Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 17:01
Moim zdaniem technika operowania motocyklem (także w sytuacjach awaryjnych) jest absolutnie nie zastąpiona. Ruch sam w sobie pewnie pomaga na zdrowie, ale czy ma zbawienny wpływ na turlanie się turystykami po asfalcie? Ewentualnie na samopoczucie
Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 342 Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 18:06
No podjety został ważny temat. No i opasły.
Zeby sie podeprzeć przy sytuacjii awaryjnej, czy dźwignąć moto bez kontuzji pleców kiedy ona już nastąpi trzeba ćwiczyć.
Bez przynudzania na temat ćwiczeń kondycyjnych, siłowych, wytrzymałościowych i całej tej reszty nudnego bełkotu powiem, że:
- ważne, żeby regularnie zażywać aktywności (tak jak Pan Izydor pisał), jaka ona by nie była
- basen zawsze spoko, odciąża stawy, daje opór jak przy ćw. z hantlami no i wpływa globalnie - całe ciało przecież pracuje przy pływaniu, chociaż ja polecam kraula i grzbiet, żabka niekoniecznie,
- w domowym zaciszu warto powrócić do podstawowych ćwiczeń
popularne przysiady są świetnym ćwiczeniem na nogi plecy i brzuch, pompki z kolei to doskonałe ćwiczenie na stabilizację centralną tak potrzebną przy jeździe motocyklem.
Także ruszać się regularnie, zauważalne wyniki przyjdą po kilku tygodniach
bedur Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 453 Skąd: Nidderau DE
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 19:52
Haha, po pierwszych poradach DorDaw-a chciałem zadzwonić po "sparingpartnera", wyjąć sprzęta sportowe i zacząć regularnie trenować przez całą zimę. Niestety, reszta kolegów skutecznie mnie zniechęciła
_________________ Jest tyle rzeczy które mam w dupie a codzienne dochodzą nowe.
uprawiam sport od lat, niestety ostatnio wyłapałem uciążliwy uraz i ponad pół roku robienia nic, żeby to zagoić. dla kogoś kto ma zakodowane, że te 3-4 razy w tygodniu trzeba się dobrze zmęczyć, siedzenie na dupie to katorga.
ale suma summarum, jestem pewien że silne plecy, nogi i kondycja to podstawa na dobre samopoczucie w życiu, więc na motocykl też się przyda. pomijam enduro, czy cross bo tam jest naprawdę mocna fizyka potrzebna. Choć myślę, że torowcy też muszą dbać o wysoką sprawność.
jak ktoś nie lubi sam się męczyć, to z żoną basen, biegówki, łyżwy i kondycja na wiosnę się wyrobi. siłowe ćwiczenia też są super, ale to musi mieć sens więc albo obwodowe treningi wytrzymałościowe (co teraz się modnie crossfitem nazywa), albo sprawdzone metody ciężarowe i ćwiczenia wielostawowe - jak przysiady, wiosłowania etc. Pseudo wzmacnianie nadgarstków jak z artykułu to żenada jest. Lepszy efekt dadzą jakiekolwiek ćwiczenia z obciążeniem - np pleców. Nie dość że przedramiona wyrobią się dużo lepiej, to będą mocne plecy. A to zaprocentuje jak będzie trza moto z ziemi podnieść. Dla rekreacyjnego użytkowania motocykla turystycznego i lepszego samopoczucia w jakieś skomplikowane wariacje bym się nie bawił. Sezon narciarski też startuje więc to jest ten moment, żeby się zebrać.
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1784 Skąd: Tarnów
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 09:03
Z tematem "przyszła zima", to chyba się pośpieszyliśmy
Zastanawiam się, czy sprzęta nie wybudzić ze snu zimowego w ciepłym garażu , bo słońce świeci, a o zimie ani słychu.....
pozdro
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 20:57
sgtcop13 napisał/a:
Z tematem "przyszła zima", to chyba się pośpieszyliśmy
Zastanawiam się, czy sprzęta nie wybudzić ze snu zimowego w ciepłym garażu , bo słońce świeci, a o zimie ani słychu..... pozdro
U mnie ostatnimi czasy /tzn. zimami/ jak śnieg leży 2-3 tygodnie to bywa dużo. Gorsze są temperatury poniżej zera bo w "nadmorzu" wilgotność i wiatry właściwie pozbawiają przyjemności wyciągania motocykla na drogę.
Dzisiaj właśnie zrobiłem małą przebieżkę mojej NTV-ce po prawie miesięcznym postoju /było 8 stopni i słoneczko/. Odpukać: zastartowała od razu - przejażdżka była miła choć krótka.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 04 Lis 2013 Posty: 315 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Gru 18, 2013 11:08
Przyszła zima?
Jaka zima!
Jadąc do roboty minąłem: Kawę Ninija, NTVkę Devilkę (pozdrowienia, bo może to ktoś kogo "znam" - z forum) i Shadowkę... I miałem wrażenie, że zimę przespałem, że to już wiosna
Wysłany: Sro Gru 18, 2013 15:43
Znalazłem u siebie czasopismo Motocykl -wydanie specjalne;szkoła jazdy z 2011 wydanie nr 1 i jak ktoś będzie miał ochotę to zeskanuje i wyśle na maila artykułu dot.treningu siłowego dla motocyklistów jak również fajny artykuł o impregnacji odzieży motocyklowej.Chyba że ktoś z was potrafi dotrzeć do żródła,bo ja nie znalazłem informacji, poza okładką na stronie; motocykl online.
_________________ Pozdrawiam.zaleszniak
Tony Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 28 Skąd: Dobczyce
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 16:00
Znalazłem dość ciekawą stronkę http://www.100pompek.pl
Fajne programy dla każdego z opisem i odnośniki do mięśni brzucha, nóg, bieganie i inne
można troszkę poprawić sobie kondycję przed sezonem kwestia tylko chęci a programy dość proste
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum