Pomógł: 10 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Sro Mar 27, 2013 19:20
Alan, masz rację, to sam nasz rynek wymusza takie przekręty.
Po co mam kupować 10-letnie auto z przebiegiem 300tys km skoro za podobne pieniądze mogę kupić takie samo z przebiegiem o połowę mniejszym... Każdy się troszkę sam oszukuje, bo przecież egzemplarz zadbany, a poprzedni właściciele, włącznie z handlarzem od którego go kupujemy zarzekają się że jeździli nim tylko do kościoła i nawet w nim nikt seksu bez gumki nie uprawiał...
Jak zamierzałem jechać po swoje auto do Szwajcarii, przed wyjazdem rozmawiałem z moim klientem, który sam był handlarzem sprowadzanych z niemiec aut. Zdziwił się mocno na wieść, że chcę przywieźć starego 15-letniego merca, w dodatku bez klimy i z paliwożernym silnikiem.. Nie zapomnę jego słów: "Panie, przywiozę panu w tej cenie jakiegoś ładnego opelka czy citroenka z 10-ma poduszkami, klimą i masażem jąder, cofniemy licznik o stówkę, pojeździ pan trzy latka i jeszcze z zyskiem sprzeda"...
Tyle w temacie.
Dlatego kupiłem autko z w miarę wiarygodnych, pierwszych rąk, osobiście, z kraju w którym tylko Pakistańczycy (taka szwajcarska opcja odpowiednika turków w niemczech) próbują nieuczciwie kombinować sprzedając stare złomy. I jestem pewien tego że w tym czasie, kiedy go mam zrobiłem dokładnie 63tys km (dziś sprawdzałem), co daje średnio ok 10tkm/rok. Jak tak dalej pójdzie to za 10 lat mój egzemplarz będzie rarytasem na rynku .
mario
Wysłany: Sro Mar 27, 2013 22:15
to jest fakt że za naciąganie powinno się wstrząsnąć porządnie jednym czy drugim. pamiętam jak jechałem po auto 200 km, wynajeta laweta kkilka rozmów telefonicznych, no super auto. jak przyjechałem na miejsce to zastałem taki złom że szkoda słów. trzech cwaniaczków którzy w to miejsce próbowali mi wcisnąć jakąś inną furę w okazyjnej cenie. myśleli że skoro łoś zrobił tyle km to coś weźmie, skończyło się na tym że nawstawiałem im ile wlezie wsiadłem w auto i odjechałem z niczym. oj przydałby mi się wtedy taki szwagier
Przebieg przebiegiem, mnie rozweselają takie smaczki jak: sprowadziłem specjalnie dla żony ale jej się nie spodobał, albo ostatnio stał na allegro motocykl w torowych owiewkach, chyba byl to fajer o ile sie nie myle, a w opisie zaznaczone, że jeżdżony po torze przez kobietę...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 491 Skąd: Olsztyn/Nadarzyn
Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 11:33
Czasami słychać różnicę w gadce przez telefon ze sprzedającym.
Przedwczoraj dzwoniłem w sprawie motocykla. Facet mi uczciwie opowiedział co i jak było/jest do zrobienia. Co było malowane, dlaczego i przez kogo. Dostałem zdjęcia rys i pęknięć. Mam sprawdzony nr VIN. Wiem o serwisach, akcjach nawrotowych i mam jakieś odniesienie co do realnego przebiegu motocykla. Jak tylko śnieg zniknie pojadę 500 km żeby obejrzeć i się przejechać, a może i kupić. Póki co mam 10 pkt do pewności, że nie jadę zobaczyć jakiegoś złomu i nawet jak mi nie podejdzie z jakiegoś względu, to nie będzie to strata czasu i pieniędzy na podróż.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 20:28
Jak sprzedaje osoba prywatna to nie jest chyba tak źle. Ja jak sprzedawałem to zrobiłem fotki każdego centymetra motocykla w dobrej rozdzielczości i dałem długi opis. Moto sprzedałem rano, a wystawiłem poprzedniego wieczoru. Chyba trochę za tanio sprzedałem
Wysłany: Czw Kwi 04, 2013 22:29
No mnie trochę wkur.. ogarnął po wycieczce za Lublin, jak się gościa pytałem przez telefon i nie pisnął słowa o nap...ącym koszu sprzęgła, ślizgającym się sprzęgle i kilku innych "drobiazgach" nie do obczajenia na zdjęciach. Potem jeszcze trochę wisiał na alledrogo, dalej jako stan bdb...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum