Wysłany: Nie Kwi 07, 2019 14:11 Przegrzany silnik
Witam. POMOCY!!!. Nawiasem mĂłwiÄ c sam jestem sobie winien. 3 tygodnie temu nabyĹem od goĹcia z Leszna NT700V z 2008. Motocykl nie byĹ w najlepszym stanie, ale pomyĹlaĹem sobie, Ĺźe powolutku doprowadzÄ go do Ĺadu. Na poczÄ tek oddaĹem go do serwisu, gdzie fachowiec okreĹliĹ jego stan na bardzo sĹaby, dodatkowo podczas wymiany pĹynu chĹodzÄ cego okazaĹo siÄ, Ĺźe w ukĹadzie byĹ olej. WstÄpna diagnoza - przegrzany silnik. ChcÄ od goĹcia zwrotu poniesionych kosztĂłw i kwoty zakupu. Dodatkowo mam pytanie, czy moĹźna sprawdziÄ historiÄ pojazdu po nr VIN. Moto sprowadzone z anglii. Za wszelkie uwagi, porady bÄdÄ wdziÄczny
^^^
pytanie "w ukĹadzie byĹ olej" - czy byĹ faktycznie w ukĹadzie (w chĹodnicy, pompie etc.), czy teĹź pojawiĹ siÄ dopiero po zdemontowaniu pompy - czyli nie w samym ukĹadzie?
_________________ Rover, wanderer
Nomad, vagabond
Call me what you will
Wysłany: Nie Kwi 07, 2019 15:47
Po zdjÄciu wÄĹźa z bloku silnika wylaĹo siÄ wszystko olej i pĹyn. Mam to na zdjÄciach ale nie wiem jak tu siÄ wklejka. Do tego termostat wyglÄ daĹ jakby ktoĹ go wrzuciĹ do gÄstej grochĂłwki
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Nie Kwi 07, 2019 16:27
O ile pamiÄtam, to jest strona www gdzie po angielskich numerach rejestracyjnych wiele siÄ dowiesz. Sam tego kiedyĹ uĹźyĹem i dziaĹaĹo ale jaka to strona...…..skleroza
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
W temacie mechaniki siÄ nie znam. Ale kasÄ ciÄĹźko bÄdzie odzyskaÄ. PodpisujÄ c umowÄ zgadzasz siÄ ze stanem w jakim jest pojazd. Jest niby rÄkojmia ale na ile warto siÄ sÄ dziÄ z goĹciem to nie wiem czy warto. ZapĹaciles mniej za moto to teraz zrĂłb go dobrze i moĹźe na jedno wyjdzie.
kasÄ ciÄĹźko bÄdzie odzyskaÄ. PodpisujÄ c umowÄ zgadzasz siÄ ze stanem w jakim jest pojazd. Jest niby rÄkojmia ale na ile warto siÄ sÄ dziÄ z goĹciem to nie wiem czy warto.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
W umowie przewaĹźnie sprzedajÄ cy okreĹla, Ĺźe motocykl nie posiada wad ukrytych o ktĂłrych nie poinformowaĹ kupujÄ cego. Na tej podstawie moĹźna coĹ prĂłbowaÄ. ZaczÄ Ĺbym od telefonu do sprzedajÄ cego i poinformowania go o fakcie uszkodzenia silnika
W umowie przewaĹźnie sprzedajÄ cy okreĹla, Ĺźe motocykl nie posiada wad ukrytych o ktĂłrych nie poinformowaĹ kupujÄ cego. Na tej podstawie moĹźna coĹ prĂłbowaÄ. ZaczÄ Ĺbym od telefonu do sprzedajÄ cego i poinformowania go o fakcie uszkodzenia silnika
Sprzedaje jakiĹ tam pojazd. Motocykl czy auto. Wszystko gra ale chce zmieniÄ. Nowy klient przejeĹźdĹźa 500km i silnik pada. MoĹźe padĹ by gdybym nie sprzedaĹ. Ale sprzedaĹem. To czy ja temu jestem winny, Ĺźe silnik padĹ i muszÄ ponosiÄ koszty naprawy? Kolega sam pisze ze moto nie byĹo w najlepszym stanie. No kurcze kaĹźdy zakup generuje koszty i coĹ trzeba wĹoĹźyÄ. A sprawy z odzyskaniem kasy lub kosztĂłw naprawy sÄ trudne. Bo kto mi udowodni, Ĺźe sprzedaĹem wadliwy pojazd jak klient jechaĹ i byĹo ok? SprĂłbowaÄ moĹźna dzwoniÄ i ewentualnie domagaÄ siÄ rekompensaty ale sÄ dzÄ, Ĺźe kolega usĹyszy "widziaĹy gaĹy co braĹy"
EREB, oczywiĹcie, Ĺźe nie zawsze jest to Twoja wina. Zdarza siÄ, Ĺźe sprzedawca jest uczciwy i wie co sprzedaĹ i odda pieniÄ dze albo chociaĹź pokryje koszty naprawy dlatego warto zadzwoniÄ najpierw i prĂłbowaÄ siÄ dogadaÄ.
Wysłany: Nie Kwi 07, 2019 18:59
OczywiĹcie napisaĹem do sprzedajÄ cego o problemie ale nie raczyĹ siÄ odnieĹÄ do sprawy. Jutro udam siÄ do radcy prawnego o poradÄ. Nawiasem mĂłwiÄ c wĹoĹźyĹem juĹź w niego 1800 zĹ naprawiajÄ c praktycznie wszystko co przy kupnie zauwaĹźyĹem : sprzÄgĹo, zawory, przepustnice (popÄkane kruÄce - tego nie widziaĹem ale spoko), wskaĹşnik temp. wody i co za tym idzie wszystkie uszczelnienia. Wierzcie mi chciaĹem go odrestaurowaÄ ale ten silnik mnie zniechÄciĹ
Na zasadzie rÄkojmi, moĹźesz dochodziÄ zwrotu kosztĂłw napraw wad ukrytych (nie myliÄ z naturalnym zuĹźyciem) o ile na umowie nie sÄ zaznaczone te wady, bÄ dĹş teĹź prywatny sprzedajÄ cy nie wyĹÄ czyĹ rÄkojmi na umowie (sprzedawca zawodowy nie moĹźe wyĹÄ czyÄ) natomiast jeĹźeli nie trafiĹeĹ na uczciwego czĹowieka, to szykuj siÄ na dĹugÄ przeprawÄ sÄ dowÄ .
Wysłany: Nie Kwi 07, 2019 20:02
EREB. To sÄ koszty wydane niepotrzebnie, bo jeĹźeli siÄ nie dogadam z goĹciem to czeka mnie przekĹadka bÄ dĹş remont silnika, a to juĹź podnosi wspomnianÄ kwotÄ o 200% o ile ktoĹ podejmie siÄ za 4 tys. MoĹźe ktoĹ z forumowiczĂłw posiada wiedzÄ odnoĹnie zdobycia silnika z pewnej rÄki, bÄ dĹş dobry warsztat, ktĂłry podejmie siÄ ew. remontu kapitalnego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum