wydaje mi siÄ paliwo dostaĹo siÄ do oleju, poniewaĹź ojeju mam ponad miarÄ i jest rzadki
motor nie kopci jeĹşdzi siÄ normalnie
Dodam Ĺźe przez ostani rok jeĹşdziĹem z niesprawnym kranikiem tzn na zamknietym kraniku laĹ paliwo ciurkiem jak na otwartym
Pytanie:
czy przez nieszczelny kranik paliwo moglo dostaÄ siÄ do cylindrĂłw ? wydaje mi siÄ Ĺźe gdzieĹ czytaĹem Ĺźe pompa nie puĹci paliwa jesli nie ma prÄ du
[ Dodano: Wto Kwi 23, 2013 18:08 ]
sory zmieniam pytanie bo wĹasnie mi siÄ przypomniaĹo Ĺźe jesieniÄ paliwo mi ciekĹo z gaĹşnikĂłw przez ten nieszczelny kranik, znaczy Ĺźe pompa przepuszczaĹa
Moje pytanie brzmi czy z gaĹşnikĂłw paliwo mogĹo siÄ przelaÄ do cylindrĂłw ?
Mi jak sie zaworki zacieĹy to paliwo z komory pĹywakowej wylewaĹo sie przelewem miedzy gary czyli na zewnÄ trz nie do garĂłw.to raczej nie z tego powodu paliwo jest w oleju .
Nie rozbieraĹem gaĹşnika od deauvill-ki , ale ogĂłlnie jest taka moĹźliwoĹÄ aby paliwo dostawaĹo siÄ do skrzyni korbowej , nie tylko przez nieszczelny zaworek w komorze pĹywakowej lub za wysoki poziom paliwa w komorze. NaprawiaĹem 4t i okazaĹo siÄ ze paliwo byĹo "zasysane " przez nie szczelnÄ mÄbrane podciĹnieniowÄ i dostawaĹo siÄ do skrzyni korbowej.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Maj 13, 2013 15:15
Paliwo w oleju nie ma nic wspĂłlnego z kranikiem - tyle mogÄ Ci podpowiedzieÄ. Pewnie zaworki, membrany, gniazda zaworkĂłw albo jakieĹ o-ringi czy inna drobnica. Rozpracuj temat, bo wylejesz kolejne litry oleju.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 21 Mar 2013 Posty: 335 Skąd: Kamieńsk
Wysłany: Sob Cze 01, 2013 12:35
Mam teĹź dziwne wraĹźenie Ĺźe przybyĹo mi oleju tyle Ĺźe nie wiem co siÄ do niego dostaĹo. Gdyby to byĹo paliwo to olej z paliwem powinien siÄ paliÄ - a siÄ nie pali. Czyli pĹyn, ale jeĹli pĹyn to powinien budyĹ siÄ zrobiÄ, a w oleju ĹladĂłw pĹynu nie widzÄ. UpuĹciĹem trochÄ by nie byĹo na MAX, olej gdzieĹ szybko brudny siÄ zrobiĹ, ale ani benzyny nie czuÄ ani zwaĹźonych grĂłdek nie widaÄ. Normalnie gĹupi juĹź jestem. PojeĹźdĹźÄ trochÄ i zobaczÄ czy przybÄdzie bo jak na razie to nawet nie wiem za co siÄ ĹapaÄ.
_________________ Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Wysłany: Nie Cze 02, 2013 00:34
Rozumiem ze chodzi ci o to Ĺźe nie spala paliwa w cylindrach i wywala pod tĹoki, ale czy nie powinna przy tym kopciÄ jeĹli pierĹcienie nieszczelne? Dymu u mnie nie widaÄ, nawet jak jest zimna. Chyba Ĺźe jest jakaĹ inna moĹźliwoĹÄ przelania siÄ paliwa do oleju niĹź przez cylinder, nie wiem bo mam Deauville zaledwie kilka miesiÄcy. Obawiam siÄ Ĺźe to moĹźe byÄ pĹyn bo trochÄ go ubyĹo ale ten z kolei lubi trochÄ odparowaÄ (przynajmniej tym siÄ ĹudzÄ), poza tym jak pisaĹem niema ĹladĂłw budyniu w oleju.
_________________ Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Wysłany: Pon Cze 03, 2013 02:50
WĹaĹnie nie, czuÄ trochÄ przepalonym olejem ale wachy nie czujÄ. MyĹlaĹem Ĺźe moĹźe niewielka iloĹÄ pĹynu ale dzisiaj zauwaĹźyĹem Ĺźe mam prawdopodobnie niesprawny czujnik od wentylatora w chĹodnicy i ubytek pĹynu powstaĹ na skutek przegrzania. CzÄĹÄ pĹynu zostaĹa wywalona z chĹodnicy pod motocykl. CoĹ mi to chĹodzenie nie pasowaĹo, miaĹem moto juĹź kilka miesiÄcy i ani razu nie widziaĹem by chodziĹ wentylator Dzisiaj postaram siÄ przebadaÄ czy to na pewno czujnik i go wymieniÄ ( jak go zdobÄdÄ). Co do oleju to na wszelki wypadek zakrÄcam za kaĹźdym razem kranik paliwa, zobaczymy czy coĹ to pomoĹźe.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Pon Cze 03, 2013 09:08
RedGuy napisał/a:
CoĹ mi to chĹodzenie nie pasowaĹo, miaĹem moto juĹź kilka miesiÄcy i ani razu nie widziaĹem by chodziĹ wentylator
Ja u siebie jeszcze chyba nie doszedĹem do poĹowy skali na wskaĹşniku temperatury, wiÄc wentylatora tym bardziej nie sĹyszaĹem. Nie wiem czy to nie jest normalne. W poprzednim moto miaĹem tak samo.
Mi siÄ wentylator wĹaczyĹ ze 2 raz w Ĺźyciu - jak jechaĹem polnÄ drogÄ na 1/2 biegu w upaĹ 25 stopni oraz jak w podobnych warunkach atmosferycznych prĂłbowaĹem jeĹşdziÄ po lesie(duĹźo kopnego piasku itd )
Wiec wg mnie wszystko jest ok
Wysłany: Pon Cze 03, 2013 12:14
Okazuje siÄ Ĺźe czujnik ktĂłry mam zamontowany wcale nie jest od Devi, poza tym jest zepsuty. PodgrzewaĹem go i nie zaĹÄ czyĹ wentylatora. No to kicha, nie wiem w jakiej temperaturze powinien zaĹÄ czaÄ oryginaĹ bo moĹźe coĹ bym dopasowaĹ i nie musiaĹbym przerabiaÄ kabli po jakimĹ domorosĹym elektryku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum