[ Dodano: Sob Lut 03, 2018 15:05 ]
Pytam dla tego bo miałem dziwna sytuacja wczoraj. Prędkościomierza w trakcie jazdy przestał działać i włączyła się kontrolka FI , ale po przejechaniu kolejnych w tym samym czasie km. licznik zaczął pokazywać prędkość i kontrolka zgasła.Tak się zastanawiam co się mogło stać.
_________________ BENZER 50/HONDA S-WING 125/YAMAHA MAJESTY400/HONDA NT 700V
Też miałem coś podobnego. Na wyłączonym zapłonie przełączyłem kilka razy czerwony włącznik bezpieczeństwa. I od tamtej pory spokój, w sumie to dużo od tamtego czasu km nie przybyło. Podejrzewam, że może coś nieświadomie się oparłem o ten prztyczek, czy coś mu zaśniedziało czy coś podobnego. Co do licznika to jego podłączenie możesz sprawdzić wtykając palce pod zegary. Jest to szeroka złączka, spróbuj ją docisnąć, jak "pyknie" to znaczy, że nie była wpięta na zabezpieczenia.
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Drodzy koledzy niestety problem wrócił nie działa prędkościomierz, a wszystko po za tym działa. Co mogło się stać? Kontrolka FI wskazuje mi na błąd 11 czyli czujnik prędkości lub kable. Czy ktoś wie jak wygląda czujnik prędkościomierza i gdzie się znajduje? Bardzo proszę o pomoc.
_________________ BENZER 50/HONDA S-WING 125/YAMAHA MAJESTY400/HONDA NT 700V
Witajcie
Nie działa mi prędkościomierz w Revere. Nie pokazuje ani predkości, ani nie naliczaja się kilometry przebiegu.
Myślałem, że linka, kupiłem w ciemno, założyłem i zonk, bo okazało się że nadal nie działa.
Co mogło paść? Czy w zegarach mam szukać, czy może te coś przy kole? Jeśli ten ślimak przy kole, to czy jest dostępny do kupienia łatwo? A może jakiś zamiennik?
Reverka 1995 rok.
Trzeba sprawdzać metodycznie:
1) czy linka (wkład linki - fachowa nazwa wałek giętki) wyjęta z licznika kręci się po zakręceniu kołem (potrzebna podstawka centralna albo podnośnik, żeby unieść przód do zakręcenia kołem)?
2) Jeśli tak- czy nowa linka (wkład) na pewno sięga do licznika?
3) jeśli nie - czy sam wkład włożony w otwór napędu przy kole kręci się?
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Wto Mar 19, 2019 15:27
Najpierw sprawdź ślimak.
Odkreć linkę. Wrzuć moto na centralkę, wsadź klocek pod silnik, aby przód wisiał w powietrzu.
Kręć kołem i obserwuj obroty blaszki. Nawet jak się kręci, to przytrzymaj ją lekko palcami i zobacz, czy pod obciążeniem też się obraca.
Najlepsze efekty kontroli pierścienia będziesz miał przy demontażu, wtedy dokładnie obejrzysz zabki, przy okazji wyczyścisz i nasmarujesz.
Z dopasowywaniem byłbym ostrożny. Nie tylko ząbki pierścienia muszą pasować, ale też obudowa, bo stanowi istotny element dystansujący układu oś-dystans-łożysko-tuleja-łożysko-ślimak-goleń lagi.
Kolejny punkt to sprawdzenie, czy linka nie jest dupna.
Przykręć ją już do ślimaka, odkręć od zegarów, kręć kołem i sprawdzaj końcówkę drutu w sposób opisany wyżej, analogicznie jak blaszkę.
Jak z tym wszystko dobrze, to sprawdź zegary. Możesz spróbować obracać jakimś srubokrętem w gnieździe. Delikatnie. Jak wskazówka drgnie, to linka jest jakaś niepasująca, za krótka lub nie przykręcona odpowiednio.
W przeciwnym razie to raczej bad news, bo zegary. Patrząc na koszta używanych (o nowych nawet nie mówię) trzeba próbować naprawy. Szukaj wśród zakładów zegarmistrzowskich, niektórzy robią takie rzeczy.
EDIT jeszcze sprawdź, czy masz tam blaszkę nr 7 ze schematu i jest to dobrze złożone. Ta blaszka ma skrzydełka, które pasują w skrzydełka plastikowego pierścienia ślimaka. Tutaj niechlujny montaż mógł poskutkować pokruszeniem plastiku, wygięciem blaszki i teraz to się nie zazębia. Podkładki też są ważne, aby slimak nie odjeżdżał za daleko i nie rozsprzęgał się z blaszką. Do tego musisz zdjąć koło.
Bardzo dziękuję za rady, na pewno skorzystam. Szczególnie Krzysztofowi za szczegółowy opis.
W międzyczasie byłem w znanym lokalnym sklepie z częściami moto (zwykle mają wszystko) gdzie zareagowali na pytanie o ślimaka: "nie ma opcji, tylko serwis Honda" :O
Linka na pewno jest OK, bo jak mówię, jedna jest nowa a druga używana, ale obie się kręcą poprawnie.
W takim razie, czas zdjąć koło, eh.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum