Witam. ProszÄ panĂłw mam oto taki maĹy dylemat moja debilka dĹugo staĹa parÄ lat, teraz po wymianie wszelkich pĹynĂłw filtrĂłw itp nie che siÄ uruchomiÄ pomimo dziaĹajÄ cego rozrusznika pompy paliwowe etc i tu niespodzianka jak dla mnie mianowicie po wĹaĹnie paliwa bezpoĹrednio do obydwu gaznikow traÄ i chodzi.......
A przy okazji gaĹşniki wyczyĹciĹeĹ?
One bardzo nie lubiÄ dĹugiej bezczynnoĹci
Ja teĹź po wiosennym serwisie musiaĹem do odpalenia trochÄ suche gaĹşniki podkarmiÄ, ale jak juĹź Devi odpaliĹa to byĹo ok.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 124 Skąd: Wieliczka
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 21:58
Niestety z moto na gaznikach tak jest Ĺźe po dĹugiej przerwie nie chcÄ od razu zapaliÄ.Wiadomo w naszych nim napeĹnisz gaĹźnik to akumulator padnie,wiÄc ja wiosnÄ podpinam moto pod akumulator w samochodzie i musi zapaliÄ.
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sro Maj 18, 2016 00:27
manius napisał/a:
Niestety z moto na gaznikach tak jest Ĺźe po dĹugiej przerwie nie chcÄ od razu zapaliÄ.Wiadomo w naszych nim napeĹnisz gaĹźnik to akumulator padnie,wiÄc ja wiosnÄ podpinam moto pod akumulator w samochodzie i musi zapaliÄ.
Super brutalna metoda! Prowadzi to w prostej drodzÄ do wybitnego skrĂłcenia ĹźywotnoĹci rozrusznika /a nawet jego spalenia/ i zazÄbieĹ!
Wystarczy zamknÄ Ä kranik pod zbiornikiem, odpiÄ Ä wÄĹźyk z tĹoczenia pompy i ssania - poĹÄ czyÄ odpowiednim ĹÄ cznikiem z kawaĹka wÄĹźa otworzyÄ kranik, chwilÄ poczekaÄ i zastartowaÄ silnik. Po uruchomieniu po chwili zgasiÄ, usunÄ Ä "bay-pass" /ĹÄ cznik - pamiÄtaÄ o kraniku!/ - podĹÄ czyÄ pompÄ i jeĹşdziÄ w najlepsze.
P.S. Do tej operacji zbiornik powinien byÄ peĹny lub prawie peĹny.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Ja bym jeszcze tylko dodaĹ, bo mi np Ĺatwiej kabelkami siÄ bawiÄ, podĹÄ czyÄ pompkÄ pod aku i zaczekaÄ aĹź napompuje gaĹşniki (odgĹos zmieni siÄ z szybkiego "trrrrrr..." na spokojne "pyk ... pyk ... pyk")
Trzeba tutaj tylko pamiÄtaÄ, Ĺźe przewĂłd zielony to masa, Ĺźeby nie zrobiÄ sobie kuku przez odwrotne podĹÄ czenie pompki.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Panowie pali .!!!!!! TrochÄ staĹa czyli parÄ lat goĹciu rozebraĹ wszystko wyczyscil ĹÄ cznie z gaĹşnikiem i dalej nic a wadliwa okazaĹa siÄ pompka gdzie z pozoru wydawaĹa siÄ pracowaÄ dobrze a jednak nie podawaĹa tyle co trzeba. Przyznam Ĺźe nie wiedziaĹem ze aĹź tak istotne sÄ parametry ciĹnienia pompki gdzie tylko dla spokoju sumienia mechanik ja podmienil.
Pomógł: 25 razy Wiek: 85 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Sro Maj 25, 2016 11:08
Rudy18,
To wszystko co zrobiĹeĹ po tak dĹugim postoju to zapewnia Ci pewnoĹÄ pracy silnika. Z tymi parametrami pompki to nie przesadzaj / u Ciebie pompka zapewne nie puszczaĹa w ogĂłle paliwa, po prostu zastaĹa siÄ/. WystarczyĹo by gdybyĹ zrobiĹ obejĹcie do paliwa czyli wÄĹźyk paliwowy z ssania i tĹoczenia pompki poĹÄ czyĹ np. mniejszym wÄĹźykiem wciĹniÄtym do tych wÄĹźykĂłw /ja woĹźÄ taki dopasowany kawaĹeczek wÄĹźyka stale w swoich narzÄdziach na wszelki wypadek !/ . Silnik startuje i wystarcza mu paliwa na tym obejĹciu /warunek w zbiorniku paliwa nie mniej jak 10 litrĂłw/ na normalnÄ jazdÄ tak do 100 km/h. WiÄkszych obciÄ ĹźeĹ silnika nie prĂłbowaĹem na tym "patencie".
Izywec! Nie wiem skÄ d siÄ wywodzisz ale nie Ĺadnie komuĹ kogo nie znasz zarzucaÄ klamstwo podwÄ ĹźajÄ c tym samym sens zadawania pytania/poradÄ. NapisaĹem ze pompa z pozoru pracowaĹa normalnie (podawaĹa pulsacyjnie w rytm krÄcenia rozrusznika. )i napisaĹem ze nie wiem jak powinna pracowaÄ. Nie wiem teĹź jakie jeszcze okolicznoĹci mogĹy zajĹÄ przypadkowo.pozdrawiam
Wysłany: Czw Maj 26, 2016 00:32
Rudy18 napisał/a:
Izywec! Nie wiem skÄ d siÄ wywodzisz ale nie Ĺadnie komuĹ kogo nie znasz zarzucaÄ klamstwo podwÄ ĹźajÄ c tym samym sens zadawania pytania/poradÄ. NapisaĹem ze pompa z pozoru pracowaĹa normalnie (podawaĹa pulsacyjnie w rytm krÄcenia rozrusznika. )i napisaĹem ze nie wiem jak powinna pracowaÄ. Nie wiem teĹź jakie jeszcze okolicznoĹci mogĹy zajĹÄ przypadkowo.pozdrawiam
Ale mnie siÄ dostaĹo!
1. WejdĹş do SĹownika JÄzyka Polskiego i poszukaj definicji sĹowa "kĹamstwo" oraz przypadkĂłw literackich uĹźycia tego sĹowa.
2. Skoro twierdzisz: " pracowaĹa" to rozumiem ze podstawiĹeĹ pod krĂłciec tĹoczny jakiĹ pojemnik i pomierzyĹeĹ jej wydatek w czasie gdy pracowaĹa.
3. Tak na marginesie to tu w forum nikt nikomu nie zarzuca "kĹamstw" a obraĹźajÄ siÄ tylko ludkowie o wybujaĹym ego /na szczÄĹcie szybko znikajÄ z forum/.
4. Nie musisz czytaÄ i stosowaÄ moich postĂłw z radami i dywagacjami dotyczÄ cymi silnikĂłw.
P.S. CieszÄ siÄ, ze silnik Ci pracuje bez problemĂłw!!!!!
Izywec . NapisaĹem pompa wydaje sie pracuje normalnie czyli po zdjeciu przewodu krÄcÄ c rozrusznikiem pompa tloczy paliwo czy w tym zdaniu jest cos nie zrozumiaĹego ? Dodalem ponadto iz nie wiem jakie parametry powinna spelniac ( NIE PRZELICZALEM)Jaki jest sens tego forum jezeli na konkretnych wytyczynych osoba oczekujaca podpowiedziadzi nie otrzymuje ich tylko w zmian wrecz arogancko u dzielac instruktarzu nie na temat. I nie zamydlaj oczu slownikem bo wszyscy dobrze wiemy o co chodzi. Ja nowy Ty stary tu I najamadrzejszy , a ilu tu bylo przedemna ktĂłrych od straszyles nie wiem. Nie wiele mlodszy od Ciebie jestem. Ile wyjazdow tyle powrotow wam zycze.
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 13:50
Rudy18,
Opanuj siÄ trochÄ! Gdzie ja Tobie w poĹcie z 25 maja zarzuciĹem kĹamstwo? Normalna wymiana poglÄ dĂłw na temat Twego motocykla.
P.S. Ja teraz dla sprawdzenia wrĂłciĹbym do starej pompy i wtedy miaĹbym pewnoĹÄ ,Ĺźe to ona byĹa przyczynÄ jeĹli silnik znowu nie startuje. Jednak jeĹli zastartuje to przyczyna byĹa inna. To tyle i aĹź tyle.
Jako wieloletni mechanik okrÄtowy miaĹem tak duĹźo dziwnych przypadkĂłw z silnikami, Ĺźe przywykĹem do ostatecznego wyjaĹniania przyczyn bo to pomaga w przyszĹoĹci.
Powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum