Wysłany: Pon Mar 05, 2007 13:24 uszczelka przy kardanie
witam
Jak zwykle proszę użytkowników NTV o pomoc (tak to jest jak ktoś pierwsze kroki stawia w samodzielnej eksploatacji motocykla). Chodzi o wał kardana, a ściślej rzecz biorąc uszczelnienie korka wlewowego. Wymieniłem olej na nowy i teraz:
1. czy na korku powinna byś gumowa uszczelka (coś jak o-ring) ?
2. jeśli tak to jakie ona ma wymiary ?
3. jeśli nie to czy powinienem w jakiś inny sposób uszczelnić przed ewentualnym wyciekiem oleju z przekładni ?
Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. A sezon chyba już tuż, tuż !!!
Shadok [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 18:56
Po pierwsze primo to Cardana jest przegub, a nie wał. Ew. może być wał z przegubem Cardana, albo przegub Cardana z wałem...
Czy chodzi ci o śrubę przez którą wlewasz olej? Tam jest o-ring - nie wiem jaki rozmiar niestety, jeśli będzie problem, to można pomierzyc przy okazji... Ale ponieważ uszczelka jest na korku, jeśli jej nie ma - bierzesz korek w dłoń i szukasz sklepu np. z hydrauliką siłową, motoryzacyjny albo z pompami i coś ci dobiorą.
Pod korkiem spustowym jest podkładka z miedzi lub aluminium o ile pamiętam. W każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz takową.
Pozdrawiam
pawel [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 13:56
Dzięki bardzo za pomoc!!!
pawel [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 14:03
A pomylić się mogłem gdyż pytałem o wał kardana, a nie o przegub Cardana.
encyklopedia:
"...Kardana wał, wał napędowy (m.in. przedniosilnikowych samochodów z tylnym napędem) wyposażony na końcówkach - a niekiedy i w połowie długości - w przeguby Cardana, umożliwiające zmianę kąta pracy elementów wału"...
jeszcze raz dzięki za pomoc!!!
Shadok [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 15:16
O! Czyżby językoznawcy poszli za głosem ludu?
A poważnie - możesz mi podać co to za encyklopedia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum