pikonrad Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 410 Skąd: Toruń
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 10:41
Ĺťonka jeĹşdzie vectrÄ B 1.8 na gaz sekwencyjny i jest to idealne rozwiÄ zanie. SamochĂłd w tym roku bÄdzie peĹnoletni, gaz ma od 2006, a chodzi jak pszczĂłĹka. Kiedy jest zimny jeĹşdzi na benzynie, kiedy w trasÄ 8l gazu/100. Ale moto to inna bajka. Inne masy, inne silniki, inny przelicznik mocy na pojemnoĹÄ. W trasie kaĹźdy cm3 przestrzeni bagaĹźowej jest wykorzystany, Pakowanie butli jest bez sensu. Podobnie, jak nie stosuje siÄ napÄdu hybrydowego do moto, bo w porĂłwnaniu z masÄ pojazdu masa akumulatorĂłw jest zbyt duĹźa.
Z drugiej strony, moĹźna by siÄ pokusiÄ o przerĂłbkÄ hondy NC, i zamiast bagaĹźnika w atrapie baku wstawiÄ alternatywne zasilanie. MoĹźna teĹź wstawiÄ tam alternatywny zbiornik i mieÄ zasiÄg, o ktĂłrym inni tylko pomaĹźÄ .
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 15:13
OK, moja nadinterpretacja, ale dalej nie przekonuje mnie wersja o zabijaniu kierowcy przez zbiornik lpg. Nie wyobraĹźam sobie zamontowania legalnie 30 kg z tyĹu motocykla. WiozĹem kiedyĹ 10kg butlÄ z tlenem i lekko nie byĹo
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 19:09
DziejÄ siÄ róşne rzeczy na Ĺwiecie.
MĂłj znajomy zginÄ Ĺ bo wielgachna butla z gazem ( chyba ze 100L) wyrwaĹa kawaĹ podĹogi z bagaĹźnika, przeleciaĹa przez siedzenia jak przez masĹo i przygniotĹa go podczas kolizji. Niby jakieĹ wzmocnienia do podĹuĹźnic byĹy - nic to nie daĹo.
Jak tylko wyobraziĹem sobie takÄ instalacjÄ w motocyklu od razu przypomniaĹ mi siÄ ten wypadek. Po prostu nie widzÄ jak to moĹźna zrobiÄ bezpiecznie.
DL, gdy wracaĹem z treningu z 6x1.5L mineralki w kufrze centralnym, rwaĹ na koĹo przy byle dodaniu gazu a to raptem poĹowa masy jakÄ musi mieÄ taka butla.
Zrobienie tego dobrze i bezpiecznie jest raczej nie realne.
KombinowaÄ moĹźna zawsze - pytanie tylko ile warte jest bezpieczeĹstwo ......
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 21:38
Robienie gazu w motocyklu, to po prostu udziwnianie i jak kaĹźde udziwnianie jest interesujÄ ce na etapie tworzenia i nie praktyczne w dziaĹaniu. Nasze motcykle to esencja UJM czyli Universal Japan Moto, praktyczne do bulu, Ĺźe aĹź czasami nazywane nudnymi. Nie da siÄ ich przerobiÄ na bardziej praktyczne, moĹźna tylko popsuÄ. Instalacja gazowa nie jest tuningiem, nie jet teĹź ekstrawaganckim customowaniem. LPG zakĹada siÄ tylko z pewnych wzglÄdĂłw praktycznych, co miesiÄ c przy wypĹacie nam przypominanych.
Z róşnych sposobĂłw na zrobienie krzywdy motocyklowi ten wydaje mi siÄ najmniej sensowny.
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 11:03
PrzypomniaĹo mi siÄ, Ĺźe kiedyĹ widziaĹem jakiĹ zaprzeg, chyba Dniepra ze zbiornikiem LPG w wĂłzku bocznym, ale fotki poszĹy siÄ czesaÄ z telefonem. aftys6 mieszkajÄ c w takim miejscu, poszukaĹbym taĹszej benzyny
Pomógł: 16 razy Wiek: 59 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 674 Skąd: Wilkowyja
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 14:11
O Dniepr z wĂłzkiem owszem , ma miejsce na butle i pewnie sporo pali , tu widzÄ sens .
Devi by musiaĹa byÄ z koszem bocznym o ile pamiÄtam mamy takÄ na forum.
JeĹźeli chodzi o dziwne wynalazki to wolaĹbym mieÄ trajkÄ dizla
Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 455 Skąd: lubartów/warsiawka
Wysłany: Pią Sty 18, 2013 22:12
PĂłki co moje kombinacje z LPG to gdybania.
Co do obciÄ Ĺźenia 30 kg na kufer to pzresada.
Butla z osprzÄtem 12,5 l waĹźy ok 11 kg wiÄc po zatankowaniu bÄdzie maks 22-23 kg.
co do takich ciÄĹźarĂłw to ĹmigajÄ c z pasaĹźerkÄ czÄsto miaĹem niewiele mniej
PĂłki co skupiÄ siÄ na wypolerowaniu devki i ewentualnÄ spzredaĹźÄ bo mnie kusi na duĹźe ciÄĹźkie enduro
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Sty 19, 2013 15:19
IMO do motocykla ktĂłry pali max 5l/100 to nie ma sensu. W samochodzie to co innego, jak ktoĹ duĹźo jeĹşdzi to warto oszczÄdziÄ, ale w NTV to do koĹca Ĺźycia siÄ nie zwrĂłci taka instalacja.
Tak samo samochodĂłw
Bo bo nie ma jednego idealnego , wiele ma w sobie coĹ piÄknego
NTV pokochaĹem jak tylko zobaczyĹem ale 1 moto byĹo inne i teĹź miaĹo coĹ w sobie
W tej chwili nie pogardziĹbym jeszcze afrykÄ czy triumph'em scramblerem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum