Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 23:26
rzempi napisał/a:
(...) i na wyĹwietlaczu zobaczyĹem 5,0 l/100km (...)
Nie chciaĹbym zakĹĂłcaÄ Twej radoĹci z jazdy lecz jeĹliĹ dojrzaĹ tam na wyĹwietlaczu 5 literkĂłw, to koniecznie dodaj jeszcze jeden i bÄdziesz bliĹźej rzeczywistoĹci.
Ja swojÄ sprawdziĹem juĹź 4 lub 5 razy w róşnych ukĹadach i zawsze do komputerka dodaÄ musiaĹem od 1 do 1,3 l/100 km.
GdzieĹ tu ktoĹ juĹź pisaĹ podobnie z resztÄ .
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
Tak czy inaczej byĹo warto. UĹmiech na twarzy i fan na 100% - bezcenne.
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
IdÄ c na fali tego postu, przyjrzaĹem siÄ dokĹadniej spalaniu. Ĺrednio wychodzi mi ok 4,6 w mieĹcie powyĹźej 6, ale uwaga... odkryĹem mĂłj wĹasny patent na masakrycznie niskie spalanie. Jest nim plecaczek w osobie mojej prywatnej Ĺźony. Po przekroczeniu 120 km/h odczuwaĹem bĂłl w okolicach nerki, zaĹ przy gwaĹtowniejszym hamowaniu uderzenie kasku w kask.
Po kilku takich "ostrzeĹźeniach" majestatycznie, przyglÄ dajÄ c siÄ miejscowej faĹnie i florze, podróşowaliĹmy z prÄdkoĹciami zbliĹźonymi do KD. Spalanie wg komputera pokazywaĹo 3,4-3,6.
Dobrze, Ĺźe mĂłj plecaczek-ogranicznik za czÄsto nie chce ze mnÄ jeĹşdziÄ - to ja juĹź wolÄ czÄĹciej tankowaÄ.
Moje prawie roczne zuĹźycie paliwa http://www.motostat.pl/vehicle-stats/68729
PS. lubiÄ naginaÄ przepisy dotyczÄ ce prÄdkoĹci, a czy spali mi 4 zĹ wiÄcej na 100 km to dla mnie nie sÄ jakieĹ wielkie koszty
_________________ Nie ma dwóch takich samych osób. Jednak ci z nas, którzy jeżdżą na motocyklach, mają jedną cechę wspólną: świadomie akceptują ryzyko.
Ĺrednio na zbiorniku robie 370 km , tylko raz osiÄ gnÄ Ĺem wynik 387 w baku zostaĹo moĹźe z póŠlitra ale wskaĹşnik pokazywaĹ pustyniÄ Ĺrednie spalanie oscyluje 4.4 lub 4.6 prÄdkoĹci pomiÄdzy 70 a 110
Hej skoro wywoĹaĹem te dyskusje jakiĹ czas temu to teraz napisze jak to wyglÄ da dzisiaj.
Miasto - powyĹźej 6l/100 ale to korki a jak siÄ uwolniÄ to b. dynamicznie siÄ juĹź rozpÄdzam aby schĹodziÄ moto i siebie ☺
Trasa - nie mniej niĹź 100 i nie wiÄcej niĹź 140km/h ok. 5.0 l/100m
WiÄc wszystko OK Ĺmigam dalej i ile wlejÄ jej do baku tyle spali.....😈
1. MĂłj kolega chwali siÄ, Ĺźe zapakowanÄ turystycznie na full 700-kÄ solo robi ponad 400 km na jednym zbiorniku. MoĹźliwe, czy to raczej "opowieĹci wÄdkarskie"?
2. ChciaĹbym sprawdziÄ, ile realnie przejadÄ na rezerwie mojej Devi. Czy jeĹli jeden raz osuszÄ zbiornik do odciÄcia, to coĹ jej siÄ moĹźe niedobrego staÄ?
_________________ Paramedic on board.
Trained to save your ass, not kiss it!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie Lip 26, 2015 22:48
Crew707, na pierwsze pytanie odpowiedĹş jest twierdzÄ ca, choÄ brakuje jeszcze dwĂłch zmiennych: prÄdkoĹci Ĺredniej oraz dynamiki jazdy. JeĹli przyjmiemy, iĹź kolega jeĹşdzi z Vmax 90 km/h i uprawia bardzo pĹynnÄ jazdÄ + hamowanie silnikiem, to osiÄ gniÄcie takiego wyniku nie jest czymĹ szczegĂłlnym; Ĺr. spalanie ok. 4,9 l/100 km.
Na drugie odpowiem z empirii: po uzupeĹnieniu paliwa, pokrÄciĹem starterem zamiast zwyczajowych 3x, moĹźe z 5x. WiĹniĂłwka parsknÄ wszy z dezaprobatÄ nad tÄ praktykÄ bez dalszych protestĂłw woziĹa mnie i woziĹa i woziĹa... Teraz wozi innego i nadal nie protestuje
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
Test autostradowy....spalania....
PrÄdkoĹÄ licznikowa pomiÄdzy 140 a 160km/h
Spalanie podczas pokonywania 253km wyniosĹo 5.4l/100km (tankowanie przed i po wiÄc rzeczywiste a nie z komputera).
Generalnie Ĺźadna przyjemnoĹÄ z takiej jazdy....trochÄ wiaĹo a DevillkÄ rzucaĹo jak by siÄ baĹa jechaÄ. ... 😈
Pzd
PaweĹ
ZastanawiaĹem siÄ czy z mojÄ jest coĹ nie teges, albo z moim sposobem jazdy, ale widzÄ, Ĺźe mieszczÄ siÄ w Ĺredniej forumowej
U mnie pierwsze obliczanie spalania trochÄ mnie zmartwiĹo, bo wyszĹo 7,1. Fakt, Ĺźe uczyĹem siÄ tym jeĹşdziÄ dopiero i ĹmigaĹem tylko po Bydgoszczy. Kolejne to juĹź byĹo 6,5. Teraz mieszczÄ siÄ miÄdzy 5,9-6,5 w zaleĹźnoĹci od remontĂłw w mieĹcie i fantazji w siodle
Wystarczy, Ĺźe wyjadÄ za miasto z plecaczkiem jeden raz na jakieĹ 100 km i spalanie zamyka siÄ w 5,1-5,6. jak jadÄ sam w trasÄ raczej ta gĂłrna granica.
Konkluzja taka, Ĺźe jak siÄ nie daje wrzuciÄ czwartego biegu w mieĹcie i jak sĹoĹce dobrze rozgrzewa krew, to nie ma mowy o oszczÄdzaniu, ale chyba nie o to chodzi w jeĹşdzie motocyklem. Drugi fakt jest taki, Ĺźe z pasaĹźerem, kimkolwiek on (lub ona) jest, jeĹźdĹźÄ ostroĹźnie i zgodnie z przepisami, wiÄc to teĹź przekĹada siÄ na apetyt hondzi, a ona jest gotowa wypiÄ kaĹźdÄ iloĹÄ, jakÄ jej podsunÄ z prawicy
Pozdrawiam
_________________ Traktuj na drodze wszystkich jak potencjalnych morderców. Wtedy przeżyjesz.
Panowie rozpisujecie siÄ tutaj o oszczÄdzaniu na paliwie. PrzecieĹź dla wiÄkszoĹci z nas moto jest po prostu naszym hobby, zbÄdnym luxusem , zachciankÄ itd. JeĹli chcecie by maszynki maĹo paliĹy kupiĹbym skuter
Ja byĹem bardzo zaskoczony ( niedowierzaĹem ) spalaniem mojej hondzi . Jak sobie tylko jeĹźdĹźÄ po mieĹcie i zaszalejÄ to tu to tam to spala max 8 litrĂłw .
Spokojna jazda otstnio zrobiĹem 330 km i weszĹo 23, 5 litra pod korek to daje 7,12 z kalkulatorem w rÄce . Z plecakiem na trasie prÄdkoĹÄ 120 - 140 tylko 5,7 ale o tym juĹź pisaĹem i to przy pojemnoĹci 1800 , takĹźe wnioski pozostawiam ................
_________________ Honda Gold Wing GL 1800A
Pomagam w uzyskaniu odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum