Dzięki serdeczne Wszystkim
Czuję się przyjęty do grona... A z tymi usterkami, to nie jest aż tak strasznie... jak to bywa ze starszymi sprzętami (1998), czasami coś nie zadziała tak jak chcemy... Dzięki Kolego radzieckii za chęć podpowiedzenia mechanika, chętnie spróbuję. Natomiast z podejściem do nas mechaników i właścicieli warsztatów to podam przykład: podjechałem do kolesia i pytam ile zechce/weźmie za wymianę wszystkich 4 świec zapłonowych? A gościu: po 25 złotych za każdą... no i powiedzcie czy to tak ma być....? Świece NGK kupiłem po 12 zł/szt. Zdjąłem zbiornik, filtr powietrza i wymieniłem sam - działa:). I tyle zarobił - naciągacz. Jeśli chodzi o zlot, to bardzo popieram - świetna idea... nie mam jednak wolnego w tym czasie, trochę przeraża odległość, no i jestem jeszcze "za młody/m forumowiczem" na takie akcje... Ale za zaproszenie pięknie dziękuję. W przyszłym roku będę już (może) 53 letnim emerytem, to może wtedy... Pięknie Wszystkich pozdrawiam. Marek.
_________________ Zdrowia, spokoju i bezpiecznej jazdy:).
Ostatnio zmieniony przez makedmar Nie Cze 17, 2012 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 07:49
Witam!
Makedmar, przepraszam Cię, ale miał Ci dopłacić za wymianę tych świec, czy o co chodzi? 12zł * 4 świece = 48zł + 52zł za wymianę. Pewnie, że w przypadku NTV z trzema świecami, to prawie żadna robota, ale tu chodzi o czas który temu poświęcasz i o profesję w jakiej się wyuczyłeś. Równie dobrze można było w tym samym czasie robić rozrząd w innym motocyklu za znacznie większe pieniądze. Warsztat ma zarabiać a nie dopłacać klientom. Czy to takie dziwne!?
Fakt, cena może i do najniższych na rynku nie należy, bo Pan Henio w szopie zrobiłby za 10zł i dwa piwa. A taki z niego fachura, że nawet klucza do świec by nie potrzebował (wystarczą przecież kombinerki).
Warsztat ma pracowników, płaci ZUS, uczciwe zarabia na utrzymanie siebie i swoich pracowników a Ty wylatujesz tutaj z naciąganiem. Nie podoba się cena, nie stać Cię, to nie robisz i już. I nie powinieneś nazywać kogoś naciągaczem dlatego, że nie stać Cię na jego usługi.
Jestem ciekaw, czy Ty także idziesz do pracy charytatywnie.
Sorry za podwyższony stopień irytacji postem, oraz wylewność moich przemyśleń, ale ludzie... Nie nazywajmy kogoś naciągaczem dlatego, że bierze pieniądze za wykonaną pracę.
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 2193 Skąd: spod Wrocławia
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 15:43
Fakt, popieram. Niefortunnie dobrane słowo...
Ale jeśli wymieniłby wszystkie 4 świece w silniku NTV-ki, to zakładając że nasz kolega nie ma w swoim garażu spec-klucza hondowskiego, którym by sobie sam tą operację wykonał w pół godzinki, to myślę, że dla kogoś kto nie chce sobie rąk brudzić, martwić się urwaniem przewodu, uszkodzeniem fajki, zerwaniem gwintu, zgubieniem czegoś w czeluści cylindra itd, jest to cena akceptowalna. Oczywiście takie rzeczy wolę robić sam, bo raz że wychodzi taniej a dwa że czerpię z tego przyjemność i za każdym razie podnosi to mój poziom wiedzy w jakiś tam sposób. Znam jednak takich, którzy oddają elektrykowi podłączenie gniazdka czy wkręcenie żarówek i jestem w stanie ich zrozumieć.
Szkoda bić pianę o to.
No to się narobiło... a skąd Ty Killu wyliczyłeś te 52 zlote? przecież napisałem, że koleś chce po 25 złotych za wymianę każdej ! Klucz mam swój, więc nie ma problemu...
Borys - nie wiem/ nie doczytałem, czy Ty jesteś za mną czy przeciwko? Niewielkie ma to znaczenie; Kolega Parabiker z Raszyna spod Warszawki chce podać Tobie, na spotkaniu w Łojach, dla mnie czujnik włączający wiatrak chłodnicy, ma kosztować 20 złotych. Proszę o kontakt na mój tel.:6080981365 :1. czy mam dać CI kasę przed zlotem? 2. gdzie mam po niego podjechać 9 lub 10 lipca?
Na pewno nie należy zgodzić się na wymianę 4 świec za 100 zł robocizny - i w tej kwestii zdania nie zmienię.
Serdecznie pozdrawiam. Marek.
_________________ Zdrowia, spokoju i bezpiecznej jazdy:).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum