Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lip 2017 Posty: 470 Skąd: Polska
Wysłany: Nie Lip 30, 2017 17:47
A ja się nie przejmuję. Zakładam ciuchy, jak leje to zapinam wszystkie suwaki i idę na motor. Do pracy mam 15 km, przy dobrych wiatrach to jest jazda na 15-20 minut stając na światłach. Kurtka przemięka po jakichś 20, więc w zasadzie dopiero pod pracą, jeśli się nie sprężałem. Spodnie wcześniej, ale te w robocie i tak zmieniam, więc przez 8 godzin na pewno wyschną. Kask nie przemięka. Buty też jeszcze mi nie przemiękły ani razu, a nawet gdyby, o w pracy też zmieniam. Graty na zmianę mam w kufrze, w torbie, która też nie przemięka.
Jedyny minus to taki, że się wolniej jedzie i ostrożniej i z większym strachem trochę. Kierowcy puszek mają jakąś dziwną manierę, że jak leje to jeszcze rzadziej patrzą w lusterka.
Apatrzę na niebo, drapię się po brzuszku i mówię: ch... najwyżej zmoknę, a co polatam, to moje. LwG
Ja zaglądam na pogodynkę ... bo nie mam balkonu ale podejście J/W
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1781 Skąd: Tarnów
Wysłany: Pon Lip 31, 2017 23:06
Prognoza prognozą ale jak jest ponad 30 stopni to można po prostu zdechnąć z upału. Miałem "plana" aby w niedzielę przegonić trochę sprzęciora. Niestety dla mnie jazda motocyklem przy temperaturach w okolicach 30 stopni to już masakra. Na samą myśl o ubraniu "umundurowania"słabo mi się robi. Dopiero po godzinie osiemnastej poszedłem na kompromis i " na zdrapkę" pojeździłem powolutku po okolicy. Trampki, krótkie gacie i T-shirt nie pasują do szlifierki, .....ale miałem kask więc nikt nie zauważył, że to akurat byłem ja.
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wysłany: Wto Sie 01, 2017 06:50
Nie każdy lubi jak się mu od upału białko w jajkach ścina
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
kudlaty, zmiany jak widze na plus
Pamiętajcie to co powiedział Wojtek, że jak są chmury ale takie co z nich nie pada to radary pokazują czyste niebo, czyli można zapie...lać Trzymta się i życzę słoneczka. LwG
Dzięki Michał. Jak już napisałem, prognoza prognozą i można się nią podpierać przy planowaniu wypadu. Natomiast ja sobie bardzo cenię teraz dostęp do danych na temat tego co jest teraz (leje czy nie) i co było max godzinę wstecz. Mogę wówczas zdecydować czy cisnąć dalej czy może poczekać 30-50 minut aż przestanie żabami sypać. Często nawet jak jestem w pracy i widzę że coś się zbliża opadowego to albo decyduję się na wcześniejszą dezercję albo siedzę dłużej i czekam aż przestanie padać. na radarze bardzo dobrze to widać i żadne prognoza tego nie zastąpi.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto Sie 01, 2017 13:54
sgtcop13 napisał/a:
Nie każdy lubi jak się mu od upału białko w jajkach ścina
Ale wygląda na to, iż nie każdemu ścinanie w tym samym poziomie słupka następuje
[ Dodano: Wto Sie 01, 2017 15:04 ]
kudlaty napisał/a:
Mogę wówczas zdecydować czy cisnąć dalej czy może poczekać 30-50 minut aż przestanie żabami sypać.
kudlaty napisał/a:
(...)czekam aż przestanie padać. na radarze bardzo dobrze to widać i żadne prognoza tego nie zastąpi.
Z tych właśnie powodów (+ trafność "wróżenia"), pozostanę przy "krzyżackiej" pogodynce. Na karcie głównej mam jednocześnie: chmury oraz ich ruch (ok. 1 h wstecz, teraz i prognozę na kolejne 1,5 h), aktualne opady (jeśli występują), a także wróżbę na dalszą część doby, godzinę po godzinie. A jeżeli zechcę sam radar opadów, mogę kliknąć "obrazek deszczyk", coby się pogapić.
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
Na to ścinanie się nabiału można się ubrać po całości w letni siatkowy komplet od butów przez gacie i kurtkę aż po rękawiczki, może nie chroni to to jak kombi z kangura... ale lepiej na pewno niż krótkie gatki t-shirt i sandały... a jest równie przyjemnie i przewiewne...
Jechałem sobie w niedzielę do Wrocka. Spokojnie 110km/h Na S5 minął mnie jak drzewo koleś na jakiejś szlifierce . Koszulka na ramkach, piłkarskie gatki i ... zielone klapki ogrodowe. Byłem zaskoczony faktem...,że miał kask.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Cóż... Skuterzyści to w ogóle mają wywalone... nie chodzi mi tylko o 50 ccm (ci to już całkiem, ale często nie mają wyjścia). Wczoraj wracając ze stolycy autem, minął mnie maxi skuter, stanął między mną i karetką... kierownik z o dziwo miał kask, krótkie gacie, koszulkę i... japonki na stopach . Krótko skomentowałem pasażerom czym to grozi... (co najmniej miesiąc lub więcej w gipsie jak się trzeba będzie nogą podeprzeć). Zielone światło.. jedziemy... karetka przyhamowała, skuterzysta po klamkach... pisk opony, przód uciekał... ABS dupsko uratował, podparł się przy 0 km/h japonki wytrzymały . Przy mocniejszym dohamowaniu karetki już by im wskoczył na wyrko... Cóż to wybór każdego z nas. To nie moje zdrowie. Szczerze nie pochwalam jazdy bez jakichkolwiek ciuchów ochronnych. W tym sezonie odżałowałem i kupiłem letnie ciuchy z meshu, robią robotę. Chociaż jak dzisiaj wracałem z roboty przy 60 km/h stojąc też było jak w piekarniku. Niestety szybciej nie dało rady Nie mam pojęcia czym kierują się tacy ludzie, może: "To niedaleko..." "A na co mi to?" "Kupie motór, a ciuchy mi niepotrzebne, bo mam nową koszulkę adidasa" "Ja się nie wywalę" Czy cuś podobnego...
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Wysłany: Wto Sie 01, 2017 22:33
Oczywiście nie pochwalam jeżdżenia na "zdrapkę" i sam tego z zasady nie robię. Ostatnia moja przejażdżka po okolicy / czytaj po wsi / była to jazda spacerowo- rekreacyjna z wstydliwie niskimi prędkościami. Wyciągnąłem maszynę z garażu aby ją po prostu przepalić bo bidula kilka tygodni nie jeździła
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum