moze ktos mi pomoc w skrocie opisujac montaz i demotnaz klockow hamulcowych w honda ntv 650 rok 93 .
czy po zdemontowaniu zuzytych klocków mam tloczki cofnac sila to tylu a jeszli tak to czy mam odkrecic pojemniczek w plynem hamulcowych zeby cisnienia nie wywoalc i czego nie uszkodzic ???? prosze o pomocc
Jeśli nie cofniesz tłoczków to nie włożysz nowych klocków, więc tak ja tak zrobiłem tez odkręciłem pokrywę górna pojemniczka i uważaj przy ściskaniu tłoczków płyn hamulcowy może zacząć wyciekać ze zbiorniczka na kierownicy.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 491 Skąd: Olsztyn/Nadarzyn
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 03:33
Witam
Jeżeli już zmieniasz klocki to wymień płyn hamulcowy.
Najpierw wysysasz trochę starego płynu ze zbiorniczka, ale tak żeby otwory odpowietrzające w nim pozostały zalane. Zdejmujesz zacisk, wyrzucasz stare klocki, czyścisz szmatką z płynem hamulcowym tłoczki i prowadnice - nie naciskaj w tym czasie klamki hamulca, ponieważ wysuniesz tłoczki za mocno i będzie więcej roboty. Wciskasz tłoczki (oba równocześnie). Zbiorniczek powinien być nadal otwarty, żebyś nie walczył z ciśnieniem w układzie. Zakładasz nowe klocki. Nalewasz płynu do zbiorniczka. Do odpowietrznika zacisku podłączasz strzykawkę z wężykiem. Odciągając tłoczek strzykawki wywołujesz podciśnienie i w tym momencie odkręcasz odpowietrznik (lepiej go wcześniej nieco poluzować). Zakręcasz odpowietrznik i opróżniasz strzykawkę. I tak robisz kilka razy. Gdy zacznie lecieć czysty płyn do strzykawki zakręcasz odpowietrznik i koniec. Po takiej akcji nie powinno być problemów z odpowietrzaniem. W czasie całej wymiany sprawdzasz poziom płynu w zbiorniczku. Musi być cały czas w górnej granicy zbiorniczka.
Do układu wlewasz oczywiście płyn DOT 4. Powyższa metoda nie jest oszczędna, ale znowu płyn hamulcowy nie jest taki drogi, a korzyści wymierne.
Jak się upierasz przy samej zmianie klocków, to nawet zacisku nie musisz zdejmować. W devilce muszę wyjąć zapinkę z bolca mocującego klocki, w ntv zdaje się że jest śrubka. Odkręcasz, wysuwasz klocek do tyłu i montujesz nowe. Ja bym jednak radził postąpić tak jak opisałem wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum