Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 00:31
Ja tak "serio" wziąłem się za granie jak poszedłem do LO, czyli prawie 6 lat temu. Na wypasie w domku mam kilka wiosełek... Rozpoczynałem na starym "skrzypcowym" Defil 'a, wklejany gryf, całość machoń! Dla mnie tylko elektronika jest słaba, ale wystarczy dorzucić do gitary około 500zł na śmigane przystawki i masz wiosło jak Gibol za 5 klocków Wystarczy także najtańszy preamp za 15zł i już jest tysiąckroć lepiej!!! Z wzmaka także jestem bardzo zadowolony!
A jaki sprzęt u Ciebie?
Aftys6 - a jaką konstrukcję Ty robisz? Lampę, czy tranzystor? Wg własnego pomysłu, czy na jakimś schemacie?
Wiek: 39 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 455 Skąd: lubartów/warsiawka
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 00:48
Tylko LAMPA ;]
Na razie mam w połowie ukończony na ECC 83 i EL84, docelowo ma mieć na wyjściu ok 7 wat ;] w dwóch kanałach. Jeden będzie to typowy czyścioch a drugi lekko przesterowany, ale z umiarem.
Tutaj mała próbka, nagrywana telefonem wiec jakość średnio dobra ;/
Całość leży na desce więc są jeszcze jakieś przegłosy sieciowe ;] dodatkowo mam podpięty głośnik tonsila. Docelowo będzie combo z 8 calowym 15to watowym Eminence sound studio , niby mało ale do grania w pokoju i tak mało kto go odkręci na maksa ;]
W zimie jak będę się nudził to pod nóż pójdzie coś większego.
Chce zrobić 50 watowe combo bazujące kanałem czystym na fenderze a przesterem na Mesa single rectifier.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 01:55
Kurcze... Myślałem, że będzie to grało gorzej a tu takie pozytywne zaskoczenie A tak skoro jesteś znawcą tematu, to... Chodzą różne głosy, ale czy można zaaplikować do mojego Ashdowna Fallen Angel 60 DSP lampy 6L6 bez konieczności ingerowania w cokolwiek innego? I czy w ogóle ma to sens - nie zależy mi na głośniejszym graniu, ale na większym agresorze na niższych głośnościach, oraz na tym, żeby dół nie mulił, jak to w FA60DSP ma miejsce... I tak w ogóle, to grasz, czy tylko montujesz sprzęty?
A u Ciebie jak Kermadec z instrumentem? Bo Ty z zawodu muzykiem jesteś, to może powiedz coś więcej
Wiek: 39 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 455 Skąd: lubartów/warsiawka
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 10:49
Ja to grajek kiepski, znam zze 4chwyty, a sprawdza mi sprzęt kumpel
Co do twojego pytania to muszę poszukać w specyfikacjach coś o lampach o które pytasz, bo ja to raczej jestem samoukiem eksperymentatorem ;]
Z prób wiem że nie zawsze trzeba zmieniać model czy typ lamp, czasem starczy zmienić producenta
Podam tu przykład że ów zestaw który montuje ma w sobie lampy Tungsram, wystarczyło w ich miejsce włożyć radzieckie militarne 6N2P będące odpowiednikami ECC83 a brzmienie było już ciut bardziej mięsiste, bardziej klarowne idące w stronę grandżu ( czy jak to sie pisze) ;]
Na razie ostro eksperymentuje. Może uda mi się zrobić jakąś stronkę z opisem moich doświadczeń i odkryć z lampami ;]
Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 216 Skąd: Trzcianka
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 01:58
Z 8 lat grałem łącznie w dwóch czy trzech kapelach. Teraz już nie mam czasu na to więc sprzęt sprzedany. Została tylko gitara elektryczna GMR - robiona na zamówienie (mam ją po znajomym), której nie pozbędę się do końca życia
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 526 Skąd: Mielec
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 17:29
Jeżeli o mnie chodzi Killu, posiadam akustyka jumbo Marris, który to aktualnie szykuje się na przeróbkę na elektroakustyka u lutnika [przetwornik aktywny piezo i preamp z Delayem najprawdopodobniej] Na stanie również stary klasyk Hohnera.
Miałem przyjemność wiosłować LP Studio i ta gitarka to mój faworyt w tej klasie cenowej. Być może już w tym roku sobie na nią pozwolę (oby!)
Na pewno macie jakiś ulubiony rodzaj muzyki jaką gracie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum