Wysłany: Pią Cze 05, 2009 01:42
Uważam, że konkurs rozgrywany częściej mógłby być bardziej atrakcyjny dla jego uczestników jak i dla kibicujących. Jeżeli zostawimy jeden konkurs na cały rok temat pójdzie w zapomnienie lub przestanie być czytany. Nagrodą nie musi być nic specjalnego/rzeczowego. Może to być np. nagroda w postaci "zdjęcia miesiąca" coś jak na ForumMotocyklistów. Zwycięzca i jego zdjęcie może być "podwieszone" przez Moda. Ewentualnie do konkursu z nagrodami zgłosić zdjęcia które wygrały w poszczególnych miesiącach i z nich wybrać zdjęcie roku nagrodzone jakimś gadżetem.
Plusy to:
-więcej zdjęć w konkursie
-możliwość zrobienia zdjęć w różnych porach roku i rożnych miejscach
-większa atrakcyjność tematu konkursowego
Minusy (według mnie):
- czekanie na zrobienie "tego jedynego" zdjęcia
- problem z wyborem zdjęcia, jeżeli ktoś ma ich więcej
- prawdopodobieństwo, że temat będzie mniej atrakcyjny dla userów, mało będzie się w nim działo a co za tym idzie zsunie się w dół.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 01:51
Podrzucając pomysł o konkursie miałem na myśli raczej jednorazowy wybryk Może po prostu obgadajmy szczegółowo temat w Przasnyszu... Zróbmy jedną edycję i zobaczmy co z tego wyjdzie Oczywiście konkurs sam w sobie jest już dobrą zabawą i upominek może być symboliczny, lub nawet wcale nie musi go być... Oczywiście zawsze jest tytuł i prestiż
Co do głosowania... Moim zdaniem najlepsza będzie ankieta i potwierdzenie swojego głosu w poście wraz z odpowiedzią na pytanie: "Dlaczego wybrałeś(aś) właśnie to zdjęcie?".
Jeden user może oceniać foty drugiego dlatego do przetestowania jak to działa należało by się zalogować na jednego usera dodać jakieś foto a następnie przelogować się na innego.
Jeśli uznacie że może się to jakoś przydać to dajcie znać.
Marcin [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 20:43
No to się bójta jak zrobię kilka fotek mojej lali na Chorwacji he he
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 11:01
Ten konkurs mógłby być organizowany co miesiąc, bez nagród rzeczowych, nagrodą było by umieszczenie swojego motocykla w kalendarzu, do listopada, zapewne wybierzemy najlepszych 20-30 zdjeć.
Z tego złożymy kalendarz.
Uprzedziłem moda od zmain w piśmie.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1930 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 16:52
Dyskusja idzie w jak najlepszym kierunku, tylko proszę o więcej pomysłów.
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 17:58
Mamy już prawie listopad... Jak robimy z konkursem? Zakopujemy temat, czy może ruszamy pełną parą? Sezon już prawie zakończony, sporadycznie można mieć przyjemność "pomachania" do kolegi/koleżanki nadjeżdżającego/nadjeżdżającej z przeciwka i chyba prawie nikt nie wybiera się w dalszą trasę na motocyklu.
Kolejna kwestia - robimy konkurs dla samej idei wyłonienia najładniejszych motocykli, czy dorzucimy do tego jeszcze koncepcję stworzenia kalendarza i wybieramy 12 najładniejszych zdjęć, z których tylko kilka zostanie nagrodzonych?
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 286 Skąd: Szkieletczyzna
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 20:00
Killu dobrze gadasz !
Wg mnie możemy założyć temat, każdy wstawi max 3 fotki, oraz każdy będzie miał max 3 głosy z tego głosowania wyłonimy 12 najlepszych fotek, a wtedy będziemy zastanawiać się czy damy radę stworzyć z tego kalendarz, może ktoś ma doświadczenie w temacie tworzenia kalendarzy...
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 21:00
Myślę, że wielu fotografów zajmuje się robieniem kalendarzy i z tym nie powinno być problemów. Rodzice mojej dziewczyny zajmują się fotografią zawodowo, więc w tej kwestii mogę z pewnością dostać od Nich sensowne kontakty do przyszłych kandydatów na wykonawców projektu. W końcu w szkołach, kiedy co roku robi się zdjęcia - wykonawcy składają tego typu propozycje. Pytanie, kto pisałby się na taki kalendarz... Wiadomo, że dużą rolę gra cena, ale tak wstępnie myślę, że znalazło by się 10-15 osób, a w takiej ilości sprawa może mieć już sens.
Ja też mam takie wyobrażenie. Proponuję max 3 zdjęcia od jednej osoby, oraz jedna osoba może przyznać max 3 punkty.
W kwestii formalnej powiem jeszcze, że pierwotnie myślałem o sztywnych zasadach na jakich ma opierać się konkurs - zero obróbki komputerowej, zdjęcie ma być wykonane przez właściciela motocykla i poprzedzone regułką dotyczącą praw autorskich itp.
Natomiast na zlocie zamieniłem parę słów z kilkoma osobami i ostatecznie myślę, że najważniejsze jest to, żeby zdjęcie cieszyło oko, i żeby była na nim maszyna użytkownika forum. Czy będzie poprawiane na komputerze, czy będzie to widoczek, czy tarcie kolanem w winklu, czy jazda na kole, czy fotka z jakiegoś zlotu lub wyprawy - to bez znaczenia.
Jak Wy to widzicie? Im szybciej podejmiemy decyzję, tym szybciej będziemy mogli ruszyć z konkursem.
Może warto przetrzepać strych i piwnicę w poszukiwaniu jakiegoś akcesoria, którego po prostu nie używamy, a który ma jakąś wartość i może się komuś przydać... Ja być może znalazłem taki przedmiot, lecz sprawy z tym związane najpierw muszę doprowadzić do końca, zanim cokolwiek otwarcie zadeklaruję.
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 286 Skąd: Szkieletczyzna
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 22:10
Nie wiem jak reszta, ale ja zgadzam się z konkursem na takich zasadach + moja propozycja - tylko jedna fotka danego forumowicza może znaleźć się w kalendarzu... ?
Co do nagród myślę, że samo wyróżnienie jakim byłby wydruk foto w kalendarzu jest już wielkim zaszczytem.
P.S z tym przeszukiwaniem swoich gratów, mam inna propozycję, ale to chyba już pomysł na inny temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum