Wysłany: Nie Maj 04, 2014 13:47 Kluczyk zĹamany !!!
Witam
mam problem, zauwaĹźyĹem Ĺźe gdzieĹ w poĹowie Ĺamie mi siÄ kluczyk i muszÄ go jak najszybciej dorobiÄ. Pytanie mam takie czy gdzieĹ w Katowicach lub okolicy dorabiajÄ kluczyki do Hondy deauville? byĹem w Carrefourze i Castoramie ale nie majÄ odpowiedniej bazy :/ A salon Hondy to chyba pociÄ gnie mnie po kosztach i chciaĹ bym tego uniknÄ Ä
A drugi problem to straciĹem lewÄ osĹonÄ gmola i chciaĹ bym kupiÄ ale na allegro strasznie drogo jak za kawaĹek plastiku, ewentualnie ma ktoĹ na to jakiĹ patent ???
http://allegro.pl/kluczyk...4178890537.html
Ja swĂłj kupiĹem na alle... Zobacz czy ten jest taki sam. Nie mam teraz porĂłwnania bo moto sprzedane. Jak nie ten to szukaj na innych aukcjach.
Kluczyk dokupisz na allegro bez problemu. Pytanie czy masz kluczyk z transponderem czy bez?
Chodzi mi o HISS. PO dociÄciu nowego kluczyka trzeba dograÄ transsponder do centralki HISS, to moĹźliwe do zrobienia robiĹem 2 razy sobie i kryspinowi, u mnie dziaĹa nie wiem jak u niego ( po dograniu dziaĹaĹ). Napisz czy masz HISS bo jeĹźeli nie to zakup i dociÄcie nie powinno byÄ problemem, nie kaĹźdy "klucznik" chce docinaÄ z materiaĹu powierzonego, mnie to zrobiĹ dziadulek w punkcie w Tesco, nawet zanalazĹ podobnÄ surĂłwkÄ, jednak bez transpondera.
dzieki ! kluczyk dorobiĹem w Sellgrosie na Szopienicach sama baza 30 zĹ z przeĹoĹźeniem chipa ze starego 100 zĹ a nowy z zaprogramowaniem 250 zĹ goĹciu tam zna siÄ naprawde na tym co robi.
OsobiĹcie polecam
HISS to nazwa centralki sterujÄ cej i nie ma nic do dogrywania kluczyka. Kluczyk parujesz z HISSem za pomocÄ stacyjki. Wprowadzasz HISS w tryb serwisowy i wskazujesz kolejny kluczyk. Na tym forum jest chyba procedura. JeĹźeli nie znajdziesz napisz na PW maila przeĹlÄ ci zdjÄcia i procedurÄ.
Kostka znajduje siÄ obok sterownika ECM w lewym boczku (pod plastikiem) - dokĹadnie pod lewym udem kierowcy - widoczne z gĂłry po podniesieniu kanapy.
Kostka znajduje siÄ obok sterownika ECM w lewym boczku (pod plastikiem) - dokĹadnie pod lewym udem kierowcy - widoczne z gĂłry po podniesieniu kanapy.
W Devi 650 kostka znajduje siÄ po prawej stronie obok kolana pod boczkiem. JeĹźeli nigdy boczek nie byĹ zdejmowany, lub zdejmowany i zaĹoĹźony wĹaĹciwe to do kostki dostÄpu nie ma.
MyĹlÄ Ĺźe w 700 jest w tym samym miejscu i bezpiecznie jest zdjÄ Ä prawy boczek. Ja osobiĹcie nie dostawaĹem siÄ do kostki tylko zakoĹczyĹem kable igĹami i wbiĹem siÄ bezpoĹrednio kable tam gdzie byĹo widaÄ oddzielne ĹźyĹy. Metoda trochÄ partyzancka ale skutecznoĹÄ siÄ liczy.
Pomógł: 25 razy Wiek: 63 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 22, 2016 11:47
Jozjag nie wiem czy sprawa jeszcze aktualna ale opiszÄ potomnym jak ja to zrobiĹem.
Pod prawÄ owiewkÄ (wystarczy zdemontowaÄ prawy wylot powietrza) poniĹźej lub w okolicy termostatu znajduje siÄ kostka z dwoma kabelkami. U mnie byĹy to kolory şóĹty oraz biaĹo-şóĹty. KostkÄ Ĺatwo znaleĹşÄ posuwajÄ c siÄ po kablach od CKP waĹu korbowego (kable wychodzÄ z przodu silnika w miejscu podziaĹu pokrywy sprzÄgĹa i bloku).
Kabelek do "programowania" warto zakoĹczyÄ kostkÄ lub samymi ĹźeĹskimi wsuwkami 2,8 mm (do kupienia praktycznie wszÄdzie). Konektorki warto odpowiednio zaizolowaÄ.
Samo programowanie jest banalnie proste.
- Trzeba rozĹÄ czyÄ wyĹźej opisanÄ kostkÄ od CKP.
- PodĹÄ czyÄ wĹasny kabelek z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji (+ akumulatora poprzez rezystor 100 Ohm do şóĹtego kabla w kostce). Minus akumulatora podĹÄ czamy do drugiej wsuwki (biaĹo-şóĹta lub biaĹa).
- UmieĹciÄ kluczyk w stacyjce i przekrÄciÄ do pozycji zapĹon.
- Po kilku sekundach odĹÄ czyÄ kabelek od + akumulatora. W moim przypadku czas odĹÄ czenia od akumulatora wyniĂłsĹ 2 sekundy. Po tym czasie naleĹźy ponownie podĹÄ czyÄ kabel do +. Uwaga - podobno czas odĹÄ czenia moĹźe byÄ róşny i naleĹźy dojĹÄ do niego eksperymentalnie.
- Po tej operacji kontrolka HISS zacznie bĹyskaÄ z czÄstotliwoĹciÄ cztery bĹyski dwie sekundy przerwy. Ja dla ĹwiÄtego spokoju przeczekaĹem z piÄÄ takich cykli .
- WyĹÄ czamy zapĹon i odkĹadamy kluczyk z daleka od stacyjki (wyniosĹem oryginalny klucz do pomieszczenia obok).
- WkĹadamy surowy klucz i wĹÄ czamy zapĹon. Po kilku sekundach powtĂłrzy siÄ taki sam cykl bĹyskania kontrolki HISS jak przy oryginalnym kluczu. Tu teĹź odczekaĹem z piÄÄ takich cykli.
- Kluczyk zaprogramowany (trzeba sprawdziÄ).
- Gdyby byĹ kolejny kluczyk do programowania (max 4) powtarzamy te same czynnoĹci (wyĹÄ czamy zapĹon, nowy kluczyk wĹÄ czamy zapĹon) z pominiÄciem odĹÄ czania +.
Trzeba pamiÄtaÄ, Ĺźe aby wĹÄ czyÄ zapĹon nowym kluczykiem musi on byÄ najpierw wyfrezowany
Po wszystkim podĹÄ czamy oryginalna kostkÄ, zakĹadamy kratkÄ powietrza i ruszamy w trasÄ cieszÄ c siÄ nowym kluczem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum