Witam wszystkich
Tydzień temu nabyłem NTV 650 Deauville, mój pierwszy porządny motocykl - (wcześniej zajeżdżałem biegowego chińczyka)
Mam 18lat jeżdzę na prawku A2, może kontrola mi to wykroczenie o 6kW poza zakres wybaczy
Nie wiem w sumie co tu więcej napisac, pewnie wszystko wyjdzie w praniu )
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 12:53
Witam na pokładzie!
Nie będę namawiał do złego, ale do deauville są dostępne króćce ssące kastrujące moc do 25kW. I później warsztat, opinia rzeczoznawcy i stacja kontroli pojazdów oraz zmiana wpisu w dowodzie rejestracyjnym... A następnie powrót do fabryki
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 21 Mar 2013 Posty: 335 Skąd: Kamieńsk
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 13:12
Killu napisał/a:
Witam na pokładzie!
Nie będę namawiał do złego, ale do deauville są dostępne króćce ssące kastrujące moc do 25kW. I później warsztat, opinia rzeczoznawcy i stacja kontroli pojazdów oraz zmiana wpisu w dowodzie rejestracyjnym... A następnie powrót do fabryki
PozdRR
POLAK POTRAFI
_________________ Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1933 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 14:41
Cześć.
_________________ ST 1300 2011
ST 1300 2006
Devcia 2002
może kontrola mi to wykroczenie o 6kW poza zakres wybaczy
Witaj! Kontrola i mandat to mały problem w porównaniu do innych! Jeśli spowodujesz wypadek (proste np. potrącenie) czy kolizję (o to łatwiej) może się to zdarzyć każdemu to nie mając uprawnień ubezpieczyciel na 99% jeśli nie na 100 będzie od Ciebie chciał ściągnąć kwotę wypłaconą pokrzywdzonemu! Z tego co się orientuję to klauzula o posiadaniu uprawnień jest w umowie OC i AC. Nie mając ich jesteś traktowany w takiej sytuacji jakbyś nie miał ubezpieczenia. Pozdrawiam Ciebie ale nie popieram!
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 13:51
Popierać, nie popierać... Ludzie zaczynali od debilek i żyli jakoś. Jednak Markali ma rację. Warto zadbać o to, żeby chociaż w papierach wszystko grało, bo w razie kuku możesz mieć faktycznie duże nieprzyjemności... A w razie pobytu w szpitalu poszkodowanego dłużej niż 2 tyg może nawet i przekreślone życie. Zależy jak sąd do tego podejdzie.
I nie zakładaj, że nic się nie stanie... Ja zakładałem tylko do drugiego incydentu. Na prawdę niektórych rzeczy nie da się przewidzieć. Warto przeprowadzić chociaż tę akcję z króćcami ssącymi. Koszt króćców to tylko 60zł. Diagnosta za zmiany w dowodzie też nie powinien skasować więcej, niż 100zł. Nie wiem ile może wziąć rzeczoznawca... Natomiast jeżeli cokolwiek się stanie, to sumy mogą być śmieszne w porównaniu z tymi, które będa wynikiem konsekwencji.
Wiem, że zmiany w przepisach obejmujące debilki są debilne... Niemniej po prostu są i trzeba się do tego jakoś przystosować... Albo umiejętnie obejść. Oczywiście nie nakłaniam... Zrobisz jak uważasz.
Nie wiem, czy w przypadku wypadku nawet wbite w papier zmiany pomogą. Ubezpieczyciel na pewno uchwyci się wszystkiego, co może działać na jego korzyść, więc nie zdziwiłbym się, gdyby podjął próby ustalenia stanu faktycznego co do parametrów pojazdu. Być może nic nie zdziała, ale szkoda nerwów.
Osobiście uważam, że w papierach zawsze warto mieć nieskazitelny porządek, zwłaszcza w przypadku tak podatnych na przygody pojazdów jak motocykle. Jak najszybciej zrobiłbym pełne prawko A lub zmienił moto. Pozdrawiam!
A w razie pobytu w szpitalu poszkodowanego dłużej niż 2 tyg może nawet i przekreślone życie
Dlaczego 2 tygodnie???? Nie ma to nic do rzeczy.
Wypadek drogowy ma miejsce wtedy gdy osoba uczestnicząca w zdarzeniu dozna naruszenia czynności ciała lub rozstroju zdrowia przez czas trwający dłużej niż 7 dni.
art. 177KK. Tylko wtedy będzie ukarany przez sąd. Pudło czy zawiasy ale i tak jest porażka. Jesteś odnotowany w KRK (wcześniej KRS). Jeśli chodzi o ubezpieczyciela i odszkodowanie to zawsze jest problem z uwagi na duuuże odszkodowania.
Wysłany: Pią Lis 22, 2013 14:19
markali napisał/a:
Wypadek drogowy ma miejsce wtedy gdy osoba uczestnicząca w zdarzeniu dozna naruszenia czynności ciała lub rozstroju zdrowia przez czas trwający dłużej niż 7 dni.
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1797 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pią Lis 22, 2013 18:07
.... i nie ważne jest ile dni ofiara leży w szpitalu, czy też przebywa na L-4. O tym decyduje opinia biegłego lekarza.
Teraz mamy jasnośc
Pozdrawiam
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1933 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Pią Lis 22, 2013 20:01
PREDEK napisał/a:
W sumie byłbym skłonny nawet jej kaganiec założyc zeby mi się świstki zgadzały
i później sobie odblokowac jak już bede miał papiery dobre
Pewnie dobrze byłoby to załatwic póki nie mam sztywnego dowodu, to bym później nie musiał na niego drugi raz czekac
nie orientuje się ktoś jak wyglądają ceny tego wszystkiego? Ile czasu sie z tym wszystkim może schodzic?
Dobra róbcie burzę mózgów aby Chłopaka pokierować, gdzie co i jak. Jest skłonny założyć niuni kaganiec to pomóżcie przynajmniej w teorii. Niewielu jest chętnych aby dopełnić formalności.
Jeżeli będzie mieć dograne wszystkie papiery to żadna firma mu nic nie zrobi. Ważne aby po przeglądzie nic nie przerabiać ponownie bo potrafią dać do ekspertyzy rzeczoznawcy i wtedy dupcia mokra.
_________________ ST 1300 2011
ST 1300 2006
Devcia 2002
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum