Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
bol prawej dloni
Autor Wiadomość
Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 02:00   

A nie masz przypadkiem podgrzewanych manetek? Albo po prostu jakichś grubych manetek. Często tak bywa, że jak ktoś zakłada podgrzewane manetki, to na początku trochę bolą ręce. Cholera wie dlaczego, ale sprawa powtarza się w wielu przypadkach.

Gregory 
Premium User

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 02:01   

Killu. Wrąbałeś mi się w wypowiedź zanim zdążyłem napisać, hehe!

joy 

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 02:44   

Koledzy, miałem kiedyś ten problem, ale - ciekawa rzecz - dotyczył wyłącznie prawej ręki. Wywnioskowałem, że przyczyną nie jest trzymanie kierownicy, tylko nadmierne ściskanie manetki gazu. Problem rozwiązałem następująco: kupiłem w Louis-ie przyrządzik o nazwie SCOTTOILER GASGRIFF - ERGANZUNG w cenie 9,95 euro - jest to rodzaj elastycznego pierścienia z tworzywa sztucznego z odchylonym wichajsterkiem. Zakładamy owo ustrojstwo na zewnętrzny koniec manetki gazu i dzięki temu odchyleniu nie trzeba ściskać manetki - gaz uchylamy dolna częścią nadgarstka. Trudno mi to wytłumaczyć bardziej zrozumiale... Kto był w zeszłym roku na spotkaniu w Łojach, to może pamięta, kilka osób zapytało, co to takiego. U mnie sprawdza się bardzo dobrze i już nie wyobrażam jazdy bez tego dodatku. Przydaje się zwłaszcza podczas długich przelotów.

maziTS 

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 02:51   

Tak mi się teraz przypomniało, że miałem podobne bóle przy mojej starej jawie i to właśnie po zmianie manetek... Takie niby chromowane z allegro, ale dość grube. Przy moich drobnych rękach ciężko się je trzymało

barszcz 

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 10:37   

Joy: chyba kojarze o czym mówisz. Kiedyś widziałem coś takiego na BMW, o ile dobrze pamiętam throttle rocker tam było napisane (bądź coś w ten deseń). A jeśli pytanie było do mnie to nie mam grzanych manetek i są one raczej normalnych rozmiarów.

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 22:49   

Jak są grzane, to na pewno są nieco większe od normalnych :wink:

EDIT

Grubsze znaczy się :D

bejkon
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 27, 2010 12:08   

Ostatnio jechałem z Łeby na mojej ntv-ce (na marginesie to kiepsko bez owiewek na takiej trasie prawie 500km) i dostałem jakiegoś skurczu ścięgien w prawej ręce, pomogło odchylenie się troszkę do tyłu i odciążenie nadgarstków, zresztą przy 150 na godzinę bez owiewek nadgarstki same się odciążaja przez pęd powietrza który w ciebie cały czas wali :D

prezes 

Wysłany: Wto Lip 27, 2010 13:48   

Ja mam piankowe manetki na kierownicy i na początku też bolała mnie prawa dłoń - właśnie ten mięsień przeciwstawny, ale po jakimś czasie przestało. Tak jak koledzy piszą wyżej - kwestia przyzwyczajenia i rozluźnienia. Problem pojawił się ponownie kiedy kupiłem rękawice. Przypuszczam że już teraz dość gruba manetka zmieniła swoje wymiary i znów pojawił się ból. Ja sobie z nim radzę ? .... Kwestia rozluźnienia uścisku :) Tak jak piszą wszędzie. Kierownica nie służy do "trzymania motocykla za mordę żeby nie spaść" ale do kierowania nim. Takie moje spostrzeżenie

radzieckii 
radzieckii

Wysłany: Czw Gru 30, 2010 23:18   

Norma u początkujących. Ważne, żeby nie zaciskać kurczowo rąk na kierownicy i "nie łamać"nadgarstka. Powinien być jak najbardziej wyprostowany. Odnośnie dosiadu, to przypomniała mi się pewna kursantka, co nie wierzyła w przeciwskręt. Jak ją przewiozłem na torze dla modeli RC (karting to przy tym pikuś) to na następnej jeździe po 3 dniach na mnie nakrzyczała, że jeszcze nigdy żaden facet jej takich zakwasów w pachwinach nie zafundował :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez radzieckii Czw Mar 03, 2011 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

mirekk 

Wysłany: Wto Mar 01, 2011 18:15   

Kup sobie taka nakładkę na manetkę Sa tez manetki z nalaną taką ..półka na którą właśnie kładziesz nadgarstek Ból powinien sie zmniejszyć;)

andrut78 
Premium User
MOTOROWIEC

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 21:56   

Swoją drogą bardzo fajne osłony, nie wiecie może kto je produkuje i gdzie je można kupić ?

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 22:50   

Jak by Ci się któreś spodobały, to daj znać ;) Sporą część z tych z allegro mogę w miarę szybko załatwić.

http://moto.allegro.pl/li...p&change_view=1

Odpowiedz do tematu