Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
yamaha xj 600
Autor Wiadomość
szyszkowiecki 
SZYSZKIN

Wysłany: Pią Paź 10, 2014 15:02   yamaha xj 600

Czołem! Macie jakieś doświadczenia z yamaha xj 600? Mam możliwość kupić taką z 1992 roku, za małe pieniądze. Proszę o jakieś informację na temat eksploatacji.
Pozdrawiam!
Dzięki!

GhoustDragon 

Wysłany: Pią Paź 10, 2014 16:29   

A jakieś konkrety - co Cię interesuje?
Miałem kiedyś przygodę z tym modelem(do kiedy brat jej nie rozbił).

krasus 

Wysłany: Pią Paź 10, 2014 21:25   

wdzeczny motocykl, choc jak juz to bym bral z pozniejszych rocnzików. ta sama klasa co ntv pod wzgledem uzytkowym - czyli np spalanie czy trwalosc na zblizonym pozimie. wg mnie gorzej wykonana i mniejsza. stare roczniki na cienkiej ladze, z jednym heblem z przodu subiektywnie slabszy niz w hondzie, ale lżejsza, mniejszy promień skrętu i chyba ma 6 biegów jak kojarzę więc można w trasie jechać jeszcze oszczędniej. cos tam jakies chyba problemy z napinaczem łancuszka ale mogę się mylić, no i lancuch oraz przeglady w krótszym interwale. co to są małe pieniądze, wg mnie w "malej kasie" nie ma nic lepszego od hondy :razz:

Grzechu 
Grzechu

Wysłany: Pią Paź 10, 2014 23:59   

Miałem styczność z kilkoma XJ'tkami. Mój kolega miał '94 rocznik, nawet w tym samym czasie co ja NTV więc często miałem okazje do porównania. Sam nawet szukałem XJ 600, ale w golasie. Trafiła się jednak NTV.

Spalanie na tym samym poziomie. Moc XJ trochę wyższa, ale prędkość maksymalna praktycznie taka sama. XJ jest trochę mniejsza od NTV (moim zdaniem mniej wygodna). Jest sporo lżejsza od NTV. Prowadzi się gorzej niż NTV. Jak kolega wyżej napisał - hamulec jest słabszy niż w Hondzie, w moim odczuciu sporo słabszy (nie mam porównania do poliftowego modelu powyżej 1998 roku z dwoma tarczami). XJ jest chyba wizualnie atrakcyjniejsza od NTV, ale o gustach się nie dyskutuje.

Generalnie wdzięczny i popularny motocykl, do którego jest sporo części. Ze względu na większą ilość cylindrów (i gaźników) i łańcuch, trochę bardziej kłopotliwa w eksploatacji niż NTV. Z tego co pamiętam do XJ były dość drogie świece zapłonowe. Mam też wrażenie, że sporo egzemplarzy XJ jest bardziej "zajechana" niż NTV...

NTV na XJ na pewno bym nie zamienił ;) Zresztą samo wykonanie Hondy jest na sporo wyższym poziomie niż Yamahy. Widzę też to teraz jako posiadacz Yamahy ;)

Jakby co to pytaj, może będę mógł jeszcze jakoś pomóc. Dodam kilka zdjęć porównawczych mojej NTV i XJ kolegi:

Bikepics

szyszkowiecki 
SZYSZKIN

Wysłany: Sob Paź 11, 2014 11:57   

GhoustDragon, miałem na myśli właśnie to, co napisali Krasus i Grzechu. Nurtuje mnie jeszcze komfort jazdy, czyli pozycja kierownika oraz plecaczka. No i jak wygląda sprawa niezawodności przy normalnej, turystycznej eksploatacji?
Krasus, pisząc małe pieniądze, miałem na myśli 1700zł. z opcją targu na 1500zł. Cena wydaje się atrakcyjna - chyba.
Grzechu, fajnie że dałeś fotki. Teraz widzę, jak się sprawy mają. I wiesz co? Fajnie wyglądają te motocykle!
Dzięki chłopaki za informację, muszę się teraz szybko zdecydować.
Pozdrawiam!

GhoustDragon 

Wysłany: Sob Paź 11, 2014 18:27   

Komfort zbliżony do NTV - mnie osobiście wygodniej na XJ było, ręce nie drętwiały z tym, że teraz mam do roboty łożyska w przodzie. Koledzy nie wspomnieli o regulacji zaworów za pomocą płytek. Osobiście uważam, że łatwiej trafić na sensowny egzemplarz Hondy niż Yamahy,a to z racji popularności - XJek jeździ więcej i sa bardziej wyeksploatowane.

Poza tym XJ to poczciwy "osiołek" który sporo wybacza, chociaż ma łatkę kobiecego.

krasus 

Wysłany: Nie Paź 12, 2014 21:20   

jeśli to sprawne, jeździ i trzyma się kupy to w tej cenie bym brał i się nie zastanawiał. stratny nie będziesz, najwyżej po przyszłym sezonie wyrzucisz, a hondy w takiej kwocie nie znajdziesz.

szyszkowiecki 
SZYSZKIN

Wysłany: Nie Paź 12, 2014 21:37   

Dzięki chłopaki za info. Pozdrawiam! :mrgreen:

Odpowiedz do tematu