Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 09:47 luz na tylnym kole Devi '98
Witam.
WidziaĹem, Ĺźe gdzieĹ siÄ przewinÄ Ĺ juĹź temat luzu ale Hondy ntv. JeĹźeli Ĺşle to przepraszam. Chcialem zapytaÄ jaki powinien byÄ luz na tylnym kole? JeĹźeli rĂłwnieĹź ok 1/2cm to co w przypadku jeĹli jest znacznie wiÄkszy? Co to oznacza, co z tym robiÄ itd?
Przy zakupie moto dostaĹem rachunek na wymianÄ wszystkich pĹynĂłw, ĹÄ cznie z olejem do kardana wiÄc nawet tam nie zaglÄ daĹem. Dzisiaj to zrobiÄ i zmierzÄ dokĹadnie ten luz. Ale na pewno jest wiÄkszy...
DoradĹşcie coĹ proszÄ.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 11:29
JeĹźeli piszesz o deauville, to tam sÄ jeszcze gumy zabieraka. warto je sprawdziÄ.
_________________ Pucuś
grzegrzol Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 396 Skąd: LONDON
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 12:24
Jak pisze Killu to najprawdopodobniej gumy, ale jak bÄdziesz zdejmowaĹ koĹo to sprawdĹş jeszcze wielowypust zabieraka moĹźe oba elementy sÄ zuĹźyte. Moja devi miaĹa najechane prawie 200 tys km i wielowypust juĹź byĹ mocno zmÄczony.
Nie bardzo siÄ na tym znam. Chodzi o gumy i zabierak wewnÄ trz waĹu tak? trzeba go rozebraÄ a nie tylko ĹciÄ gnÄ Ä koĹo? Orientujecie siÄ moĹźe jaki jest koszt tych czÄĹci? MoĹźna to samemu zrobiÄ czy lepiej daÄ to mechanikowi?
mayor92,
Mowimy o luzie wzdluĹźnym czy poprzecznym?
grzegrzol Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 396 Skąd: LONDON
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 18:12
JeĹźeli koĹo lata na boki to pomieniÄ trzeba ĹoĹźyska, jeĹźeli mĂłwimy o luzie przĂłd - tyĹ przy obracaniu siÄ koĹa to do sprawdzenia zabierak. Zabierak wyjmiesz po zdjÄciu koĹa ( gĹĂłwnej przekĹadni nie trzeba ruszaÄ). WciĹniÄty jest on w gumy w piaĹcie koĹa a jego wielowypust wchodzi w przekĹadnie gĹĂłwnÄ .
Chodzi o luz przy obracaniu koĹa przĂłd tyĹ. Wynosi ok 5cm...
I jeĹźeli postawie moto na centralce i zapnÄ jedynkÄ, to sĹychaÄ stukanie z waĹu. Tylko takie doĹÄ gĹoĹne. Jak na mĂłj gust, dochodzÄ ce z okolicy bliĹźej silnika niĹź koĹa. Stuki moĹźna wyczuÄ rÄkÄ na wale... Co to moĹźe byÄ?
mayor92,
Pewien luz musi byÄ na kole poniewaĹź skĹadajÄ siÄ na niego wszelkie luzy miÄdzy zÄbne, wieloklinĂłw, itp.
W moim moto rĂłwnieĹź gdy intensywnie ruszam koĹem przĂłd-tyĹ sĹychaÄ stuki - bo waĹy tak majÄ .
Nie mam jak zmierzyÄ w swoim moto bo zmieniam oponÄ ale luz teĹź jest i to w cm a nie milimetrach -ale jaki - mogÄ sprawdziÄ w przyszĹym tygodniu.
Chyba Ĺźe ktoĹ ma moĹźliwoĹÄ wczeĹniej?
Pomógł: 1 raz Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 187 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 23:01
Ja mam okolo 2 cm luzu, moze nieco wiecej - i tak ma byc. Widzialem takie, ktore mialy 10 cm luzu - to juz przegiecie. Wtedy przede wszystkim trzeba sprawdzic, czy sÄ jeszcze guny zabieraka - nie ma sensu szukac na poczatek czegos innego.
Swoja droga ciekawy jestem, czy jest konieczna wymiana no nowki sztuki, czy mozna podlazyc paski z twardej gumy , hmmm
mayor92,
Z tego co pamiÄtam z serwisĂłwki to mogÄ wystÄ piÄ luzy na koĹcach waĹu tz. zÄbatki zdawczej silnika oraz koĹa talerzowego, szczegĂłlnie po duzym przebiegu motocykla. Luzy te moĹźna kasowaÄ odpowiednimi Ĺrubami (sÄ nietypowe) poszukaj w manualu.
mczmok
o chodzi z tymi Ĺrubami? W jaki sposĂłb moĹźna skasowaÄ ten luz? Jestem doĹÄ ĹwieĹźy w tych sprawach i nie bardzo rozumiem o czym mĂłwisz. W haynesie nie znalazlem nic o Ĺrubach..
KurdÄ, CzÄstochowa tuĹź tuĹź a tu takie rzeczy siÄ dziejÄ
mayor92,
Nie umiem Ci okreĹliÄ jaki moĹźe byÄ dopuszczalny luz koĹa... MoĹźe te 5 cm jeszcze jest ok
Prawdopodobnie musisz przejĹźeÄ caĹoÄ poczÄ wszy od od gum, poĹźniej wilekoklinu zabieraka.
Jako nastÄpÄppne w kolece sÄ przekĹadnie zÄbatki zdawczej silnika i koĹa talerzowego.
W obu tych miejscach przekĹadnie sÄ pod kÄ tem 90 o - w ktĂłrych istnieje moĹźliwoĹÄ regulacji obu przekĹadni polegajÄ ce na przybliĹźaniu lub oddalaniu kĂłĹ. W manualu rysunki rozdziaĹ 12-23 do 12-27 pokazuje Ci mechanizm oraz nakrÄtki regulacyjno-kontrujÄ ce tych przekĹadni.
MyĹlÄ Ĺźe caĹkowity luz to wypadkowa wszystkich luzĂłw jak pisze Polarek niektĂłrzy jeĹźdzÄ do 10 cm ....
Gdy nie bÄdziesz jeĹşdziĹ zbyt gwaĹtowinie (mam na myĹli szarpanie w ukĹadzi) to myĹlÄ Ĺźe sezon spokojnie polatasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum