Wysłany: Pią Sie 02, 2013 21:47 Tarcie w tylnim kole
Mam maĹy problem trze mi coĹ w tylnim kole dĹşwiÄk jest taki jakby gumÄ tarĹ o metal, opona nigdzie nie obciera klocki teĹź nie. Czy to moĹźe byÄ ta guma miÄdzy waĹem a koĹem?. Tarcie wystÄpuje tylko w pewnym momencie obrotu koĹa
Ja teĹź tak mam. ByĹem wczoraj u mechanika co mi oponÄ zmieniaĹ. ZmieniĹ olej w wale kardana ale byĹ czyĹciutki. PowiedziaĹ Ĺźe to moĹźe jakieĹ zabrudzenie, Ĺźe to normalne i Ĺźebym siÄ nie przejmowaĹ.
Ja mu nie wierzÄ i wiÄcej nie pojadÄ wiÄcej do niego. Na zimÄ jak moto nie sprzedam to zostawiÄ u mechanika co mi reanimowaĹ motocykl. Niech rozbiera i robi peĹny serwis. Wtedy napiszÄ co byĹo nie tak.
OczywiĹcie mechanik gdzie byĹy wymieniane opony stwierdziĹ, Ĺźe moĹźe drobne zanieczyszczenie siÄ dostaĹo i przez to szumi. DodaĹ rĂłwnieĹź, Ĺźe to normalne bo jak siÄ ĹciÄ ga koĹo to zawsze moĹźe jakiĹ brud siÄ dostaÄ. WiÄcej na pewno tam nie pojadÄ bo aĹź strach sĹuchaÄ byĹo co opowiadaĹ.
PojechaĹem do swojego sprawdzonego mechanika i zostawiĹem mu motocykl, Ĺźeby zrobiĹ przeglÄ d.
Co siÄ okazaĹo jedna z tulejek w tylnym kole byĹa zaĹoĹźona na odwrĂłt i dlatego dziwnie szumiaĹo/brzÄczaĹo. Po zmianie wszystko jest ok
I to jest esencja smaku, znaleĹşÄ odpowiedniego mechanika ktĂłry dobrze to poskĹada jak byĹo oryginalnie, miaĹem podobnie i sam do tego doszedĹem (mam moĹźliwoĹci warsztatowe). U mnie z kolei byĹa juĹź tak wytarta Ĺźe powodowaĹa luzy na kole, ale dziÄki temu forum dotarĹem do schematu i poukĹadaĹem tulejki jak powinny byÄ ustawiane.
_________________ Nie ma dwóch takich samych osób. Jednak ci z nas, którzy jeżdżą na motocyklach, mają jedną cechę wspólną: świadomie akceptują ryzyko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum