Forum Honda NTV Strona G³ówna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Nastêpny temat
Zmiana biegów i obroty
Autor Wiadomo¶æ
erhon 

Do³±czy³: 16 Sty 2015
Sk±d: Dolny ¦l±sk
Wys³any: Pi± Cze 05, 2015 11:14   Zmiana biegów i obroty

Mam proÅ›bÄ™, czy szanowne grono użytkowników mogÅ‚oby podpowiedzieć czy istnieje coÅ› takiego jak ogólny schemat przy jakich obrotach wrzuca siÄ™ i redukuje biegi przy NT 650 ? ByÅ‚bym wdziÄ™czny za opisanie jak to inni robiÄ…, bo nie wydaje mi siÄ™, żeby to byÅ‚a bardzo indywidualna sprawa każdego motocykla z osobna. Mam niezwykle maÅ‚o czasu na nauki, a chciaÅ‚bym od razu podeprzeć siÄ™ jakÄ…Å› teoretycznÄ… wiedzÄ….

sgtcop13 
Premium User

Pomóg³: 15 razy
Do³±czy³: 23 Sie 2010
Sk±d: Tarnów
Wys³any: Pi± Cze 05, 2015 12:00   

Pogrzeb w forum, bo o ile pamiętam, to któryś z chłopaków bardzo dokładnie i rzeczowo to opisał.... :grin:

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Pomóg³: 25 razy
Do³±czy³: 20 Sie 2013
Sk±d: Gm. wiej. Ko³obrzeg
Wys³any: Pi± Cze 05, 2015 17:22   

Do jazdy na max'a.

https://plus.google.com/u/0/photos/114108774900886818491/albums/5366990543390074481/6073451444537826562?pid=6073451444537826562&oid=114108774900886818491
Od wrze¶nia 2023 Rower i "Puszka"

Alan 

Pomóg³: 10 razy
Do³±czy³: 19 Maj 2012
Sk±d: Bia³ystok
Wys³any: Pi± Cze 05, 2015 19:34   

Zmieniasz jak chcesz byle by nie przesadzać. Zmieniaj bieg na wyższy tak żeby po zmianie mieć obroty nie niższe niż 2,5tys, bo to nie zdrowe dla silnika.

GPZ500s '03 --> NTV650 Revere '89 --> na razie przerwa

erhon 

Wys³any: Sob Cze 06, 2015 00:14   

Dzięki Panowie, forum przeglądałem przed zadaniem pytania, ale w wolnej chwili zweryfikuje porządnie i jakby coś było podkleję tutaj raz jeszcze. Pytałem o to, bo mi serce pękało jak często mi coś gruchnęło przy zmianie. Wiadomo technika podstawa, ale jeszcze chciałem teorie w tym względzie zweryfikować. A, że motocykl mi stoi z powodu braku czasu to posiłkuję się w między czasie waszym doświadczeniem. Dzięki wielkie.

Alan 

Pomóg³: 10 razy
Do³±czy³: 19 Maj 2012
Sk±d: Bia³ystok
Wys³any: Sob Cze 06, 2015 00:55   

erhon napisa³/a:
Pytałem o to, bo mi serce pękało jak często mi coś gruchnęło przy zmianie.

To nie zależy od obrotów przy zmianie tylko od techniki zmiany biegów. Poczytaj o tym i poćwicz.

GPZ500s '03 --> NTV650 Revere '89 --> na razie przerwa

RedGuy 

Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 21 Mar 2013
Sk±d: Kamieñsk
Wys³any: Sob Cze 06, 2015 08:56   

Tak z czystej ciekawości po co ci jakiś schemat kiedy włączyć jaki bieg, chodzi o chrupnięcia przy wbijaniu?

erhon 

Wys³any: Sob Cze 06, 2015 09:44   

Tak chodzi mi głownie o dzwięki przy wbijaniu na wyzszy i redukcji. Jak pisałem wcześniej mam pełną swiadomość, że tu technika decyduje, ale przez brak synchronizatorów w motocyklu uznałem, że nie zaszkodzi podeprzeć się jeszcze wiedzą o odpowiednich obrotach. Ale to poprawcie jak błędne wnioski wyciągnąłem.
Ostatnio zmieniony przez erhon Sob Cze 06, 2015 09:49, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

RedGuy 

Wys³any: Sob Cze 06, 2015 09:46   

Faktycznie ciężko znaleźć a jak znalazłem filmik na YT to koleś tak ględzi o rodzajach skrzyń że nie wytrzymałem do końca i wyłączyłem. Nie wiem czy ja robię to dobrze ale: wbijając jedynkę zawsze słychać stuk. Przy następnych biegach w górę na sekundę przed planowaną zmianą dociskam dźwignię biegów w górę. Potem wciskam sprzęgło i przy wciskaniu klamki bieg wskakuje sam i cicho. Puszczam sprzęgło, jadę dalej i tak dalej w górę.
Zmiana w dół: Wciskam sprzęgło, lekka przygazówka by rozpędzić koła w skrzyni (NIESYNCHRONIZOWANA) wciskam sprzęgło i wbijam bieg. Przy redukcji trzeba wyczuć ile gazu bo będzie słychać "chup". Ktoś napisał że przy jednorazowym wciśnięciu sprzęgła włączamy tylko jeden bieg bo inaczej można szybciej wykończyć skrzynię- całkiem możliwe że dobrze prawi. Faktem jest że sama teoria nic nie da, potrzebna praktyka więc trenować, trenować. :wink: Jeśli chodzi przy jakich prędkościach zmieniać biegi to zależy raczej od techniki jazdy. Jeśli ktoś jeździ turystycznie to nie ma sensu wkręcać maszyny na wysokie obroty i zmiany robi się na niższych - takie moje zdanie.

[ Dodano: Sob Cze 06, 2015 09:49 ]
Jednak przy kardanie nie polecam schodzić poniżej 2500obr/min bo kardan może stukać (choć nie zawsze) :wink: .

kudlaty 
Premium User

Pomóg³: 22 razy
Do³±czy³: 31 Gru 2010
Sk±d: Offtock ;-)
Wys³any: Sob Cze 06, 2015 10:02   

RedGuy napisa³/a:
Wciskam sprzęgło, lekka przygazówka by rozpędzić koła w skrzyni (NIESYNCHRONIZOWANA) wciskam sprzęgło i wbijam bieg.

Jakaś tu Ci się niekonsekwencja wkradła. Dwa razy wciskasz sprzęgło ?? :mrgreen:

A biegi (z moich doświadczeń) trzeba wbijać pewnie, nie siłowo, ale pewnie i zdecydowanie. Gdy będziesz muskał delikatnie dźwignię zmiany biegów to prawie na 100% będzie zgrzytać.

erhon 

Wys³any: Sob Cze 06, 2015 10:14   

Dzięki, dzięki, trochę mi głupio bo o samej technice zmiany naczytałem się bez liku. Sporo artykułów, tekstów na forach i nawet są i filmy na YT. Dzwięki przy zmianie to nierzadki temat u świeżaków jak ja, więc nie chciałem go powielać.

Podczas nauki miałem styczność z trzema motocyklami i z tego co pamiętam takich problemów nie miałem. W tym przypadku jest, dlatego szukałem o technice. �ączenie teorii z praktyką nie wyglądało tak jak oczekiwałem, stąd ten trop obrotów. Prawda też jest taka, że na deauvilce zrobiłem dopiero kilkadziesiąt kilometrów, więc ciężko mówić o jakimś wyczuciu. Na szczęście niedługo będzie więcej czasu na nauki i nadrabianie zaległości :smile:

RedGuy 

Wys³any: Sob Cze 06, 2015 11:45   

kudlaty napisa³/a:
RedGuy napisa³/a:
Wciskam sprzęgło, lekka przygazówka by rozpędzić koła w skrzyni (NIESYNCHRONIZOWANA) wciskam sprzęgło i wbijam bieg.

Jakaś tu Ci się niekonsekwencja wkradła. Dwa razy wciskasz sprzęgło ?? :mrgreen:

A biegi (z moich doświadczeń) trzeba wbijać pewnie, nie siłowo, ale pewnie i zdecydowanie. Gdy będziesz muskał delikatnie dźwignię zmiany biegów to prawie na 100% będzie zgrzytać.

No tak z tym wciskaniem to się machnąłem - pisałem a raty :razz: Wciskam sprzęgło, przygazówka, bieg.

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wys³any: Nie Cze 07, 2015 11:23   

Problem z przełączaniem biegów był na portalu dokładnie ruszany i były tam odpowiednie odnośniki do prawideł w tym względzie. W skrócie to:
1. Przy pełnym rozłączeniu sprzęgła przy włączaniu jedynki zawsze motocykl lekko drgnie do przodu /pociągnie go lepkość oleju szczególnie gdy zimny/.
2. Przełączanie w górę możemy /i powinniśmy/ robić bardzo szybko tzn. lekko wysprzęglić i zdecydowanie w tym praktycznie samym momencie przełączyć nogą puszczając jednocześnie klamkę sprzęgła. Motocykl powinien lekko szarpnąć się do przodu co "przedłużamy" dodając obroty.
3. Redukujemy biegi zawsze przy pełnym rozłączeniu sprzęgła /całkowicie wciśnięta "klamka"/.
To tyle i aż tyle!!!

radzieckii 
radzieckii

Pomóg³: 23 razy
Do³±czy³: 15 Gru 2010
Sk±d: Warszawa
Wys³any: Pon Cze 08, 2015 10:43   

Wybacz Izy, ale z pkt. 3 nie mogę się kompletnie zgodzić. Im mniej sprzęgła, tym płynniej i zdrowiej. Zmiana z całkowicie rozłączonym sprzęgłem będzie albo straszliwie długa, albo pozbawiona płynności, albo jedno i drugie na raz.
Co do pkt. 2 to biegi zmieniamy tak, żeby nie szarpało, tylko było płynnie i wtedy jest dobrze. Powoli się tego nie da zrobić ;-)
erhon, Teoria bez praktyki jest mało warta. Nawet nie wiesz ile rzeczy możesz robić źle podczas zmiany biegów. Warto, żeby ktoś spojrzał na to z boku.

izywec 
Premium User
Nie pradziadek!

Wys³any: Pon Cze 08, 2015 13:10   

radzieckii,
No dobrze! Zgadzam się, ze może nie przy pełnym rozsprzęgleniu ale na pewno większym niż przy biegach do góry. W mojej starej kobyłce idzie to płynnie i szybko bez zgrzytów a jak nie zwiększę obrotów po redukcji to mam nawet piękne hamowanie.
Napisałem to nie do wytrawnego "kierownika" tylko do chcącego szybciej opanować te czynności.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku