Pomógł: 2 razy Wiek: 64 Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 58 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 08:40 Plastiki przy Deauville 700
Przy mojej Devi 700 mam bardzo zniszczone ,wypłowiałe plastiki.W szczególności klapki od schowków.Każde delikatne zarysowanie nawet paznokciem jest bardzo widoczne.Próbowałem usunąć ów nalot acetonem,benzyną,rozpuszczalnikiem i nic.Może ktoś miał podobny problem i podpowie czym to usunąć,bo nie wygląda to ciekawie,wręcz szpeci motocykl.
Pozdrawiam
_________________ Tomasz P
Tony Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 28 Skąd: Dobczyce
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 22:41
Widziałem sposób z opalarką ale trzeba mieć troszkę wprawy
Ja okleiłem folią 3m carbon i wyszło fajnie choć plastiki są w dobrym stanie
Pomógł: 2 razy Wiek: 64 Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 58 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 23:02
nie wiem co miałeś na myśli z tą opalarką.może bym spróbował.myślałem też o carbonie nawet mam taką folie,ale chciałbym mięć w oryginale .myślałem nawet o zakupie nowych pokrywek koszt chyba 70zł szt.
_________________ Tomasz P
Bob Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 596 Skąd: Op
Mam taki problem-nie problem. Prawdopodobnie podczas dolewania paliwa z kanisterka pociekło trochę wachy na plastik (ten pod zbiornikiem, gdzie trzymamy kolana). Na drugi dzień zauważyłem, że na czarnym plastiku są szaro-białe zacieki. Próbowałem umyć to wodą, spirytusem, benzyną ekstrakcyjną, ale wyglądało coraz gorzej.
Czym to dziadostwo zmyć?? Bo teraz ten plastik wygląda jakby mi ptak narobił
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
Ja miałem podobny problem z tymi plastikami po użyciu preparatu S100 TOTAL REINIGER do mycia moto. Tylko co naniosłem preparat na moto zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie spłukałem. No i się zaczęło !!!! wylazły białe zacieki, jakieś odbarwienia wyglądało okropnie !!!! byłem sam na siebie zły !! Ale po chwili wziąłem preparat do plastików tzw "czernidło" przeleciałem 2 - 3 razy po plastikach, następnie (kupiony wcześnie) Plak do plastików popryskałem, odczekałem i przetarłem bawełnianą szmatką. Kilka takich terapii i plastiki uratowane. Teraz śladu niema.
Rada na przyszłość - zabezpieczaj wszystkie plastiki preparatami natłuszczającymi podobnymi do Plaka itp.
Dario dziękuję za pomoc. Sprôbuję tak poratować. Problem z tłustym plakiem mam taki, że ja kolanami ściskam te plastiki, bo tak mnie nauczyli jeździć. Kiedyś natłuściłem plakiem i chwilę później mało się nie zabiłem na zakrętach. Strasznie mi się spodnie na tym ślizgały. Od tamtej pory pryskałem plakiem wszystko, tylko nie te dwa plastiki.
No, ale teraz chyba muszę spróbować, bo rozumiem, że ten sposób z opalarką tu nie zadziała?
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
Crew707, jak popryskasz plakiem to odczekaj jakiesz 10 do 15 min i przetrzyj bawełnianą szmatka.
Po co ściskasz kolanami zbiornik ?? NTV700 to ścigacz !! to jest moto miejsko-turystyczny przeznaczony do jazdy "lajtowej". Na tym moto jeździ się dla przyjemności, a nie dla wyrabiania muskuł
Daj se spokój z opalarką !!!!! Pozdrawiam
_________________ NT700 VA Deauville 2006 > Varadero XL1000 VA 2005
opalarka + plastik nie działa na długo (może kwestia jaki plastik, ale przerabiałem to). Do tego moment i może być spora buba - lakier pieeeeknie pęcznieje się lub łuszczy.
Tak jak pisze Dario, z tymże pokusiłbym się o zainwestowanie w dobrą chemię z silikonem do plastików sprawdzonej firmy; wraca odżwiony kolor. Czernidła z marketów i plaki spłyną szybko.
krasus, Nie pamiętam jakich firm używałem. Na pewno kupiłem na Shell-u i to nie był typowy Plak. Jutro będę w garażu to się upewnię i napiszę.
Producenci wszystkich szampony , czyściwa zalecają wykonanie próby na małym kawałku plastiku w miejscu mało widocznym. Ja tego nie zrobiłem przy użyciu preparatu S100 TOTAL REINIGER.
S100 preparaty są markowe, a mogą zaszkodzić.
_________________ NT700 VA Deauville 2006 > Varadero XL1000 VA 2005
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum