Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 18:07
CaĹkowite koszty sÄ okrutne. Ale przeglÄ d przed sezonem jest konieczny. Ja oba komplety klockĂłw wymieniĹem w tamtym roku- o tyle bÄdzie taniej.
Jednak trzeba maksymalnie wykorzystaÄ swoje moĹźliwoĹci osobiste i forumowe Manuale, aby samemu jak najwiÄcej zrobiÄ przy moto. Bo to jest frajda, a i kupa pieniÄdzy zostanie w kieszeni.
Skrajny przykĹad z naprawÄ telewizora w autoryzowanym serwisie;
-czÄĹci 1,50 zĹ
-robocizna 85 zĹ
-VAT 22%
Razem byĹo grubo ponad stĂłwÄ. Jeszcze sam im zataszczyĹem TV- 44 kg.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 01:52
U mnie serwis pochĹonÄ Ĺ 300zĹ
RadzÄ Wam chĹopaki zaĹatwiÄ sprawÄ jak najszybciej! A najlepiej, pĂłki jeszcze leĹźy Ĺnieg. Niech no siÄ tylko w lutym, marcu pojawi pierwsze sĹoneczko... To bÄdziecie pĹaciÄ razy dwa za tÄ samÄ usĹugÄ... Nie mĂłwiÄ c juĹź o czekaniu w kolejce ze dwa miesiÄ ce...
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 02:32 Re: PrzeglÄ d wiosenny 2010 koszt
No i z tego wszystkiego jedynie regulacja zaworĂłw (choÄ i tak najprostsza z moĹźliwych - na Ĺrubach) oraz synchro i czyszczenie gaĹşnikĂłw tak naprawdÄ mogĹo byÄ zrobione w serwisie (sprawa sprzÄtu i troszkÄ wiÄcej roboty). ResztÄ mogĹeĹ zrobiÄ sam w garaĹźu, zwĹaszcza, Ĺźe pogoda sprzyja takim zabiegom(o ile nie jest tam -20st)... Tym sposobem byĹbyĹ jakieĹ 200 - 240 zĹ do przodu a to daje jakieĹ 57l E95 ( 4.2 zĹ/l), co przy Ĺrednim spalaniu (5.2 / 100) daje 1038,46 km. MoĹźna ĹmignÄ Ä z DÄ browy GĂłrniczej do WisĹy -->Zakopca -->Krynicy i z powrotem do DÄ browy (ok 600km). Powinno nawet na nocleg jakiĹ zostaÄ.
Traktuj to trochÄ z przymruĹźeniem oka, chodziĹo gĹĂłwnie o to, Ĺźe wieksoĹÄ tych prac moĹźna byĹo wykonaÄ samemu pod warunkiem, Ĺźe mamy jakiĹ garaĹź i podstawowe narzÄdzia.
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 19:55
Zgadza sie moĹźna samemu to zrobiÄ w garaĹźu. Tylko przede wszystkim trzeba sie na tym znac i mieÄ czym to zrobiÄ. Wyszedlem z zaloĹźenia, Ĺźe w tym czasie, ktĂłry bym musiaĹ poĹwiÄciÄ na zrobienie przeglÄ du, bÄdÄ zajmowaĹ sie tym co robie dobrze i przynosi mi dochĂłd. ZarobionÄ kasÄ przeznacze na przeglÄ d. Czyli jak widzisz 1. Nie stracilem pieniÄdzy (nie zarobilbym ich) 2. Zarobil warsztat. 3.Od zarobionej kasy zaplacilem podatek ja i warsztat (dostalem fakture). Gospodarka Polski nabiera rozpÄdu kryzys w recesji
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 22:44
Jaki kryzys?? Przeciez w telewizji mowia, ze w Polsce nie ma kryzysu!!!
Nie wiem jak wyglada Twoja praca, ale chyba nikt nie pracuje 24/7 i wlasnie wolny czas mozna poswiecic takim pracom z wykorzystaniem forumowych manuali.
No ale, kazdy robi jak lubi i to co lubi. Moze poprostu nie wszyscy lubia spedzic czas w garazu na serwisowaniu swojej maszynki...
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 18:43
Piszesz, Ĺźe filtr powietrza kosztowaĹ 134zĹ. To taka normalna cena tego filtra odkÄ d siÄgnÄ pamiÄciÄ , na allegro zauwaĹźyĹem jednak filtry po 62-70 zĹ. KupiĹ to ktoĹ? Pytam, bo to zamienniki pewnie, ale te za > 100zĹ teĹź oryginalne nie sÄ . Róşnica w cenie 100%
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 20:25
Luke1111- piÄknie mnie wytropiĹeĹ na Allegro. Dzisiaj wĹaĹnie go zaĹoĹźyĹem. Nie wyglÄ da gorzej od oryginalnego. PasowaĹ jak trzeba, moto "mruczy" na nim aĹź miĹo. Czego wiÄcej wymagaÄ.
Teraz czekam do wiosny.
Na pewno akcesoria firmowe sÄ dobrej jakoĹci. Ale to nie znaczy, Ĺźe zamienniki muszÄ byÄ do bani. W samochodach zawsze stosujÄ zamienniki i nigdy nie byĹem zawiedziony. Mam nadziejÄ, Ĺźe teraz teĹź tak bÄdzie.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 17:46
WĹaĹnie prĂłbowaĹem zaĹoĹźyÄ ten filtr powietrza, ktĂłry kupiĹ teĹź sgtcop13 i za cholerÄ nie pasuje. Tzn. pasuje, ale nie idealnie i gĂłrna pokrywa airboxa nie przylega tak idealnie jak przy oryginalnym filtrze. Filtr generalnie róşni siÄ trochÄ od oryginaĹu, ale to pewnie kwestie patentowe (musi siÄ w jakimĹ procencie róşniÄ od oryginaĹu).
Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 342 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 18:13
a to Ci dopiero, a juz mialem odebrac ten filtr (lub filter jak mowia prawdziwi mechanicy :>), ale skoro nie pasuje, to chyba sobie podaruje. a czy te roznice mieszcza sie w granicach rozsadku, czy jednak nie polecasz?
jak doswiadczenia innych z filtrami, bo dostepne zamienniki ktorych pewnie wiekszosc z nas uzywa tez nie sa oryginalne przeciez.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum