)
1. mógłbyś "skompletować" w jednym miejscu (tzn tu) zawartość apteczki motocyklowej, nazewnictwo poszczególnych pomocy i info co do czego
2. sama apteczka (ta twoja) była zakupiona gdzieś w lubelskim, tylko konkretnie gdzie
3. to samo z nożyczkami, tymi specjalnymi

Pytania co do kursu:
1. pokazywałeś (zdjęcie z prezentacji) taką powypadkową pozycję motocyklisty, co to prawa kończyna coś połamana strasznie była i mam pytanie. Gość leżał sobie na brzuchu i chcąc stwierdzić czy nie ma obrażeń na owym brzuchu powinniśmy go (w kilka osób) przekręcić do boku co by zajrzeć co i jak ... tylko kończyny jego tak trochę dziwnie powyginane nie pozwolą na taki precyzyjny ruch przekręcania, wobec tego te kończyny powinniśmy pierw "wyprostować? (auuu)
2. proszę Cię o ile to możliwe byś jeszcze raz, napisał (tutaj) jak wygląda ten uniwersalny "łańcuch" naszego postępowania w momencie niesienia pierwszej pomocy

Przepraszam ale ja tak mam, że pytań po przemyśleniu (tak na spokojnie) zawsze mam sporo, np: kiedy będziesz miał kolejny kurs, chętnie powtórzę i może kolejne osoby z forum się na niego załapią.

Co do innych którzy nie byli u Wandy - słuchajcie! Łukasz (Crew707) to najlepszy prowadzący jakiego poznałem (dziękuję) a wierzcie mi, kursów różnych robię w roku dużo albo jeszcze więcej .. POLECAM!!

pozdrawiam, szerokości

Crew707 

Wysłany: Pon Lut 09, 2015 13:54   

W dniu 7.02.2015 w naprawdę magicznej Wiosce Cudów, odbył się kurs pierwszej pomocy "O motocyklistach i dla motocyklistów", w którym uczestniczyli członkowie i sympatycy naszego forum.

Kilka zdań podsumowania z perspektywy prowadzącego:

1. Był to trzeci tego typu kurs, ale pierwszy, w którym uczestnicy wykazywali tyle pozytywnego zaangażowania. Wszyscy chętnie brali udział w ćwiczeniach, ale również dzielili się własnymi doświadczeniami i historiami z życia. Padło sporo interesujących pytań.

2. Między innymi dlatego (ale głównie z powodu mojego paskudnego gadulstwa i pierdołowatości), nie udało się zrealizować 100% zakładanego w programie materiału. Myślę sobie, że to nie tragedia. Być może stwarza to okazję do kolejnego spotkania i kontynuacji tematów z pogranicza "życia i śmierci" ;)

3. O wrażenia z kursu należy pytać uczestników, ale mój odbiór (jako prowadzącego) był naprawdę bardzo pozytywny. Szanowna Ekipa Kursantów (po wieczornych harcach) miała pełne prawo wykazywać zmęczenie, znużenie i ogólny "zgon", nic takiego jednak nie nastąpiło. Wszyscy DALI RADę i do wieczora trzymali fason :) I za to należą się wszystkim ciepłe brawka oraz szacuneczek!

4. Doświadczenia wyniesione z kolejnego kursu z pewnością pozwolą nam zmodyfikować i udoskonalić program zajęć. Być może zbierze się kolejna grupa chętnych osób, a my nadal jesteśmy otwarci na wszelką współpracę w tej materii.

5. Jeśli ktoś chciałby przekazać nam swoje uwagi, spostrzeżenia, przemyślenia, propozycje zmian kursu itp, itd., można pisać tu, na PW lub na mail: resq.szkolenia [małpka] gmail.com. Chętnie wszystko przyjmiemy na klatę :)

6. Zgodnie z ustaleniami, przykładowy skład apteczki motocyklowej, opiszę już wkrótce w osobnym topicu, aby nie zginął tu pośród wpisów. Może się komuś do czegoś przyda...

Jeszcze raz dzięki serdeczne za spotkanie. Doskonale się z Wami pracuje i doskonale bawi! :)

EDIT:

Scorpio, wielkie dzięki za Twoją opinię. Cieszymy się, ze jesteś zadowolony. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania, tylko proszę, daj mi "chwilkę" :)

SławekK 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 08:39   

Najbardziej rzeczowy kurs pierwszej pomocy w jakim uczestniczyłem!!! Bardzo polecam!
Pomimo niewyspania :mrgreen: (sam nie wiem dlaczego :razz: ) w głowie zostało mi więcej niż po parodniowej paplaninie o tym jaka ta pierwsza pomoc ważna.

Crew707 napisał/a:
Jeszcze raz dzięki serdeczne za spotkanie. Doskonale się z Wami pracuje i doskonale bawi! :)

I vice versa :mrgreen:

Kobrzak 
Piotrek

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 11:42   

Crew707, jakbyś w sezonie miał gdzieś niedaleko Wawy prowadzić kurs to daj znać, chciałbym wziąć udział w czymś takim tylko kwestia czy uda mi się wyrwać. Żałuje strasznie że teraz mi się nie udało :(

https://www.instagram.com/piotr_harison/

NT650V Devi 1999 > NT700 2008 Wiśnia > Triumph Tiger 955i 2004 > Triumph Tiger 955i 2005

Krwawa_Stefania 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 13:14   

Crew707, Kurs pierwszej pomocy staram się "zaliczyć" przynajmniej raz do roku. Tak, żeby sobie przypomnieć co nieco. Zazwyczaj po godzinie lekko się nudzę.
Tym razem moja uwaga (pomimo niewyspania, nie wiedzieć czemu) była skupiona przez kilka godzin (!) szkolenia. ćwiczenia też bardzo pożyteczne. To pierwszy kurs w którym uczestniczyłam skierowany przede wszystkim do motocyklistów.
Dobrze mieć poczucie, że gdyby coś złego się wydarzyło (tfu, tfu, tfuuuu!) ekipa będzie wiedziała jak mnie potraktować. Miło też wiedzieć, że w razie takiej sytuacji (tłu, tfu, tfuuuu!) ryzyko, że wpadnę w panikę nie wiedząc co zrobić postąpić będzie nieco mniejsze.

Podsumowując: Znów zostałeś moim MISZCZEM. poproszę o chociażby krótkie powtórki przy każdej zlotowej okazji.

A teraz skargi i wnioski: Nie mogę przeżałować, że nie pozwoliliście mi spać z ciemnowłosym fantomem. Rezerwuję go na kolejny raz.

sgtcop13 
Premium User

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 14:54   

Krwawa_Stefania napisał/a:
.........

[b]A teraz skargi i wnioski
: Nie mogę przeżałować, że nie pozwoliliście mi spać z ciemnowłosym fantomem. Rezerwuję go na kolejny raz.

To aż taka "posucha" była, że musiałaś się pchać do fantoma?!

:mrgreen:

Krwawa_Stefania 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 15:15   

sgtcop13 napisał/a:
To aż taka "posucha" była, że musiałaś się pchać do fantoma?!
:mrgreen:

To raczej kwestia moich specyficznych upodobań ;)
Byłam nawet lekko zazdrosna, kiedy po użyciu żelu (tak, był też żel :grin: ) wszyscy po kolei gmerali mu rurką w ustach. Pomyślałam jednak "to nic, w nocy będzie tylko mój", jednak Rzeszowiaki stwierdziły inaczej i zamknęły mojego ukochanego w bagażniku. Została mi tylko tęsknota i fota w telefonie

Crew707 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 15:22   

Dziękuję za wszystkie opinie! :)

Ewuniu, obiecujemy, że jak następnym razem spotkasz się z tym "panem", to będzie już miał ręce i nogi (a paluszki, to on ma naprawdę zgrabne). No i żeby wynagrodzić Ci tę samotną noc, przyprawię mu najokazalszy "brzęczyk", którego chirurdzy w ostatnim czasie wyciągali z pacjentów :mrgreen:

Krwawa_Stefania 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 15:26   

Crew707 napisał/a:
Dziękuję za wszystkie opinie! :)

Ewuniu, obiecujemy, że jak następnym razem spotkasz się z tym "panem", to będzie już miał ręce i nogi (a paluszki, to on ma naprawdę zgrabne). No i żeby wynagrodzić Ci tę samotną noc, przyprawię mu najokazalszy "brzęczyk", którego chirurdzy w ostatnim czasie wyciągali z pacjentów :mrgreen:

A następnie wręczysz mi całość ze słowami "żeby mi to nie zginęło" ;)

Toma311 
Tiger 1200

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 18:00   

Albo: żeby mi to jeszcze po figlach działało :wink:

NT650V '03 ---> NT700V '08 Wiśnia ---> BMW R1200 eRTek '07 ---> eRTek '11 ---> TT1200

SławekK 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 21:32   

A jak zginie... to nie ma przebacz! Będziemy szukali!
A nie daj Boże się zaklinuje... a Pana Mietka z nami nie ma! :twisted: :razz:

Krwawa_Stefania 

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 22:54   

Bogowie, strzeżcie mnie przed łożyskami kulkowymi ;)

Crew707 

Wysłany: Sro Lut 11, 2015 05:10   

Zgodnie z umową zawartą na szkoleniu, wymęczyłem opis i przykładową zawartość motocyklowej apteczki. Post zamieściłem w dziale akcesoria. Jeśli Admin uzna, że powinno to być w innym miejscu, proszę przenieść.

Wszelkie uwagi, pomysły, konstruktywna krytyka mile widziane :)

Scorpio, dzisiaj postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania (jak mi tylko pacjenci pozwolą).

Odpowiedz do tematu