Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
pierwsza rejstracja
Autor Wiadomość
Skorpionwr 

Wysłany: Sob Sie 22, 2009 21:55   

A czy Wiesz jakie dokumenty potrzebne do rejestracji moto ze Stanów, dodam, że sprzedawca wystawia fakturę z oświadczeniem o zapłaconym cle w Niemczech.

Z góry dziękuję.

Tomek-88 

Wysłany: Nie Sie 23, 2009 11:36   

Trzeba uważać jeszcze gdy kupujemy uszkodzony pojazd na to aby sprzedawca dał nam nowe tablice exportowe bo na dowodzie wpisują nowe nr a zostawiaja nam stare tablice. Wydziały robią z tego problemy, choć na dowodzie są stere i nowe nr.

Skorpionwr 

Wysłany: Nie Sie 23, 2009 13:59   

Moto nie ma w ogóle tablic a wśród dokumentów jest dokument coś w rodzaju aktu własności wystawionym w Stanach co ma być równoznaczne z dowodem rejestracyjnym?

mersez 

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 00:49   

Tak, zgadza się, w stanach dowód rejestracyjny to certyfikat własności i to zazwyczaj jest jedna kartka z kolorowymi nadrukami, na której umieszczony jest przede wszystkim przebieg i numer vin, a jak sprawdzę to napiszę więcej... do tego właśnie tzw. sad i też muszę sprawdzić co jeszcze.

A jeśli chodzi ogólnie o tablice rejestracyjne: urzędy chcą (powinny przynajmniej chcieć) tablice z numerami, które są wpisane w DR - więc kiedy pobieramy na siebie dowodzik rej. (oczywiście nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy k.-s.) to dostajemy do tego w komplecie tablice i takowe należy przynieść do wydziału komunikacji, natomiast, gdy odkupiliśmy pojazd czy to od właściciela, czy też od handlarza zazwyczaj tablice są już zdane podczas wyrejestrowania pojazdu w tamtejszym urzędzie. można jeszcze wyrejestrować moto w konsulacie - zdarzają się nieliczne przypadki, które tak robią - mają wtedy wbitą pieczątkę do DR informującą w którym konsulacie i kiedy wyrejestrowano

Skorpionwr 

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 10:44   

Dzięki Ci za pomoc. Pytam ponieważ ST-ek którego kupuję jest z USA ale sprowadzający wygląda mi na profesjonalistę patrząc na ilość moto które sprowadza i chyba raczej nie powinno być problemów.

mersez 

Wysłany: Sob Sie 29, 2009 01:00   

Z dokumentów, które musisz mieć do rejestracji w PL motocykla sprowadzonego z USA lub innego kraju nie należącego do Unii E., krajów EFTA czy Konfederacji szwajcarskiej trzeba posiadać:

- dowód przepisania/ certyfikat/ + tłumaczenie

- SAD (tzn. odprawę celną)

- dokument stwierdzający przeniesienie prawa własności - zazwyczaj: umowa k.-s., faktura / rachunek

- zaświadczenie o przeprowadzonym bad. technicznym + dokument identyfikacyjny pojazdu (jeśli w umowie czy f-rze są wpisane uszkodzenia należy to powiedzieć diagnoście, który w takim przypadku wystawia dodatkowe bad. techn. albo wpisuje w uwagach ze uszkodzenia zostały usunięte)

- oświadczenie dot. braku tablicy albo tablice rej. (wypełnia się najczęściej w wydziale komunikacji albo dostaje się takie oświadczenie od wprowadzającego pojazd; oświadczenie powinno zawierać dane: nr tablicy (jeśli miał takowy; a jesli nie - wpisujemy, np. że: wg mojej wiedzy w kraju:... pojazdy:... nie posiadają numerów rejestr.), rodzaju i modelu pojazdu oraz informacje dot. tego co stało się z tablicą rej.

Uwaga: jeśli umowa k.s./ f-ra jest zawarta w innym kraju Unijnym niż w PL, należy opłacić VAT 25 w Urzędzie Skarbowym i przynieść dokument do rejestracji

NAJLEPIEJ: w celu uzyskania bardziej szczegółowych info, dot. bardziej indywidualnych przypadków, zadzwonić do urzędu wg właściwości miejsca zamieszkania, tzn. zameldowania. Ustawy i rozporządzenia mają wiele luk prawnych jak wiemy, a co za tym idzie jeszcze więcej interpretacji, więc procesy rejestracji w poszczególnych urzędach różnią się.

No! popisałam sobie;)) tylko kto to będzie czytał...

-

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Sie 29, 2009 01:16   

Chwala, ze w sprawach rejestracji mamy Ciebie :wink: Urzedy naprawde potrafia czlowieka zniechecic do wszystkiego, a tak szybko i rzeczowo 8)

mersez 

Wysłany: Sob Sie 29, 2009 20:47   

Oj, dziękuję :oops:

Skorpionwr 

Wysłany: Nie Sie 30, 2009 00:30   

Oj czytają czytają i zapewniam Cię nasza Forumowa Koleżanko, że czytają nasze posty nie tylko forumowicze ale również i goście. A idąc za głosem Kamila nasze urzędy potrafią stosować spychologię w mistrzowski sposób, dopiero jak się zorientują, że petent jest przynajmniej tyle o ile zorientowany w przepisach zaczyna się zupełnie inna rozmowa.

Dzięki za info.

Pozdrawiam.

mersez 

Wysłany: Nie Sie 30, 2009 01:16   

No to powiem Ci, miły kolego, że są też urzędy, w których pracownicy starają się pomóc klientowi, tak aby miał porządek w dokumentach i tak aby odplątał to co namotał:))

Skorpionwr 

Wysłany: Nie Sie 30, 2009 01:27   

Mersez Ja napisałem, że są urzędy nie twierdziłem, że wszystkie. Całe szczęście, że "stara wiara" odchodzi na emerytury a z nimi razem stare zasady. Na szacunek społeczeństwa trzeba sobie zasłużyć i wcale nie potrzeba wiele trudu. Wystarczy uśmiech dorada i czasami miłe słowo i Masz bankowo to samo od drugiej strony. Niby takie proste i bez wysiłkowe a jednocześnie takie trudne dla niektórych.

Pozdrawiam

mersez 

Wysłany: Nie Sie 30, 2009 13:24   

Dokładanie tak. ta zasada obowiązuje w obie strony

woojas25
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 17:05   

znowu problemy , kupiłem ten motor od polaka zameldowanego w hiszpani i motor jest tam na niego zarejstrowany , zrobiłem wszystko tj przegląd, tłumaczenia , vat 25, 2%umowa , czekałem tydzien i dzisiaj jade po obiór do skarbówki , i oni mi mówią że musi byc opłacona cło i podatek

emzet16 

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 20:56   

jak był zarejestrowany w Hiszpanii to raczej niemożliwe, to Unia przeciez.

mersez 

Wysłany: Pon Sie 31, 2009 22:47   

Właśnie! Hiszpania należy do Unii (z tego co wiem z różnych źródeł :wink: )), ale po co akcyza skoro to motocykl, no i jaki jeszcze podatek?? Zagadka....

Czy mówiłeś, że to motocykl a nie samochód??

Z tego co opisujesz w przypadku Twojego motocykla z Hiszpanii, do rejestracji powinieneś mieć:

- dowód rej + tłumaczenie

- badania techn i dokument identyfikacyjny

- umowa/rachunek + ewentualnie tłumaczenie

- vat 25 i pcc (2%)- bo jak czytam - kupiłeś moto w Polsce i umowa jest sporządzona w PL z właścicielem z dowodu rej

- ewentualnie tablica albo oświadczenie

- motocykl nie wymaga akcyzy ani opłaty recyklingowej.

Ale to moja wiedza i opinia i ja takie dokumenty bym przyjęła, oczywiście zgodne i wypełnione czytelnie be pomyłek :lol:

ale zaznaczam, że tych dokumentów nie widzę i odnoszę się do tego czysto teoretycznie i schematycznie :wink:

Odpowiedz do tematu