Forum Honda NTV Strona G³ówna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Nastêpny temat
Przyszła zima.
Autor Wiadomo¶æ
Killu 
Tyle go widzieli...

Pomóg³: 50 razy
Do³±czy³: 23 Sie 2010
Sk±d: Opole
Wys³any: Czw Gru 12, 2013 17:01   

Moim zdaniem technika operowania motocyklem (także w sytuacjach awaryjnych) jest absolutnie nie zastąpiona. Ruch sam w sobie pewnie pomaga na zdrowie, ale czy ma zbawienny wpływ na turlanie się turystykami po asfalcie? Ewentualnie na samopoczucie :P

Ale to tylko moje zdanie.

luke1111 

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Wroc³aw
Wys³any: Czw Gru 12, 2013 18:06   

No podjety został ważny temat. No i opasły.

Zeby sie podeprzeć przy sytuacjii awaryjnej, czy dźwignąć moto bez kontuzji pleców kiedy ona już nastąpi trzeba ćwiczyć.

Bez przynudzania na temat ćwiczeń kondycyjnych, siłowych, wytrzymałościowych i całej tej reszty nudnego bełkotu powiem, że:

- ważne, żeby regularnie zażywać aktywności (tak jak Pan Izydor pisał), jaka ona by nie była
- basen zawsze spoko, odciąża stawy, daje opór jak przy ćw. z hantlami no i wpływa globalnie - całe ciało przecież pracuje przy pływaniu, chociaż ja polecam kraula i grzbiet, żabka niekoniecznie,
- w domowym zaciszu warto powrócić do podstawowych ćwiczeń
popularne przysiady są świetnym ćwiczeniem na nogi plecy i brzuch, pompki z kolei to doskonałe ćwiczenie na stabilizację centralną tak potrzebną przy jeździe motocyklem.

Także ruszać się regularnie, zauważalne wyniki przyjdą po kilku tygodniach :)

www.topcarefizjo.pl

bedur 

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Nidderau DE
Wys³any: Czw Gru 12, 2013 19:52   

Haha, po pierwszych poradach DorDaw-a chciałem zadzwonić po "sparingpartnera", wyjąć sprzęta sportowe i zacząć regularnie trenować przez całą zimę. Niestety, reszta kolegów skutecznie mnie zniechęciła :razz: :mrgreen:

zaleszniak 
zaleszniak

Sk±d: Warszawa
Wys³any: Czw Gru 12, 2013 20:09   

Czyli każda aktywność fizyczna jest dobra,obojętnie czy basen siłownia itp grunt to w okresie zimowym zająć się swoja kondycją.

Bob 

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: Op
Wys³any: Czw Gru 12, 2013 20:34   

Odśnieżanie :mrgreen:
Im więcej nasypie, tym więcej ruchu :razz:
Dodatkowo spacery po nieodśnieżonych ścieżkach potrafią nieźle wymęczyć.

mrok31337 
mrok31337

Pomóg³: 26 razy
Do³±czy³: 13 Lis 2012
Sk±d: Gdañsk
Wys³any: Pi± Gru 13, 2013 07:52   

Bob, dają po łydach jak bieganie po miękkim piaseczku na plaży ;]

krasus 

Do³±czy³: 15 Lut 2012
Sk±d: ³dz
Wys³any: Pon Gru 16, 2013 12:10   

uprawiam sport od lat, niestety ostatnio wyłapałem uciążliwy uraz i ponad pół roku robienia nic, żeby to zagoić. dla kogoś kto ma zakodowane, że te 3-4 razy w tygodniu trzeba się dobrze zmęczyć, siedzenie na dupie to katorga.
ale suma summarum, jestem pewien że silne plecy, nogi i kondycja to podstawa na dobre samopoczucie w życiu, więc na motocykl też się przyda. pomijam enduro, czy cross bo tam jest naprawdę mocna fizyka potrzebna. Choć myślę, że torowcy też muszą dbać o wysoką sprawność.
jak ktoś nie lubi sam się męczyć, to z żoną basen, biegówki, łyżwy i kondycja na wiosnę się wyrobi. siłowe ćwiczenia też są super, ale to musi mieć sens więc albo obwodowe treningi wytrzymałościowe (co teraz się modnie crossfitem nazywa), albo sprawdzone metody ciężarowe i ćwiczenia wielostawowe - jak przysiady, wiosłowania etc. Pseudo wzmacnianie nadgarstków jak z artykułu to żenada jest. Lepszy efekt dadzą jakiekolwiek ćwiczenia z obciążeniem - np pleców. Nie dość że przedramiona wyrobią się dużo lepiej, to będą mocne plecy. A to zaprocentuje jak będzie trza moto z ziemi podnieść. Dla rekreacyjnego użytkowania motocykla turystycznego i lepszego samopoczucia w jakieś skomplikowane wariacje bym się nie bawił. Sezon narciarski też startuje więc to jest ten moment, żeby się zebrać.

sgtcop13 
Premium User

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: Tarnów
Wys³any: Wto Gru 17, 2013 09:03   

Z tematem "przyszła zima", to chyba się pośpieszyliśmy :mrgreen:

Zastanawiam się, czy sprzęta nie wybudzić ze snu zimowego w ciepłym garażu :roll: , bo słońce świeci, a o zimie ani słychu..... :mrgreen:

pozdro

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Pomóg³: 25 razy
Do³±czy³: 20 Sie 2013
Sk±d: Gm. wiej. Ko³obrzeg
Wys³any: Wto Gru 17, 2013 20:57   

sgtcop13 napisa³/a:
Z tematem "przyszła zima", to chyba się pośpieszyliśmy :mrgreen:
Zastanawiam się, czy sprzęta nie wybudzić ze snu zimowego w ciepłym garażu :roll: , bo słońce świeci, a o zimie ani słychu..... :mrgreen: pozdro

U mnie ostatnimi czasy /tzn. zimami/ jak śnieg leży 2-3 tygodnie to bywa dużo. Gorsze są temperatury poniżej zera bo w "nadmorzu" wilgotność i wiatry właściwie pozbawiają przyjemności wyciągania motocykla na drogę.
Dzisiaj właśnie zrobiłem małą przebieżkę mojej NTV-ce po prawie miesięcznym postoju /było 8 stopni i słoneczko/. Odpukać: zastartowała od razu - przejażdżka była miła choć krótka.
Od wrze¶nia 2023 Rower i "Puszka"

walus 
Premium User

Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 18 Sty 2011
Sk±d: CIELCZA
Wys³any: Wto Gru 17, 2013 21:11   

Panowie obudzić sprzęty i śmiganko jest zajebiście .LWG :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mrok31337 
mrok31337

Pomóg³: 26 razy
Do³±czy³: 13 Lis 2012
Sk±d: Gdañsk
Wys³any: Sro Gru 18, 2013 08:01   

Jak się robi od 8 do 16 to sprzęta obudzić mogę sobie wieczorem pod pierzynką :D

Arkadio 

Do³±czy³: 04 Lis 2013
Wys³any: Sro Gru 18, 2013 11:08   

Przyszła zima?
Jaka zima!
Jadąc do roboty minąłem: Kawę Ninija, NTVkę Devilkę (pozdrowienia, bo może to ktoś kogo "znam" - z forum) i Shadowkę... I miałem wrażenie, że zimę przespałem, że to już wiosna :)

pires 
Premium User

Do³±czy³: 17 Sty 2012
Sk±d: Zalasewo
Wys³any: Sro Gru 18, 2013 11:45   

To co Walus , może w sobotę objazd ? :mrgreen:

zaleszniak 
zaleszniak

Wys³any: Sro Gru 18, 2013 15:43   

Znalazłem u siebie czasopismo Motocykl -wydanie specjalne;szkoła jazdy z 2011 wydanie nr 1 i jak ktoś będzie miał ochotę to zeskanuje i wyśle na maila artykułu dot.treningu siłowego dla motocyklistów jak również fajny artykuł o impregnacji odzieży motocyklowej.Chyba że ktoś z was potrafi dotrzeć do żródła,bo ja nie znalazłem informacji, poza okładką na stronie; motocykl online.

Tony 

Do³±czy³: 10 Maj 2012
Sk±d: Dobczyce
Wys³any: Nie Gru 29, 2013 16:00   

Znalazłem dość ciekawą stronkę http://www.100pompek.pl
Fajne programy dla każdego z opisem i odnośniki do mięśni brzucha, nóg, bieganie i inne
można troszkę poprawić sobie kondycję przed sezonem kwestia tylko chęci a programy dość proste

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: