Witam, jestem "świeżym" użytkownikiem forum i Hondy NT 600 V, moto kupiony w niedzielę zwieziony wczoraj i dzisiaj złamałem kluczyk w stacyjce...Na domiar złego poprzedni właściciel nie zaprogramował zapasowego kluczyka i teraz jest jeszcze większy problem...Szczęśliwie udało się wydobyć złamany fragment ze stacyjki ale niestety moto z 2 kluczyka nie odpala. Proszę o pomoc co w tym wypadku zrobić, wiem tylko tyle, że w oryginalnym kluczu był sparowany HISS (jeśli piszę coś źle to proszę mnie sprostować) mój model to NT 650 V z 2004 roku. Co z tym fantem zrobić ?
Najpierw zapraszam do powitalni
Następnie polecam użycie funkcji "szukaj"
Temat był "wałkowany" nie raz.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Złamany kluczyk to nie problem. Problemem byłoby jakbyś go zgubił, a tak w złamanym masz transponder do HISS-a. Z tego co zrozumiałem masz drugi tylko nie zaprogramowany, więc wystarczy go zaprogramować. A w ostateczności możesz wydłubać transponder ze złamanego kluczyka i przykleić go np. kropelką do sprawnego
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Tak nie zadziała - hiss musi mieć jeden kluczyk (transponder) bo będzie głupiał.
Racja, nie pomyślałem o tym, ale przyłożenie złamanego kluczyka to dobry sposób by sprawdzić czy ten zapasowy jest wyposażony w transponder (sam miałem dorobiony sam bagnet bez transpondera i używałem go tylko do wlewu paliwa i zamków)
_________________ Były: Mińsk 125, 1989, NT 650V, 2000
Teraz: XL700V, 2008
http://www.dkms.pl/ - Fundacja Dawców Komórek Macierzystych
Najprościej zamień transpondery w kluczykach, co prawda są zalane żywicą i trzeba je brutalnie wydłubać ale .... Żeby zaprogramować nowy kluczyk starego musisz użyć do wprowadzenia HISS w tryb serwisowy (procedura jest gdzieś na forum). A jak zamienisz transpondery będziesz miał przynajmniej jeden sprawny kluczyk. I to jest podwalina pod zakup, docięcie i zaprogramowanie kolejnego. Ewentualnie dokup kluczyk bez transpondera, dotnij, wydłub transponder ze starego i doklej jak pisano powyżej kropelką. Tak zrobioną hybrydą możesz spokojnie zaprogramować kluczy który masz. Jak widać możliwości jest kilka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum