Wysłany: Sro Mar 23, 2016 21:06 Sposób na hałas
Ciekaw jestem jakie macie patenty na ograniczenie hałasu podczas szybkiej jazdy motocyklem. Poszukałem w google różnych sposobów, aby uniknąć głuchoty i tak jedni chwalą ciche kaski, inni proponują stopery do uszu, jeszcze inni zakładanie wysokich szyb chroniących przed wiatrem. Podzielcie się swoimi sposobami, chętnie je przetestuję
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Czw Mar 24, 2016 11:25
Opcje;
1.Stopery
2.Wypasiony kask
3.wysoka szyba
4.jazda z prędkością do 50 km/h
Powyższe opcje można dowolnie łączyć lub konfigurować lub też korzystać tylko z jednej.
No i kto mnie pobije w tak wyczerpującej odpowiedzi
pozdrawiam
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wysłany: Czw Mar 24, 2016 12:44
A jakich stoperów używacie? Takich z apteki czy ze sklepu BHP dla budowlańców?
Słyszałem też, że deflektory na szybę pomagają na hałas, może ktoś testował.
Pomógł: 15 razy Wiek: 56 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1782 Skąd: Tarnów
Wysłany: Czw Mar 24, 2016 12:51
pawel.ave napisał/a:
A jakich stoperów używacie? Takich z apteki czy ze sklepu BHP dla budowlańców?
...........
To to samo, ale w aptece i sklepach motocyklowych są w najwyższych cenach. Podświadomie jak trzykrotnie przepłacisz to będziesz miał wrażenie że lepiej tłumią hałas
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Najlepiej wygłuszają te wykonane z masy plastyczno-włóknistej. Kupowałem w aptece za ok. 1,20. Próbowałem wiele stoperów. Te wykonane z gąbki dostępne w sklepach budowlanych są najgorsze ale lepsze niż nic.
Szyba albo bardzo wysoka albo bardzo niska albo średnia z deflektorem. Jeśli będzie za krótka tylko wzmocni nawiew powietrza na kask. Miałem taką w devi i pomagało delikatne uniesienie szybki kasku.
Trzeba sprawdzić czy w kasku po bokach znajdują się otwory na głośniki. Tworzą szumy. Trzeba je zatkać dołączonymi krążkami lub krążki wykonać samemu. W ls2 miałem takie otwory. Po ich wypełnieniu sytuacja się poprawiła.
Sprawę stoperów niestety można potłuc o kant tyłka w przypadku korzystania z interkomu, no chyba, że się poprosi pasażerkę, żeby - gdy chce coś powiedzieć, zdejmowała nam kask z głowy i wyjmowała stopery.
A tak poważnie - to wystarczy generować podobny hałas, ale przesunięty względem pierwotnego (tak jak w słuchawkach z korektą hałasu otoczenia np. Bose) - wtedy ciśnienie się wyrówna i będziemy słyszeć błogą ciszę.
Tutaj mocne fory maja schizofrenicy i psychopaci - hałas może generować ich drugie jestestwo lub wewnętrzny głos.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum