Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Poznań - R1200 RT
Autor Wiadomość
Toma311 
Tiger 1200

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 13:54   

Kolega Gordon miał rację! A kto ma rację, ten stawia kolację - wiadomo. Ale aby nie był on zbytnio obciążon, przystanę na dobrą kawę :grin:

Cytuję - zgodnie z obietnicą - odpowiedź od sprzedającego:

Witam,
Motocykl jest jeszcze dostepny w sprzedazy.

Cena jest 14.750 PLN (3.550 EUR)

Nie ma zadnych zarysowan lub wgniecenia, bez ukrytych wad.
Motocykl ma tylko 12.430 km
Motocykl jest w Niemcy.
Motocykl posiada wszystkie niezbedne dokumenty do rejestracji w Polsce.
Motocykl posiada dokumenty niemieckie (Brief).

Nawet jeśli ten sprzęt byłby OK, to zapewne ściagnięcie go + cła+podatki+haracze+tłumaczenia+inne "plusy" dla władzy i ich ciotek/szwagrów, koszt finalny byłby chyba ok. 25 - 30k zł...

Alan 

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 17:12   

Nie o to chodzi. Opłąty rejestracyjne są groszowe. To po prostu jakiś naciągacz. Nie pierwszy taki. Okazje można zawsze znaleźć, ale bez przesady, nikt za połowę ceny rynkowej nic nie sprzeda ;)

GPZ500s '03 --> NTV650 Revere '89 --> na razie przerwa

DorDaw 
Premium User
Honda Goldwing

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 22:15   

Wpłacisz zaliczkę to gość dopiero poszuka w niemczech i buchnie komuś spod domu , lub więcej o forsie nie usłyszysz - w jednym i drugim przypadku odpuść sobie .

Toma311 
Tiger 1200

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 23:22   

Czołem Waszmościom!

Story c.d.
Dostałem od gościa foto z dow.rej. - sprawdziłem sobie VIN w necie: że niby jest takowy pojazd, zgodny z fotkami zewnętrznie, że nie poszukiwany w kilku krajach Europy.
Chciałem jeszcze podejrzeć jakieś serwisowanie/wymiany/naprawy w BMW Motorrad lecz to chyba mnie przerosło...
Ale najciekawsze, że otrzymałem także propozycję bezpiecznego odbycia dilu: kasa do firmy transportowej Intership, oni przywożą sprzęta na zadane miejsce i teraz jest 10 dni na weryfikację (serwis BMW, policja, urzędy, pierdoły). Jeśli tak, kasa idzie dalej do oferenta, jeśli nie sprzęt do niego, kasa do mnie. Chyba zbyt piękne...
Ktoś już słyszał lub widział takie dziwy (oprócz tych w burdlach i "gabinetach odnowy/masażu")?

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 12:07   

Toma311, próbowali kiedyś od nas tak wyciągnąć kasę. Może niektórzy pamiętają, miałem taką czarną VTR 1000 F z przebiegiem 1km. Historia brzmiała podobnie bardzo. Gość twierdził, że pracuje na statku, że ciężki kontakt, że przeleje znaczną zaliczkę, że bezpieczne płatności jakąś tam firmą, żeby mu wysłać na palecie... Ech... Daliśmy sobie siana. Nie ma sensu.

Skorpionwr 

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 12:28   

Należy pamiętać o jednej zasadzie. w Niemczech czy to auta czy motocykle nie bite są dużo droższe niż o nas. Nikt nie sprzeda sprzętu za pół ceny. Nawet jak zależy na szybkim zyskaniu gotówki to puszcza się sprzęt 20% taniej i za parę godzin jest po temacie.

Jeżeli chodzi o ten typ transakcji to przynajmniej w USA jest sposób na przekręt obcokrajowca.
Taka firma nie płaci kasy aż złożysz wniosek to sądu i otrzymasz nakaz zapłaty. Trwa tam to szybko tylko załatw to będąc za granicą i nie znając zupełnie prawa które tam panuje.
Mnie to śmierdzi przekrętem i jestem ciekawy gdzie jest haczyk bo przynętą jest cena.
Naiwnych nie sieją oni się rodzą.

Grzech 
wielbiciel 2oo

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 22:27   

Killu, to pewnie ten sam gość chciał kupić ode mnie Burgmana 650. Miałem zapłacić jakiejś malezyjskiej firmie za transport, a on potem wszystko miał mi zwrócić. Gdy przestałem odpisywać na maile, zaczął mnie straszyć nawet CIA. Przysyłał jakieś pisma ponaglające podpisane przez dyrektora CIA, jakieś certyfikaty potwierdzające poniesione przez niego koszty itp. Słowem miałem niezły ubaw. Myślałem, że w końcu przyśle jakiegoś agenta z CIA, ale się nie doczekałem...

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 23:08   

Kurka wodna, możliwe :P W każdym razie ciekawa byłaby rozmowa z tym malezyjskim agentem CIA :P

Mniej śmieszne jest jednak to, że wielu ludzi się boi i robi przelewy :( Jest multum firm wyłudzających pieniądze na różne sposoby a zatem jest to na tyle opłacalne, że wystarczy nawet na prawników i ewentualne sprawy w sądzie :(

BartekOpole 

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 23:45   

Jeszcze was zamkną w Kiejkutach :razz:
teraz Triumph Tiger Explorer 1200

Skorpionwr 

Wysłany: Sro Gru 03, 2014 12:40   

Do Kiejkut mam blisko :mrgreen: ale z paczkami tam nie wpuszczają.

Toma311 
Tiger 1200

Wysłany: Sro Gru 03, 2014 14:52   

Kiejkuty, kiejkutami. CBA, cebeebami-cepami, a tutaj story c.d.c.d.

Skontaktowałem się z serwisem OTOMOTO, z tytułu występowania ich logo na stronie firmy transportowej; pytanie było, czy potwierdzają współpracę z ową i czy już tego typu transakcje miały miejsce.
Sprawa trafiła do ich działów: bezpieczeństwa i prawnego.
I otrzymałem odpowiedź, iż nie współpracują z taką firmą, w ogóle jej nie znają i zalecają zerwać kontakt z oferentem. Podejmą także jakieś kroki formalne.
No, chyba koniec sprawy i ta okazja jeszcze przede mną :mrgreen:

BartekOpole 

Wysłany: Sro Gru 03, 2014 17:42   

Skoro nie znają podmiotu to czemu zalecają zerwać kontakt? Sami pewnie nic nie wiedzą bo tak wygodniej. I zapewne zawsze ten sam mail wysyłają :grin: Nic nie wiemy, zarobieni jesteśmy idź pan i nie zawracaj gitary. A tak poza tym to za nic nie odpowiadamy. Jestem pełen podziwu że Ci się chce dłubać temat.
teraz Triumph Tiger Explorer 1200

sladek 
Kaskader.

Wysłany: Sro Gru 03, 2014 22:10   

Przewał jakich pełno. Głównie samochody luksusowe.
Wpłaca się kasę niby jakiemuś pośrednikowi a to firma krzak albo regulamin tak napisany że kasa nie do odzyskania.

Toma311 
Tiger 1200

Wysłany: Pią Sty 16, 2015 13:05   

Siemanko.
Jak się okazało, temat prawem inercji poszedł sobie nieco dalej. Otóż po niejakim czasie wróciła do mnie informacja, że ten VIN widziany był ostatnio w serwisie BMW w 2007 roku, z licznikiem 86 tys. km.
W międzyczasie, gościu napisał do mnie, że już wielokrotnie robił transakcje na zasadzie, jak opisałem wcześniej i wszyscy byli"hepi". Poza tym, on jest człowiekiem poważnym, etc. i jako dowód tej powagi otrzymałem skan paszportu...
Mijają właśnie 2 tygodnie od dnia, kiedy poinformowałem "poważnego człowieka" o moich ustaleniach; nie będzie żadną niespodziewanką grobowe milczenie delikwenta.
I to chyba koniec...Choć o regule bezwładności zapominać nie powinno się :lol:
Powyższe napisałem z kronikarskiego obowiązku.

NT650V '03 ---> NT700V '08 Wiśnia ---> BMW R1200 eRTek '07 ---> eRTek '11 ---> TT1200

Odpowiedz do tematu