Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
bol prawej dloni
Autor Wiadomość
barszcz 

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 23:29   bol prawej dloni

Czy na początku motocyklowej przygody też mieliście problem z bólem prawej dłoni? Dzisiaj na drodze powrotnej ledwo byłem w stanie dodawać gazu. Jest jakaś metoda na złagodzenie tego efektu?

zwierzak 

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 23:42   

nie wal tak dużo prawą! zmień czasem :twisted: :twisted: :twisted:

pojeździsz trochę i się przyzwyczaisz! Pozdrawiam!

Gregory 
Premium User

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 23:45   

MIałem to samo :)

Powodem było zbyt kurczowe trzymanie kierownicy. przeszło z czasem. jak sie wjeździlem, to jest teraz OK.

daryjusz 
Wielka psuja

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 23:51   Re: bol prawej dloni

Nie ktorzy mawiaja, ze trzeba sie ozenic.

Na powaznie - im wiecej pojedzisz, tym bedziesz sie pewniej czul. Im pewniej, tym bardziej sie rozluznisz i rece nie beda bolaly. Niestey, niektore motungi maja taki uklad kierownicy, ze duza czesc ciezaru ciala przenosi sie wlasnie na rece/nadgarstki. Jak nie przejdzie, sproboj rozruszac je jak przed cwiczeniami sportowymi, w czasie jazdy delikatnie zmieniac ulozenie dloni - rogic wszystko, by nie trwac w jednej pozycji zbyt dlugo i nie opierac sie zbyt mocno na nadgarstkach. Jesli bardzo boli, to tylko jakies masci albo leki o dzialaniu rozkurczowym.

andrut78 
Premium User
MOTOROWIEC

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 23:56   

To wszystko przez to, że teraz w barach podają piwo w cieńkim szkle, kiedyś były grube kufle. Sam kufel ważył z kilogram i po takim treningu nikt nie narzekał na ból nadgarstka.

Jedyna rada to kupić sobie kufelek i pić więcej piwa, tfu... to znaczy bardziej się przykładać do treningów.

math1982

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 08:27   

Mi prawa ręka strasznie drętwieje, zdjęcie jej z manetki na chwilę trochę pomaga, ale na krótko.

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 08:35   

Oj chlopaki, chlopaki.. Nie naduzywac prawej reki, zwlaszcza w wannie, bo poobijacie sobie jeszcze łokcie :P

A tak powaznie. Na poczatku drogi motocyklowej dobrze jest poczytac sobie troche teorii i zrozumiec na czym polega dosiad i przeciwskret. Najlepiej prawidlowe techniki wdrażać od razu, wtedy efekt kurczowego trzymania sie kierownicy i związanego z nim bólu jest na prawdę chwilowy.

BartekOpole 

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:06   

Same zbereźne myśli macie.....Kolega po prostu nie ma jeszcze doświadczenia. Ale już wie że da radę.

cinek 
Premium User

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:11   

Do zapoznania się z teorią polecam program "Motocyklicznie" na TVN Turbo. Jest dostępny na VOD na ich stronie. Podstawowe zasady obycia się z motocyklem są tam jasno wytłumaczone i pokazane na przykładzie.

ronin 
Premium User

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:17   

Do tej pory śmigałem niewiele ale miałem podobnie jak kolega. Tak kurczowo się trzymałem ręcami i nogami że mnie prawie VT 500 z siodła wysadziła Nie mówiąc o tym, że na drugi dzień moje uda bolały jak po pilatesie :wink:

Najlepsza rada - trzeba się wyluzować :lol:

barszcz 

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 11:02   

myślę, że to będzie jednak to zbyt kurczowe trzymanie kierownicy:) jakby nie patrzeć Honda to jeszcze dla mnie nowy pojazd

Skorpionwr 

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 11:41   

Spokojnie, w miarę nakręconych kilometrów i po nabraniu pewności wszystko zacznie grać. Przestaniesz ściskać kurczowo kierownicę.

andrut78 
Premium User
MOTOROWIEC

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 13:06   

Poćwicz nadgarstki, powinno Ci trochę pomóc.

barszcz 

Wysłany: Czw Lip 01, 2010 22:17   

tylko że to nie nadgarstek boli:), a ten mięsień, który odpowiada za ściskanie

Gregory 
Premium User

Wysłany: Pią Lip 02, 2010 01:00   

Ja jadąc prosto starałem się robić leciutkie, ale takie serio delikatne przeciwskręty. Mogło to tak wyglądać jakbym jechał lekkim wężykiem w zakresie +- 40 cm od prostego toru jazdy. Po pewnym czasie zdecydowanie się rozluźniłem.... teraz zapieprzam całą szerokością swojego pasa jak jest pusta droga. Dzisiaj odkryłem zalety przeciwskrętu oburęcznego - tzn jedną ręką odpycham manetkę, drugą jednocześnie ciągnę do siebie. Przy większych prędkościach daje to błyskawiczna zmianę kierunku przy zdecydowanie mniejszej sile jaką wkładamy tylko w pchanie jednej manetki. Troche trzeba poćwiczyć, bo przy palcach na klamce hamulca to na początku nie takie proste i trzeba uważać. Raz mi się popieprzyło i miałem przez ułamek sekundy pełne gacie w pierwszej fazie zakrętu :)

Odpowiedz do tematu