Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 342 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 08:48
SprawdĹş oferty internetowe sklepĂłw - nawet z caĹej Polski - wiÄkszoĹÄ sklepĂłw oferuje wysyĹkÄ.
Albo wpadnij na bazar - najbliĹźej bÄdzie we WrocĹawiu, wczoraj widziaĹem caĹkiem tanie nĂłwki w duĹźych iloĹciach.
No i moĹźe na przyszĹoĹÄ lepiej dobieraj dziaĹy - bo mamy specjalny dziaĹ poĹwiÄcony ogumieniu na forum.
Ĺukasz
Devi 2004, a opony majÄ byÄ z co najmniej 2012r bo czÄsto sprzedawcy piszÄ -nowa opona tylko jest ona np z 4letnia.Wyszukiwarka wyszukiwarkÄ , ale moĹźe siÄ zdarzyÄ, Ĺźe ktoĹ na forum wa jakÄ Ĺ wiedzÄ lub posiada opony. ps. Tematu z oponami na forum nie mogÄ znaleĹşÄ.
OczywiĹcie ma byÄ bezpieczna dlatego przede wszystkim guma musi byÄ "jeszcze ciepĹa" -miÄkka i przystosowana na nasze polskie drogi -dziury, piasek ,kocie Ĺby, szuter, zagĹÄbienia w jezdni peĹne wody (aquaplaning !). Zamierzam jadÄ c turystycznie raczej omijaÄ gĹĂłwne szlaki i jechaÄ przez bardziej malownicze rejony i regiony róşnych krajĂłw tzw. "zadupia". Na pewno nie mam zamiaru jej domykaÄ wystarczajÄ co siÄ juĹź wyszalaĹam w sportach motorowych i szkoda mi tych Ĺadnych owiewek i kufrĂłw zostawiaÄ na asfalcie
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 08:57
Do 3 lat opony sÄ sprzedawane jako nowe, peĹnowartoĹciowe. Sprzedawcy kochajÄ klientĂłw, ktĂłrzy w styczniu, lutym pytajÄ o opony z b.r. i Ĺźadne inne. W hurtowni, w ktĂłrej kupujÄ, jeszcze nie majÄ MaxxisĂłw z tego roku. A tu takie coĹ znalazĹem, moĹźe byÄ pomocne http://hondantv.pl/forum/viewtopic.php?t=3774
I wĹaĹnie o to chodzi, aby te trzy lata jako na nowej oponie przejeĹşdziÄ, a potem prawdopodobnie bÄdÄ jeszcze w niezĹym stanie to na allegro dla mniej wymagajÄ cych , albo do palenia i znowu nowe gumy na obrÄcze na nastÄpne trzy lata .
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 10:55
Opona ktora ma 3 lata dalej jest opona nowa i nie traci wlasciwosci. Warunkiem jest prawidlowe magazynowanie rzecz jasna. Hurtownie przewaznie nawet nie chca rozmawiac o nizszej cenie zanim opona nie przekroczy tego wieku. Po to wlasnie gumy sa traktowane impregnatami przez ktore juz wielu sie wypieprzylo na drodze. Co do uzywek sprawa moze byc dyskusyjna, bo niejeden handlarz trzyma opony na dworze, wystawione na dzialanie slonca, deszczu, temperatur a czasami nawet sniegu i lodu. Jezeli tak jest, gumy zaczynaja sie odksztalcac i starzec. I wowczas z roku na rok czuc roznice.
W Twoim przypadku raczej szulalbym jaki model opony bedzie dla Ciebie zadowalajacy.
_________________ Pucuś
pikonrad Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 410 Skąd: Toruń
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 13:56
BTW Killu, jak zimowaÄ oponÄ aby mroĹşne powietrze w garaĹźu moĹźliwie maĹo jej szkodziĹo. Pomijam takie oczywistoĹci, jak ustawienie motocykla na centralce i podparcie silnika tak by obie opony byĹy w powietrzu.
PrzejrzaĹem te opisane w linku od radzieckii i caĹkiem podobajÄ mi siÄ opinie tam zawarte. MyĹlÄ, Ĺźe bÄdÄ szukaĹ coĹ w kierunku Michelin Pilot Activ, Michelin road 3 lub 2 jeĹli bÄdzie w znaczÄ co niĹźszej cenie do trĂłjki. Nie jestem biegĹy w tempie starzenia siÄ opon w magazynie, ale na pewno jest ono kilkukrotnie wolniejsze niĹź na sĹoĹcu i mrozie kiedy oponka wisi juĹź na mot. Cena nowej trzy czteroletniej do caĹkiem nowej wiekowo jest niewiele niĹźsza dlatego wolÄ wziÄ Ä tÄ nowÄ i mieÄ pewnoĹÄ, Ĺźe lepiej nic juĹź nie moĹźna byĹo zrobiÄ w kierunku przyczepnoĹci moto do podĹoĹźa. Wiem, Ĺźe wydanie okoĹo "klocka" na komplet opon moĹźe boleÄ , tylko czy jest to rzecz w motorze na ,ktĂłrej moĹźna oszczÄdzaÄ? Chyba, Ĺźe jest jakaĹ tania opona rĂłwnie dobra co te tzw dobre, a nie obciÄ Ĺźona pĹaceniem za logo firmy?
Witam, wzglÄdem opon to proponuje zapoznaÄ siÄ z serwisem (Ĺźadna reklama) ceneo.pl a tam moĹźesz uĹźyÄ filtra co i jak chcesz czy lubisz a nastÄpnie jak coĹ wybierzesz moĹźesz to zamĂłwiÄ i zapĹaciÄ przelewem a dopĂłki nie przelejesz pieniÄ ĹźkĂłw zawsze moĹźesz zrezygnowaÄ,ponadto przez internet jest zdecydowanie taniej a ponadto jeĹźeli chcesz sam pojeĹşdziÄ to wiÄkszoĹÄ serwisĂłw moĹźesz znaleĹşÄ na portalu zumi.pl-przepraszam za Ĺopatologie
Pozdrawiam
_________________ Motocykl nigdy nie traci oleju ,on znaczy swoje terytorium.
cenowo na allegro najtaniej, chyba, Ĺźe ma ktoĹ jakieĹ dojĹcia bezpoĹrednie.
_________________ No i się zaczęło Jest bosko:-)
tomasz Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 50 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Lut 27, 2013 09:40
Jestem szczÄĹliwym nabywcÄ opon do Devi , Bridgestone B21, produkcja sierpien 2012. PrzĂłd 120/70/17 kupiĹem za 315PLN, tyĹ 150 za 410 PLN. www.opony1.pl DĹugo szukaĹem i zaĹapaĹem siÄ na jeszcze promocje - tak mi siÄ wydaje ze to dobre ceny. Na allegro byĹy tylko uĹźywane, a jesli nowe to od 500PLN.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum