Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 08:01
Papiery a rzeczywistoĹÄ to dwie róşne sprawy ja ma 25KW a w rzeczywistoĹci max , ktĂłrego dokĹadnie nie znam Nawet muszÄ siÄ wam przyznaÄ , Ĺźe po odblokowaniu jeszcze nie jechaĹem do koĹca , nie miaĹem potrzeby jechaÄ powyĹźej 160 Ale wiem , Ĺźe poszĹa by wiÄcej , szkoda mi jej ma 22lata i nie wiadomo co w koĹach czy ĹoĹźyskach siedzi .
Wiek: 37 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 22 Skąd: Kraków / Chrzanów
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 21:28
Wiec tak co do odblokowania mojej.
OkazaĹo sie ze krocce sa juz wyciete.
czyli niby 60KM a spalanko jak pisalem 4.4-4.6 przy turystyczniej spokojnej jezdzie
(co do mocy zastanawiam sie dlaczego na hamowni wyszlo 52;/
chyba ze co mi sie jeszcze nasowa w koncu to jest kardan, wiec moze byc taka roznica miedzy moca silnikowa a moca na kole
i jeszcze akcesowyjny tlumik oryginalny byl zgnity
a ten jest dluzszy i moze byc to dedykowane juz pod nowsze modele
co sadzicie??
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 10:15
Ech, maniacy cyferek. Z tÄ hamowniÄ :
- Moc podawana przez producenta dotyczy mocy silnika... Moc na kole zawsze jest mniejsza.
- Hamownie nie mierzÄ mocy na silniku, a jedynie moc na kole.
- Motocykl z wiekiem traci na mocy a nie zyskuje.
- Wydaje mi siÄ, Ĺźe 52 na kole to i tak zawyĹźony wynik.
- JeĹşdzi siÄ MOMENTEM OBROTOWYM a nie mocÄ .
Jest takie powiedzenie: "Moc maksymalna sprzedaje samochody, a moment obrotowy wygrywa wyĹcigi".
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 08:24
Ja nie zmieniaĹem , nawet nie wiem na jakie
Te co mam to majÄ symbole : jedna 140 i druga 42 , oczywiĹcie mowa o jednym gaĹşniku . MoĹźe Killu by wiedziaĹ temat o dyszach ?
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 10:00
Z tymi dyszami, to trzeba bÄdzie rozpatrywaÄ konkretne motocykle, tj. jaki to rocznik i na jaki rynek byĹy produkowane. NastÄpnie trzeba by porĂłwnaÄ numery dysz w tych samych rocznikach, na te same rynki dla róşnych mocy i tak siÄ bawiÄ. Wiem, Ĺźe wersje szwajcarskie, i kalifornijskie (mĂłwiÄ ogĂłlnie a nie tylko o NTV) majÄ czÄsto tego typu odbiegniÄcia od normy. Reszta powinna byÄ bez zmian... Ale to jedynie opinia a nie fakt, bo nigdy tego nie sprawdzaĹem.
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 15:36
Podepne siÄ tutaj, aby nie tworzyÄ nowego watku.
Mam reverke z 1992 roku sprowadzona ze szwajcarii. WedĹug dowodu ma 23kw.
1. I teraz moje pytanie: pamiÄtacie gdzie jest stronka, ktĂłra pozwala sprawdziÄ wersjÄ silnika po numerze VIN? Wiem, ze gdzies sie tutaj przewijaĹa kiedyĹ...
2. W tym tygodniu przymierzam, siÄ do przeglÄ du przed rejestracjÄ . Diagnosta juĹź siÄ na mnie "jeĹźy", Ĺźe on tego nie ogarnie, bo skÄ d on ma wiedzieÄ przy jakich obrotach taka zdĹawiona reverka osiÄ ga moc maksymalnÄ . Moim zdaniem chlop cos nadmiernie kombinuje, ale co poradze... DoszukaĹem siÄ, Ĺźe te wersje najmocniej zdĹawione osiagaja moc maks przy 6500obr/m (20kw) i 7000obr/m(25kw). Dane za: http://www.bp77.de/ntv/
No ale moj dowĂłd wskazue na 23kw...
Macie linka do danych, ktĂłre mogĹbym podrzuciÄ diagnoĹcie?
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 19:52
jurbassteck napisał/a:
Odblokowanie silnika ĹÄ czy siÄ ze zwiÄkszeniem poboru paliwa, wiÄc i zwiÄkszonym spalaniem.
To nie jest prawda!
IloĹÄ energii zuĹźywanej przez /pojazd/ motocykl zaleĹźy od wielu czynnikĂłw a gĹĂłwne to:
1. OporĂłw powietrza pojazdu i kierowcy a wiÄc prÄdkoĹci.
2. OporĂłw toczenia opon /ciĹnienie, twardoĹÄ gumy i rodzaj nawierzchni/.
3. OporĂłw ĹoĹźysk w koĹach i "linii napÄdowej".
4. Mocy produkowanej przez alternator.
Zatem przy takich samych warunkach jazdy praktycznie nie bÄdzie zauwaĹźalnych zmian w zuĹźyciu paliwa przez silnik.
Odblokowanie wpĹywa jedynie na "dyspozycyjnoĹÄ" mocy maksymalnej silnika i osiÄ ganie prÄdkoĹci maksymalnych oraz przyĹpieszeĹ.
NTV-ka przy maksymalnym zdĹawieniu /chyba 27 KM/ nie osiÄ gnie ani 180 km/h ani przyĹpieszenia osiÄ ganego przez posiadajÄ cÄ peĹnÄ moc co pozwala na jazdÄ posiadaczom mniejszej kategorii Prawa Jazdy.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sob Lis 02, 2013 20:53
Alan napisał/a:
Bywa, Ĺźe sĹaby silnik trzeba mocno cisnÄ Ä Ĺźeby jechaĹ w wyniku czego pali wiÄcej niĹź silnik o wiÄkszej mocy.
JeĹli jedziesz np. 100km/h to nie ma znaczenia czy silnikiem zdĹawionym czy nie na zuĹźycie paliwa /oczywiĹcie to dotyczy jazdy staĹej a nie z uĹźywaniem maksymalnych przyĹpieszeĹ w trakcie jazdy/. Silnik zdĹawiony do 27 kW choÄbyĹ cisnÄ Ĺ nie wiem jak to nie osiÄ gnie szybkoĹci 160 km/h bo dla nowego producent okreĹla chyba 145 km/h jako maksimum.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum