Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 342 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 23:40 wyciek oleju
Witam!
czas sie zabrac za przedsezonowe prace przy motocyklu, wiec bede was zasypywaĹ pytaniami
problem 1:
pod koniec sezonu zauwazylem, ze gdy moto stoi na bocznej stopce- kosie z okolic plastikowej osĹony przekladni kapie olej (w sumie to dokladnie nie jest to miejsce zdiagnozowane, bo slady oleju znajdowaĹy sie takze od spodu na deklu alternatora) przez noc kilka kropel na betonie. wiec nic strasznego, jednak mnie to wkurza.
zdjecie osĹony przekladni nic wielkiego nie ujawniĹo.
dodam ze na centralce sladow oleju brak!
mysle teraz skad moze rosic. uszczelka pokrywy alternatora wyglada dobrze i to raczej nie jej wina. mam maĹe przecieki spod pokryw zaworow po regulacjii luzow, ale czy mozliwe jest zeby stamtad spĹywaĹ olej i sie tam zbieraĹ?
stawiam jeszcze na uszczelke w miejscu wyjscia wieloklinu ĹÄ czacego sie z dzwignia zmiany biegow. a czy mozliwe zeby taki wyciek byĹ spowodowany przez uszczelke pod cylindrem?
przypominam ze kapie jedynie na bocznej nozce!
macie Panowie jakies pomysĹy na ten fant?
z gory dzieki pozdrawiam Ĺukasz
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 23:46
Rozbieraj o obejrzyj - wszystko powinno byÄ widoczne od razu... A jak nie, to przejedĹş palcem po ĹÄ czeniach... Uszczelka pod altek, to jakieĹ 10zĹ-15zĹ, a nawet moĹźesz jÄ wyciÄ Ä samemu. Poza tym zawsze jest czarny silikon.
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 17:03
OdkrÄÄ osĹonÄ plastikowÄ , oczyĹÄ silnik poczÄ wszy od gĹowicy do doĹu , postaw na kosie i na drugi dzieĹ miejsce zbrodni znajdziesz Tak jeszcze mi siÄ nasuwa myĹl , Ĺźe moĹźe jak regulowaĹeĹ zawory to z gĹowicy wciekĹ olej do zagĹÄbienia gdzie jest rozrusznik i teraz po przechyleniu na bok wycieka. TeĹź nie znoszÄ wyciekĂłw u mnie chodĹş 89 rok to musi byÄ sucho , spaÄ bym nie mĂłgĹ
Powodzenia w szukaniu.
OdnoĹnie cieknÄ cego oleju to nie wiem czy dobrze kojarzÄ ale jak tylko rozgrzejÄ maszynÄ to ucieka mi olej i teraz pytanie wymiana uszczelki gĹowicy czy coĹ innego bo mnie to denerwuje strasznie i szczerze powiem Ĺźe nie wiem co z tym robiÄ a wyglÄ da to tak
co jest z tym grane i jak siÄ tego pozbyÄ?
[ Dodano: Pon Sie 01, 2011 16:29 ]
dodam tylko Ĺźe silnik po czyszczeniu a widok od przodu ,gdzie tylko chwilkÄ pochodziĹ na wolnych obrotach
[ Dodano: Pon Sie 01, 2011 18:31 ]
Killu napisał/a:
Rozbieraj o obejrzyj - wszystko powinno byÄ widoczne od razu... A jak nie, to przejedĹş palcem po ĹÄ czeniach... Uszczelka pod altek, to jakieĹ 10zĹ-15zĹ, a nawet moĹźesz jÄ wyciÄ Ä samemu. Poza tym zawsze jest czarny silikon.
ewentualnie jak kolega napisaĹ czy to moze byÄ uszczelka dekla gĹowicy czy samej bo siÄ gubiÄ i co z tym zrobiÄ m,nie wiem czy mogÄ sama to rozkrÄciÄ i jak to oczyĹciÄ
_________________ Kobieta jest jak butelka whisky -pusta-nie do przyjęcia.
Pomógł: 15 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 810 Skąd: opole
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 08:33
To cieknie z tylnego cylindra? Zdemontuj pokrywÄ zaworowÄ , wyczyĹÄ wszystko dokĹadnie z resztek silikonu o ile bÄdÄ , odtĹuĹÄ. I zĹóş to jeszcze raz tyle Ĺźe na obie strony uszczelki dodaj cienkÄ warstwÄ silikonu. OczywiĹcie tylko wtedy gdy bÄdzie ona nie uszkodzona.
Pirania [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 12:09
to ile ta uszczelka kosztuje, Ĺźe zamiast daÄ nowe stosujemy silikon ?
pokrywa zaworowa no hmmm pisaĹam juĹź Ĺźe jestem zielona ,ale zdjÄcie byĹo robione od przodu , moto staĹo na kosie a wyĹźej fonem nie dotarĹam ale z drugiej strony dziwna sprawa bo wczoraj jeszcze raz powycieraĹam do sucha i po maĹym przejeĹşdzie nie poszĹo nic wiÄc nie kumam juz zupeĹnie tematu.Z tego co zrozumiaĹam mam pozdejmowaÄ wszystkie plastiki ,bak i powinnam sie dostaÄ do dekla tak?A i jeszcze pytanko jaki mam jej wlaÄ olej i ile ma go byÄ ?Bo chcÄ wszystkie pĹyny pozmieniaÄ wiÄc zostanie jeszcze na kardanie ,lagach i?
to siÄ zrozumieliĹmy ja teĹź pisaĹam odnoĹnie posta kolegi tomeczka151 bo za skarby nie wiem czy dobrze kojarzÄ pokrywÄ zaworowÄ nikt nie powiedziaĹ Ĺźe bÄdziecie mieli ze mnÄ lekko.
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 16:12
Uszczelka kosztuje 35zĹ nowa, tyle Ĺźe ona i tak bÄdzie ciec. KaĹźdÄ uszczelkÄ od dekla trzeba przejechaÄ lekko silikonem, nie wiem od czego to zaleĹźy, ale zawsze cieknie z pod lewego dekla. ZresztÄ na forum byĹ juĹź duĹźy temat odnoĹnie tej uszczelki dekla i wyszĹo na to Ĺźe czy nowa czy stara lepiej lekko ja potraktowaÄ silikonem.
DziÄki wielkie o coĹ takiego mi chodziĹo ,muszÄ kilka rzeczy powymieniaÄ sama bo na nikogo oprĂłcz Was nie mogÄ liczyÄ .Po rejestracji bÄdÄ jÄ rozkĹadaÄ na czÄĹci ale najpierw przeglÄ d.
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 19:21
Jak juĹź bÄdziesz mieÄ zdjÄte wszystkie plastiki i pokrywÄ zaworowÄ , to warto zaraz sprawdziÄ luzy zaworowe i gaĹşniki. No i na samym poczÄ tku filtry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum