DzieĹ dobry
Po kilkunastu prĂłbach ponownie udaĹo mi siÄ zarejestrowaÄ na forum. Po tym jak przywrĂłcona zostaĹa baza okazaĹo siÄ Ĺźe ĹwieĹźakĂłw nie ma. TakĹźe witam ponownie. Staram siÄ robiÄ pierwsze kroki w motocyklizmie po przesiadce z 125. KupiĹem trochÄ po tanioĹci deauville z 98 i nawijam kilometry. Szykuje siÄ teĹź do pierwszego serwisu. Jako Ĺźe 120 tys na budziku to wypadaĹoby zajrzeÄ do gaĹşnikĂłw i filtrĂłw. No i pĹyny oraz olej wymieniÄ. Po konsultacji z mechanikiem zasugerowaĹ Ĺźe przy okazji synchronizacji gaĹşnikĂłw powinienem dokonaÄ regulacji zaworĂłw. Dajcie znaka czy to konieczne. Z gĂłry dziÄkujÄ. Pozdrawiam wszystkich i ĹźyczÄ cierpliwoĹci w oczekiwaniu na nowy sezon.
Ĺukasz
Jak robisz serwis, to lepiej zrobiÄ komplet. Po regulacji zaworĂłw silnik bÄdzie pracowaĹ poprawnie - tak samo, jeĹli byĹy ustawione dobrze, lub lepiej. Nie wiem jak bÄdzie u Ciebie, ale w Revelce za kaĹźdym razem tylko sprawdzam luzy, bo zawsze sÄ w granicach.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
przy okazji synchronizacji gaĹşnikĂłw powinienem dokonaÄ regulacji zaworĂłw.
Najpierw regulacja zaworĂłw, później regulacja gaĹşnikĂłw. Stara sprawdzona zasada. Z resztÄ nigdy nie masz pojÄcia kiedy i czy w ogĂłle regulacja zaworĂłw byĹa robiona.
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Wto Lis 30, 2021 23:40
Witaj i szczÄĹliwie ganiaj po trasach !
P.S. Przy regulacji luzĂłw zaworowych przy tym przebiegu pomierz wskaĹşnik wydĹuĹźenia ĹaĹcuszka rozrzÄ du . Ciekaw jestem ile bÄdzie przy tych 120 kkm. Napisz !
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Witaj i szczÄĹliwie ganiaj po trasach !
P.S. Przy regulacji luzĂłw zaworowych przy tym przebiegu pomierz wskaĹşnik wydĹuĹźenia ĹaĹcuszka rozrzÄ du . Ciekaw jestem ile bÄdzie przy tych 120 kkm. Napisz !
Pomiar zrobiony i okazuje siÄ Ĺźe ĹaĹcuch luzĂłw nie ma, znacznik na 2 mm wysuniÄty tzn. ktoĹ zapewne kiedyĹ juĹź wymieniĹ osprzÄt. Co ciekawe, luzy w normie. Dlatego sprawdziĹem tylko jeden garnek. MoĹźe Ĺşle zrobiĹem ale stukĂłw zaworĂłw nie sĹychaÄ. Nawet nie zmieniaĹem regulacji gaĹşnikĂłw bo Ĺwiece miaĹy Ĺadny kolor. OczywiĹcie daĹem nowe Ĺwieczki i zrobione zostaĹo synchro, choÄ dramatu nie byĹo. No ale teraz jest lux. Pokrywa klawiatury ma Ĺadny kolor czyli olej raczej terminowo wymieniany.
MoĹźe trochÄ na skrĂłty taki serwis ale po co nadmiernie grzebaÄ skoro dziaĹa.
Temat odgrzewany ale przy takim nalocie na budziku to raczej stan ok i chciaĹem siÄ podzieliÄ. Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum