Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 00:37
Co racja, to racja! Poprawa bezpieczeństwa murowana Kolega jeździ czarnym V-strom 'em i w kamizelce z napisem na plecach POLSKA... Puszkarze momentalnie robią miejsce w korkach
tomas19892 [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 11:18
no koledzy nie myslalem w ten sposob ale faktycznie bedzie to dzialolo na puszki:)))
Mam pytanie do kolegów, którzy malowali NTV-ki... Jaką ilością lakieru należy dysponować, aby pomalować wszystkie elementy?? Niestety nie bardzo mogę podjechać do lakiernika zasięgnąć informacji, więc pytam tutaj
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 17:26
To wszystko zależy od tego, jakiego lakieru użyjesz, jak dobrze lakiernik potrafi położyć lakier, ile chcesz warstw lakieru a nawet, jaki kolor wybierzesz... Więc nawet jeżeli chłopaki dadzą konkretną odpowiedź i tak nie do końca powinieneś się sugerować tą konkretną ilością... Każdy przypadek jest indywidualny. Ale może będzie się dało wywnioskować jakieś "widełki" min-max.
Rozumiem, że nie wszystkie lakiery kryją tak samo, jednak będę miał orientacyjną ilość. Byłem u paru lakierników i nikt mi z foty nie powie ile lakieru potrzeba. Z resztą Ci, u których byłem nie podejmą się malowania.
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 23:40
A co rozumiesz przez "wszystkie elementy"?
Chcesz ją rozbebeszyć, lakierować ramę , półki, silnik, koła itp. itd, czy chodzi ci o wszystkie elementy które oddają barwę motocykla? Czyli zadupek boczki, zbiornik, błotnik.
Czy zamierzasz malować akrylem, czy metalikiem, czy zmieniasz barwę nadwozia, czy pozostaje bez zmian, to wszystko ma wpływ. Podaj więcej szczegółów a będzie łatwiej ci odpowiedzieć na to pytanie.
Chcę pomalować błotnik, boczki, "zadupek" i zbiornik. Kolor bazowy będzie zbliżony do podkładu. Zamierzam zastosować akryl.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1929 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 00:08
Do pomalowania mojej ale Devili więc dochodzą plastyki które mają dosyć dużą powierzchnię lakiernik kupił 1litr z czego troszkę zostało. Malowane były obie osłony i bak. Ponieważ przy zrywaniu foli odblaskowej pozrywane były całe płaty lakieru więc na plastyki był kładziony podkład. Robotę swoją lakiernik zrobił chyba dobrze bo na zlocie dostał parę pochwał z komentarzem, że wygląda jak fabryczny lakier.
Moja była wcześniej malowana, tak więc o oryginale musiałem zapomnieć... Plastyki już pomalowałem podkładem. Jednakże ku swojemu zaskoczeniu podczas czyszczenia zbiornika dokopałem się do oryginalnego malowania, które po położeniu bezbarwnego mogło by dalej cieszyć oko. Długo nie mogłem się zdecydować co zrobić i jednak postanowiłem zmienić kolor. Później dam trochę fotek do galerii to zobaczycie o co mi chodzi.
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 20:34
cytat z forum borntoride
Cytat:
W Poznaniu za malowanie obręczy i piasty (dwa koła) zapłaciłem 70 zł na gotowo + cynkowanie szprych 30 zł i efekt znakomity. Firma http://www.malowanieproszkowe.com/ Za cały motocykl ( oprócz plastików i baku) zapłaciłem 250 zł. Jestem bardzo zadowolony...
...Rama, kołyski ramy, stelaż lampy, stelaż baku, wahacz , lagi przedniego zawieszenia, bagażnik, kierownica, zbiornik oleju, koła + drobnica. Cena wraz z piaskowaniem
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:55
coś pokroju Africa Twin czy Tenere
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
grzegrzol Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 396 Skąd: LONDON
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 00:58
Błotnika i plastików proszkowo nie pomalujesz bo farbę proszkową wypala się w piecu. Moim zdaniem do jasnego koloru podkład powinien być ciemniejszy coby było widać, że baza dobrze nałożona (nie było by fajnie jakby po nałożeniu bezbarwnego w niektórych miejscach przebijał podkład). Jak lakier dobrze kryjący to myślę, że NTV-ke powinno wystarczyć 0,5 do 0,75 l.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum