Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Sie 2016 Posty: 331 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią Kwi 28, 2017 10:04
Za kaĹźdym razem, gdy przesiadam siÄ z Majki na DulkÄ, doznajÄ zaĹamki.
CoĹ chyba inĹźynierom z Hondy nie wyszĹo....
ChciaĹbym coĹ z tym zrobiÄ, ale nie mam pomysĹu na zmianÄ wkĹadu reflektora, Ĺźeby nie robiÄ agrotuningu. Wiem tylko tyle, Ĺźe na pewno nie byĹyby to soczewki. RozbieraĹem ostatnio reflektory z Kymco....tak niska sprawnoĹÄ reflektora go dyskwalifikuje na starcie.
Panowie moj reflektor z racji wieku byĹ juz zmÄczony wiÄc postanowiĹem oddaÄ go do do regeneracji w profesjonalnym zakĹadzie.Reflektor rozebrano,umyto naĹozono nowe "sreberko"na odbĹysnik,klosz zostaĹ wyczyszczony i wypolerowany.Koszt to 100 PLN. Do reflektora zaĹozyĹem nowa zarĂłwkÄ Osram night breaker laser i jakosc ĹwiatĹa siÄ znacznie poprawiĹa.
MyĹĹÄ Ĺźe jest to nie drogi zabieg ale jednak skuteczny.
Wysłany: Czw Maj 11, 2017 15:37
No dobra, kupiĹem Philipsa Night coĹtam. Na oryginalnej ĹźarĂłwce, ĹwiatĹomierz (nie tam jakiĹ smartfon), pokazaĹ 450 jednostek. Po wymianie na philipsa 3500. Ale oko nadal nie widzi wyraĹşnej zmiany. Dalej 55 watĂłw rozstrzelone jest po szerokoĹci pasa starowego na lotnisku, a nie skupione na jednym pasie ruchu. OprĂłcz wymiany wkĹadu - przerĂłbki reflektora, nie widzÄ innego ratunku. Pozostanie przyzwyczaiÄ siÄ do niemania ĹwiatĹa mijania.......
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lis 10, 2017 10:12
stator, a to nie jest czasem tak, Ĺźe 700 ma symetrycznÄ lampÄ? Bo coĹ mi siÄ kojarzy, Ĺźe koledzy wspominali o jednym numerze katalogowym dla angoli i europejskich.
Gucek, dawaj namiary na tÄ firmÄ, bo cena bardzo dobra. Oddam i od moto i od samochodu. Pytanie, czy szklane klosze teĹź polerujÄ ?
Wysłany: Sob Lis 11, 2017 20:24
Owszem, wyglÄ da na symetrycznÄ . Ale ĹwiatĹo rozrzucone jest za bardzo na boki, a za maĹo "pod koĹo".
WyglÄ da mi to na wadÄ konstrukcyjnÄ .
Ĺwieci jak reflektor przeciwmgĹowy z Poloneza.
PozwolÄ sobie odĹwieĹźyÄ temat.
JeĹźdĹźÄ czÄsto i gÄsto. CzÄsto z plecaczkiem ( nie za lekkim )
Ostatnio wracajÄ c z okolic Banina przez wioski jechaĹem nieco jak pijany(nieznana trasa i sporo ostrych zakrÄtĂłw) - mijania Ĺrednio sobie radzÄ z doĹwietlaniem, a dĹugie niestety niespecjalnie speĹniajÄ swoje zadanie. ZaznaczÄ, Ĺźe reflektor w niezĹym stanie a i ĹźarĂłwka Hella + 30% czy jakoĹ tak ( wczeĹniejszy led no name wyrzuciĹem po jeĹşdzie po ciemku jeszcze czystym latem).
WiÄc kombinujÄ z lightbarami LED. Rozrzut cenowy spory - od 50 do 600. Tyle, Ĺźe jeĹźdĹźÄ c rowerem mam lampkÄ za jakieĹ 4 dyszki ( zestaw!) i Ĺwieci o niebo lepiej niĹź fabryczny reflektor Honoratki.
Macie jakieĹ nowe doĹwiadczenia?
_________________ Raz się żyje, raz umiera. Potem tylko straszy
Od trzech sezonĂłw teĹź uĹźywam takich lamp LED i nie mogÄ zĹego sĹowa powiedzieÄ na ich temat. Dodatkowo proponujemy Ci sprawdziÄ jakie masz napiÄcie na kostce ĹźarĂłwki H4- oczywiĹcie na pracujÄ cym silniku. Ja miaĹem znaczny spadek bo tylko 11.5V co przekĹadaĹo siÄ na sĹabsze ĹwiÄcenie ĹźarĂłwki i gorsze oĹwietlenie drogi. ZamontowaĹem wiÄc zastaw przekaĹşnikĂłw, nowe przewody o przekroju 2,5 mm2 od przekaĹşnikĂłw do
ĹźarĂłwki i od przekaĹşnikĂłw do akumulatora. OczywiĹcie daĹem teĹź dodatkowy bezpiecznik miÄdzy akumulatorem a przekaĹşnikami. Teraz na kostce ĹźarĂłwki mam napiÄcie na poziomie 13,8 V i ĹźarĂłwki Ĺwieci zdecydowanie jaĹniej i lepiej oĹwietla drogÄ.
Pomógł: 14 razy Wiek: 62 Dołączył: 24 Mar 2018 Posty: 1784 Skąd: WPR Mazowsze
Wysłany: Czw Wrz 17, 2020 20:26
Ale siÄ mi podpasowal temat. WracaĹem ostatnio po zmroku sztormiakiem i ni kuta nic nie widziaĹem. Jasna cholera, nie myĹlaĹem, Ĺźe dwie lampy mogÄ tak gĂłwniano ĹwieciÄ.
W 700 -ce lepiej zdecydowanie Ĺwieca.
ZakĹadaliĹcie skupione czy rozproszone. Grad, ty jakie zaĹoĹźyĹeĹ?
Ja chyba bym wolaĹ rozproszone.
_________________ Pozdrawiam Sławek CIOK
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy. Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum