PoczÄ tek zawsze finansowo boli teĹź jestem po zakupie oleju do silnika motul 10w40 i filtr 150zĹ do lag bel-ray i uszczelniacze z kapturkami tourmax 120zĹ , Ĺwiece denso 4 sztuki 55zĹ tapicerowanie kanapy 150zĹ kaprys , polerka i poprawki lakieru na ideaĹ okoĹo 300zĹ , chromowanie lampy 20zĹ po znajomoĹci pewnie jeszcze coĹ sobie wymyslÄ gmole itd hehehe ale jaka frajda w sezonie tylko siÄ jezdzi
Na poczÄ tku zawsze sÄ wydatki mniejsze lub wiÄksze
Sam prowadzÄ z ciekawoĹci takie zestawienie kosztĂłw i moje wkroczenie na drogÄ motocyklizmu pokazaĹo, Ĺźe sam zakup jednoĹladu to dopiero poĹowa kosztĂłw.
U mnie okazĹao sie, Ĺźe jakby doliczyc koszt zdobycia prawa jazdy to kupno motocykla to byĹo mniej niĹźpoĹowa wydanej kasy na starcie.
Do tego doszĹy czÄĹci eksplatacyjne na wymianÄ, pierwszy serwis po kupnie, wszystkie ubrania koszty rejestracji i prawa jazdy.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 11:02
U mnie podobnie
Jak kupowaĹem pierwszy motocykl 2 lata temu to miaĹ to byÄ tani Ĺrodek transportu, dodatkowo dostarczajÄ cy frajdy. PlanowaĹem nie wkĹadaÄ w niego zbyt duĹźo kasy, raczej tylko to co niezbÄdne. Ostatnio policzyĹem sobie ile wydaĹem po zakupie NTV i siÄ nieco zdziwiĹem
Prawka nie ma co wliczaÄ, bo to na caĹe Ĺźycie, wiÄc pomijam. Ale opony, kufry, stelaĹź, oleje + caĹy ubiĂłr i mam prawie drugie tyle co daĹem za NTV
A nie wierzyĹem jak pisali, Ĺźe motocykle wcale nie sÄ taĹsze w utrzymaniu niĹź samochody
Ubrania to raz na kilka lat
Motocykl traci mniej na wartoĹci
-Opony droĹźsze ale 2 zamiast 4 wiec moĹźe wyjĹÄ taniej
-Oleju wchodzi mniej
-OC wyliczyli mi na motocykl ok 100 zĹ (mam wspĂłĹwĹasnoĹÄ) na aucie(teĹź wspĂłĹwĹasnoĹÄ) pĹaciĹem 500
-Spalanie (w bardzo krĂłtkich odcinkach mam koĹo 4.8 wiec jeĹźdĹźÄ c normalne odlegĹoĹci moĹźna by osiÄ gnÄ Ä mniej) autem tyle nie osiÄ gnÄ
Ale zimÄ ,bardzo wczesnÄ wiosnÄ /bardzo późnÄ jesieniÄ trudno korzystaÄ z motocykla
Trzymam motocykl w innym mieĹcie , jeĹźdĹźÄ nim wiec kilka miesiÄcy w roku i jeĹźdĹźÄ tylko dlaczego Ĺźe lubiÄ(bez konkretnego celu podróşy)
Autem teĹź w sumie tylko niecaĹy rok jeĹşdziĹem czysto uĹźytkowo a tak to "na przejaĹşdĹşki"
Serwis moĹźna ogarnÄ Ä w duĹźej czÄĹci (wiem Ĺźe zdania sÄ podzielone , Ĺźe zawory tylko drogimi szczelinomierzami , gaĹşnik poĹźÄ danym wakuometrem a skĹad tylko na color tune, nie mĂłwiÄ c juĹź o tym Ĺźe klucz dynamometryczny poniĹźej 6 stĂłw to nie klucz) jak nie caĹkowitej to przynajmniej sporej
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 12:32
WeĹş jeszcze pod uwagÄ regulacje zaworĂłw, gaĹşnikĂłw co kosztuje kilka stĂłwek jak nie robisz tego sam. W wiÄkszoĹci moto trzeba wymieniaÄ ĹaĹcuch co jakiĹ czas, opony siÄ znacznie szybciej zuĹźywajÄ , wiÄc trzeba je czÄĹciej zmieniaÄ.
PorĂłwnujÄ c do maĹego miejskiego autka, moto nie jest wcale oszczÄdnoĹciÄ No moĹźe minimalnÄ .
Ciuchy teĹź siÄ zuĹźywajÄ , wiÄc trzeba wziÄ Ä pod uwagÄ ich "amortyzacje"
LiczÄ samodzielnÄ kontrolÄ luzow ( z ewntualna regulacja u kogoĹ chodĹş jak przeczytaĹem cenniki to kwoty ponad 200 zĹ zachÄcajÄ do nauki samodzielnej) poza tym nie co sezon trzeba regulowaÄ bo moĹźe siÄ okazaÄ Ĺźe sÄ jeszcze w normie .
Gazniki to samo
Koszty mogÄ ( nie muszÄ ) byÄ nizsze , przy maĹych pojemnosciach napewno - taka 250 np
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 13:46
ChĹopaki - odpowiednikiem maĹego miejskiego auta jest takie Suzuki Addres 125.
Pali 2 litry a koszt serwisu to paczka fajek.
Za ubranie starczy Jet+kurtka+nakolaniki.
No ja bardziej do segmentu C porĂłwnuje NTV'ke
A w odpowiedzi na miejsko/podmiejskie(segment B) auto wystosowaĹem propozycje 250 no bo address 125 to bardziej odpowiednik A
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 15:53
Ale ja piszÄ tylko o kosztach uĹźywania jako normalnego Ĺrodka transportu, dlatego maĹe miejskie wozidĹo podaĹem. Do frajdy z jazdy to mam mazdÄ mx-5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum