Jaka jest jego dĹugoĹÄ od i do otworu mocujÄ cego ale przy maksymalnym ĹciĹnieciu.W mojej NTV jest jakiĹ wiÄkszy a chcÄ kupiÄ oryginalny ale zanim kupiÄ to chcÄ zamontowaÄ tĹumik nad tylnim koĹem.I nie chcÄ aby ocieraĹo koĹo o tĹumik.Dlatego jak bÄdÄ znaĹ jego dĹugoĹc zrobiÄ na sztywno z maksymalnym uskokiem tylnego koĹa i dopiero bÄdÄ kombinowaĹ z wydechem.
Drugie pytanie dotyczy linek.zamĂłwiĹem wszystkie linki o 15 cm dĹuĹźsze ale jak je zĹoĹźyĹem to wszystko chodzi cieĹźko, poczÄ wszy od ssania, rolgazu takĹźe.Zanim zaĹoĹźyĹem wszystko byĹo OK.Gdzie mogĹem popeĹniÄ bĹÄ d?
A trzecie pytanie . Czy ktoĹ z Was widziaĹ NTV z hydraulicznym sprzÄgĹem?
marian [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 22:33
Na temat tego sprzegĹa to podbijaj do kill 'a..ostatnio czytalem ze cos wlasnie kombinowal w ta strone;)
joy
Wiek: 55 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 242 Skąd: Poznań/Częstochowa
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 23:21
Kolego, a przesmarowaĹeĹ wszystkie linki przed zamontowaniem?
Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 455 Skąd: lubartów/warsiawka
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:31
Linki siÄ smaruje ??
Z tego co kojarze to wĹaĹnie odwrotnie.
Linki sÄ tak zrobione Ĺźe zakĹadasz i jedziesz.
Jak nasmarujesz to bÄda Ĺapac drobinki brudu na smar i w koĹcu zacznÄ ciÄzko chodziÄ.
Ente Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 195 Skąd: Lüneburg-Niemcy
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:33
Mam zapasowy orginalny amorytyzator.
odleglosc miedzy mocowaniem gorny a dolnym(srodek otworu) wynosi 300mm.
trzpien wychodzacy z gornej szesci amortyzatora ma do dolnego punktu mocowania
25mm,to znaczy o tyle moze byc teoretycznie max.scisniety.300-25....
mam nadzieje ze moglem Tobie pomoc.pozdrawiam
joy
Wiek: 55 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 242 Skąd: Poznań/Częstochowa
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:45
Aftys, moĹźe coĹ siÄ zmieniĹo w technice motocyklowej, ale jak Ĺwiat Ĺwiatem, linki (ciÄgĹa Bowdena) trzeba regularnie smarowaÄ. Ja smarujÄ przy wymianie - wieszam rozciÄ gniÄtÄ i powoli wstrzykuje pod pancerz smarowidĹo (ale nie WD-40), Ĺźeby nadmiar sciekĹ doĹem i dopiero nasmarowanÄ montujÄ. A przed sezonem wszystkie przesmarowujÄ bez demontaĹźu. Zawsze tak robiĹem w kaĹźdym motocyklu, tak mnie nauczono, ale moĹźe ja juĹź jestem stary piernik i Ĺwiat motocyklowy poszedĹ do przodu?... Znawcy tematu, rozsÄ dĹşcie nasz spĂłr! Ente, liczÄ na Ciebie i na TwojÄ wiedzÄ!
Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 455 Skąd: lubartów/warsiawka
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:56
Teraz wiÄkszoĹÄ linek posiada otulinÄ teflonowÄ ktĂłra ma ma zmniejszyÄ do minimum tarcie o pancerz. Teflon jest estrem wchodzi w reakcjÄ z polimerami, a takĹźe niektĂłrymi tĹuszczami, wiÄc co za tym idzie smaro-pochodnych nie lubi. Ale czekam na opinie innych.
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 450 Skąd: Kotlin
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 12:34
Ja teĹź jestem uczony po staremu, Ĺźe linki trzeba smarowaÄ. Kiedy nie smarowaĹem, zawsze Ĺşle na tym wychodziĹem :/ . Dodam, Ĺźe NTV-ka to mĂłj pierwszy porzÄ dniejszy motocykl, przedtem uĹźytkowaĹem tylko demoludy.
Pomógł: 8 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 286 Skąd: Szkieletczyzna
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 12:53
Mega ciekawa dyskusja, ale teflon jest polimerem i nie wchodzi w reakcje z tĹuszczami bo gdyby tak byĹo to podam prosty przykĹad - prawdopodobnie jadalibyĹmy pyszne naleĹniki z powĹoce teflonowej (patelnia tzw. teflonowa) Faktycznie stosuje siÄ go w linkach, poniewaĹź ma dobre wĹaĹciwoĹci smarujÄ ce - teoretycznie np. przy smaĹźeniu na patelni nie trzeba stosowaÄ tĹuszczu, ale oczywiĹcie moĹźna, poniewaĹź to nie zaszkodzi to samo tyczy siÄ naszych linek, wystÄpuje tam tarcie i warstwa teflonu moĹźe ulegaÄ uszkodzeniu-przetarciu wiÄc stosujemy smarowanie. PodsumowujÄ c teflon + jakieĹ smarowidĹo przekĹada siÄ na zwiÄkszenie ĹźywotnoĹÄ linki.
yacey
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 15:48
Przepraszam, ale to teflon jest wĹaĹnie polimerem i nie wchodzi w reakcje z tĹuszczami.
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 23:17
Co do linki, to moĹźe po prostu nie zaĹoĹźyĹeĹ linki zwrotnej? Ja chwilowo jej nie mam i czuÄ jej brak...
Co do sprzÄgĹa hydraulicznego... MogÄ zaĹatwiÄ komplet z deklem od CBR za okoĹo 300zĹ No i kontakt do goĹcia, ktĂłry zrobiĹ je w Hornecie - wszystko Ci wytĹumaczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum