Pomógł: 25 razy Wiek: 62 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Maj 24, 2017 08:03 Buspasy informacyjnie.
Witam.
Ponieważ sezon na podróże 2oo mamy w pełni pozwoliłem sobie skopiować temat z innego zaprzyjaźnionego forum (Burgmania) dotyczący legalności poruszania się po buspasach.
W Polsce jest różnie. Są miasta przyjazne motocyklistom, są i takie gdzie motocyklista traktowany jest czyste jako zło Takim motocyklowym egzorcystą jest np. Warszawa, która z uporem maniaka odmawia wjazdu 2oo na buspasy. No dobra koniec ględzenia. Poniżej wykaz miast gdzie można i gdzie nie można legalnie jeździć bospasami.
Tutaj możecie korzystać z buspasów:
- Kraków
- Bydgoszcz
- Łódź
- Gdańsk
- Szczecin
- Rzeszów
NIE dla motocyklistów na buspasach:
- Wrocław
- Warszawa (tutaj boli mnie najbardziej lecz jakoś się przemykam po zakazanej ziemi
- Poznań
- Katowice
- Lublin
- Białystok
- Kielce
- Olsztyn
- Toruń
Dodam jeszcze dla zainteresowanych, że w Gdańsku i w Sopocie parkowanie w strefie płatnej dla motocykli jest bezpłatne. UWAGA, w Gdyni motocykle za parkowanie w strefie płatnej muszą zapłacić!
Dodam jeszcze dla zainteresowanych, że w Gdańsku i w Sopocie parkowanie w strefie płatnej dla motocykli jest bezpłatne. UWAGA, w Gdyni motocykle za parkowanie w strefie płatnej muszą zapłacić!
Wysłany: Sro Maj 24, 2017 10:33 Re: Buspasy informacyjnie.
PSzydlowski napisał/a:
Witam.
Tutaj możecie korzystać z buspasów:
- Kraków
- Bydgoszcz
- Łódź
- Gdańsk
- Szczecin
- Rzeszów
NIE dla motocyklistów na buspasach:
- Wrocław
- Warszawa (tutaj boli mnie najbardziej lecz jakoś się przemykam po zakazanej ziemi
- Poznań
- Katowice
- Lublin
- Białystok
- Kielce
- Olsztyn
- Toruń
Ale jak można tylko 6 to nie oznacza od razu, że w pozostałych nie można ?
Jak rozumieć listę na NIE ?
Pomógł: 25 razy Wiek: 62 Dołączył: 21 Paź 2015 Posty: 758 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Maj 24, 2017 11:07
Obawiam się, że wszystkie (czytaj chciwe) miasta w niedługim czasie zaczną pobierać opłaty za parkowanie od 2oo. Zobaczcie, że np. w Warszawie wymienili już prawie wszystkie parkometry na nowe takie do których wprowadza się numer rejestracyjny. Nie będzie już teraz wytłumaczenia, że wywiało świstek przez dziurę w podłodze , czy nie miałem jak zostawić go na moto
mrok31337, Skycash czy mobipark to jest kolejny krok, który może w nas uderzyć
Krzysztof_nowy, masz rację ale ...
"Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 29 stycznia 2014 r. (II GSK 1769/12) stwierdził, iż obowiązek uiszczenia opłaty za parkowanie pojazdu istnieje na całym wydzielonym obszarze, stawiącym strefę płatnego parkowania – także w sytuacji, gdy postój ma miejsce w miejscu nieprzeznaczonym do parkowania"
I co ty na to ?
[ Dodano: Sro Maj 24, 2017 12:15 ]
adamdive napisał/a:
Jak to? To proste. NIE powinno się jechać buspasem jak na horyzoncie widać ludzi w białych czapkach, którzy nie sprzedają np. lodów
A tak na serio oficjalnie NIE na dzień dzisiejszy. Co się zmieni w przyszłości? Czy coś wywalczymy? Zobaczymy ...
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 773 Skąd: Warszawa / Siedlce
Wysłany: Sro Maj 24, 2017 11:19 Re: Buspasy informacyjnie.
adamdive napisał/a:
Ale jak można tylko 6 to nie oznacza od razu, że w pozostałych nie można ?
To znaczy, że na buspasach stoi zwykły D-11a, D012, brak jest oznakowania dopuszczającego inne grupy pojazdów.
Reguluje to
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.
Z załącznika o znakach pionowych:
Cytat:
Znak D-11 „początek pasa ruchu dla autobusów” stosuje się w celu oznaczenia początku
pasa przeznaczonego tylko dla autobusów (trolejbusów) komunikacji publicznej, znajdującego się po prawej stronie.
Znak D-11 powinien mieć wymiary takie, jak ustalono dla znaków dużych. Znak D-11 umieszcza się obok jezdni, w miejscu, od którego obowiązywać ma zakaz poruszania się po wyznaczonym pasie ruchu innych pojazdów niż autobusy lub trolejbusy.
Jeżeli na tym pasie dopuszcza się także ruch innych
pojazdów, to na znaku D-11 pod napisem BUS należy umieścić napis określający rodzaj takich pojazdów np. TAXI. Dopuszczenie do poruszania się po
pasie ruchu dla autobusów innych pojazdów powinno
być ograniczone w takim stopniu, aby pojazdy te
nie powodowały utrudnienia ruchu autobusów (trolejbusów),
dla których pas jest przeznaczony.
“
Hue hue.
Byłoby mi jeszcze bardziej do śmiechu, gdyby nie świadomość, że te zabawki to z moich podatków
Podobnie z kosztem badania motków na buspasie co to je ma PW przeprowadzić jak już tylko ZTM podpisze umowę. Tanio nie będzie.
Z tego linku, który Brt wrzuciłeś wynika, że z publikowaniem zdjęć z tablicami trzeba się mieć na baczności. Dotychczas byłem przekonany, że w ogólnym przypadku, jeśli na zdjęciu nie ma właściciela, to generalnie można. Nawet mnie tak indoktrynowali na studiach.
Szkoda tylko że u nas wyroki sądów nie są precedensowe. Z autopsji znam przypadki poszukiwania takiego wyroku jako podparcie prawne by zamierzony cel został osiągnięty.
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum