Czy ktoś z Was Szanownych forumowiczów miał może sytuację bardziej przyziemną przy zakupie moto.
Chodzi mi o to, że po zakupie po 2-6-10 msc wyskoczyło coś co podobno było naprawione/sprawne?
A może jaka była Wasza najdroższa naprawa? A może koś natknął się na minę która była dobrze ukryta i po zakupie jadąc na "zwykłe" przegląd olejowy okazało się, ze pół silnika do naprawy?
Ja miałem z głowicą. Wymieniłem płyn chłodniczy odpalam a tu wali białym dymem. To było 7 miesięcy po zakupie motocykla. Głowica do wymiany niestety
Ale na szczęście z niespodzianek to tyle bo przy okazji sprawdziłem sobie silnik czy inne podzespoły są dobre. Także miałem pecha trochę
Rozumiem, że naprawa we własnym zakresie tak? Bo jak warsztat to chętnie się dowiem jaki rząd wielkości takie "przypadki". Lubię mieć świadomość tego co może a nie musi się wydarzyć kosztuje...
We własnym zakresie naprawiałem. Naprawa tania nia była ale chociaż wszystko posprawdzane.
Robiłem u mechanika "prywatnie" czyli w domu mi to robił. Natomiast jak napisałem do bardzo polecanego warsztatu na rembertowie to mi wyliczyli samą wymianę uszczelki pod głowicą (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to głowica) za 3300zł.. Także warsztat to wiesz... Policzyli wyjęcie i włożenie silnika do rarmy za.. 1800 zł a wyjmować nie trzeba.
Nie traktujcie tego jak reklamę, ale mam blisko ten serwis i wśród okolicznych użytkowników 2 kółek ma dobre opinie.
Tutaj ich cenniki do oceny i tego czy to drogo, czy średnio
A może komuś z okolic Łodzi się też przyda:
Mają to oficjalnie na stornie więc chyba nie naruszam ich tajemnic
Ceny takie normalne "serwisowe". Ale sam zobacz, że za wymianę okresową płynów, regu zaworów gaźników, wymiana filtrów wyszłoby Ci ponad 1200zł. Sam pomyśl czy to dużo jeśli Twój motocykl kosztuje np 5-8tysięcy.
Nie namawiam Cię do robienia samemu, ale prywatnie też możesz się z mechanikiem dogadać i zrobi Ci o wiele taniej.
Ja ogólnie nie mam kasy i za darmo nikt mi nie daje, więc kombinuje jak mogę.
Ja za swoją naprawę łącznie z głowica wałkiem, kosztami uszczelek, kosztami serwisu głowic czyli planowanie, wymianą przewodów, zdejmowanie cylindrów, wyjmowanie tłoków, czyszczenie z nagaru, olejem filtrem dałem 2tys. Niby nie mało ale sprawdzone.
Ależ oczywiście, że cię rozumiem. Nie wiem tylko czy moja wiedza jest na tyle duża by się podejmować w nowszym moto grzebać. Widziałeś pewnie co z WSKą zrobiłem O ile ją złożę i będzie jeździła to będzie sukces
Na pewno na form jestem po to żeby się uczyć a nie tylko szukać moto i "głowę zawracać"
Spokojnie Akurat silnik od NTV'ki jest prosty w budowie, a regulacje zaworów i synchro gaźników zrobiłbyś sam bez problemu. Są na forum fotomanuale i krok po kroku ustawiasz i jedziesz
o wymienie filtrów i oleju nie wspominam bo to już w ogóle bez problemu idzie zrobić
Uszczelniacze i olej w lagach też, bierzesz schemat i składasz według schematu, przy okazji mierzysz długość sprężyn
ALC - mogę ci zdać świeżą relację na priv z działań tego serwisu, jutro/dziś odbieram moto od nich i będę organoleptycznie wiedział jak zrobili. Zaglądałem wcześniej i było ok, młoda ekipa, kontakt dobry, starają się być profesjonalni (choć wolę bardziej swojski klimat), na minus czas oczekiwania oraz kontakt bywa utrudniony (po 18 kaplica). Ale może rozbestwiła mnie ekipa z Niesięcina gdzie oddawałem moto po południu i było po grubym serwisie na rano - spece od dekad w branży, konkretne zaplecze, duży teren więc można się dogadać co do odstawienia/odebrania sprzętu w dziwnych godzinach. Dla ludzi w naszym rejonie polecam.
jeśli idzie o serwisy - niestety jest wysyp pseudomechaników, którzy od 4 kółek, pralek i co tam innego przechodzą do 2oo. Często te reklamowane wszem i wobec ach i och to partacze. A mam wrażenie, że przy motocyklach jest to jeszcze bardziej widoczne niż przy samochodach. Doświadczyłem na własnej skórze tych lokalnych speców cieszących się estymą.
Co do dłubania samemu; mam bardzo mieszane uczucia, szczególnie w dobie wszechobecnego internetu i nadwiedzy z niego czerpanej. Ostatnio spotkalem kolesia, który wygadywał takie herezje (podpierając się internetem), że nawet mnie to zmierziło (a uważam się za abnegata technicznego). Nie każdy "garażowy dłubacz" ma wiedzę popartą praktyką i wykształceniem. Na tym forum udziela się izywec - jak facet ma parę dekad spędzonych w mechanice zarówno w teorii i praktyce, to takich ludzi można wysłuchać bo jednak coś mogą wiedzieć.
W necie wielu omnibusów - ani ich wiedzy ani prac nie zweryfikujesz. Także byłbym bardzo ostrożny. Generalnie pierdoły (płyny, hamulce, filtry, prundy) robię sam dla przyjemności i zajmuje mi to chwilę, na poważniejsze rzeczy nie mam czasu i oddaję w wyżej wymienione miejsca.
Krasus dobrze gada. Oleje to sobie można zmieniać ale ja osobiście nie podjąłbym się rozkręcenie silnika nawet w lekkim stopniu. Poza tym jak Ci zwalą to jest na kogo złożyć
W sumie zapomniałem o tym wpisie, nie wiem czy kolega ALC zagląda ale napiszę od siebie o wspomnianym warsztacie:
Na minus:
czekałem ze 2 tygodnie na termin, moto w terminie gotowe nie było, na lakierze ślady paluchów, generalnie brudne, zaginął kapselek z jednej lagi, mechanicy nie pracują w weekendy, jak dla mnie zbyt profesjonalna atmosfera, wolę bardziej swojskie podejście, pewnie coś jeszcze się znajdzie by się przye&$^
Na plus:
Dobry kontakt, jak nie do mechanika to tel na sklep, bieżące info o statusie prac (dzwoni szef serwisu), żadnych dziwnych i dodatkowych kosztów mimo większego zakresu prac i części (min dostałem sprawne gaźniki na wymianę oraz komplet dynojetów), zużyte/wymienione elementy spakowane i zwrócone, rzeczony kapselek także (dzwonił mechanik i mówił dlaczego nie założył). Gość ma Hawka którego remontuje, także NTV nie ma dla niego tajemnic. Solidna zniżka na części i robociznę. Może są jeszcze dobre warsztaty w okolicach ale nie planuję wstawiać moto gdzie indziej. Prawdopodobnie oddam im silnik do remontu na zimę. Polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum