Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 19:39 Manetki
Czy jest możliwosc wymiany manetek do naszych moto? znalazłem na allegro takie cuś tylko nie znam średnicy bo teraz nie mam dostepu do moto. Oto link http://allegro.pl/metalow...4165424593.html
Może macie jakieś inne propozycję.
Jest możliwość wymiany manetek, tylko jak zauważyłeś trzeba dobrać o odpowiedniej średnicy.
Co do tych z aukcji to chyba bardziej do jakiejś armatury, ale to raczej kwestia gustu. Wolałbym dołożyć troszkę i kupić podgrzewane manetki, praktyczniejszy gadżet.
http://allegro.pl/podgrze...4118144163.html
manetki mam podgrzewane takie cos by sie przydało do podrózy i czy by pasowało?? i działało
Nie bardzo rozumiem sensu tej wypowiedzi.
Masz już podgrzewane manetki?? Jeżeli tak to szkoda rezygnować na rzecz manetek błyszczących ale bez podgrzewania.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 20:38
Witam.
Kilka dni temu kupiłem sobie taki tempomat:http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/tempomat-motocyklowy-go-cruise-25mm-p-6538.html
Jeszcze żadnej długiej trasy nie przerobiłem z nim, ale ok. 40 km po "dwupasmówce" pojechałem. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne: trzyma dobrze manetkę, nie puszcza jej przy drganiach, dość pewnie można ustawić pozycję manetki oraz bezproblemowo zamknąć gaz. A ogromnym plusem i przewagą nad tymi "płetwami", to że można zdjąć rękę podczas długiej jazdy autostradowej i dać jej "odsapnąć" bez zmiany prędkości. Polecam to rozwiązanie.
i jestem bardzo zadowolony, przy odpowiednim ustawieniu kładziesz rękę i jedziesz nie musisz zaciskać palców na manetce. Fakt trzeba się troszkę przyzwyczaić zwłaszcza w ruchu miejskim, kiedyś mi ktoś go ukradł (bardzo łatwo zdjąć) i strasznie głupio mi się jechało a miałem do przejechania około 600 km, po powrocie od razu kupiłem nowy
Witam,
Jeżeli masz zamiar jeździć turystycznie to polecam manetki typu OXFORD PREMIUM TOURING http://allegro.pl/sm-podg...4128209524.html Sprawdzone , bardzo przydatny gadżet. Zakupiłem manetki w wrześniu 2013r tuż przed wyprawą do Bośni i Hercegowiny. Tak jak wspomniałem wraz z "plecakiem" moją kochaną żoną wystartowaliśmy 9 września 2013 r. Było zimno (13 `C) i już pierwszego dnia z manetek byłem bardzo zadowolony. W Bośni oraz w Chorwacji nie włączałem ogrzewania. Natomiast w dwóch ostatnich dniach podróży ponownie "całowałem" manetki Deszcz lał od Austrii aż do samej Białej Podlaskiej. Po drodze mieliśmy nocleg w Hodoninie (CZ) ostatni dzień 17 września z 850 km do Białej Podlaskiej jakieś 700 km przejechaliśmy w deszczu - a nawet ulewie !!!! To były mój najdłuższy przejazd w deszczu!!! Manetki w tym dniu spisały się na 100% , a nawet 1000% . Polecam, bez podgrzewanych manetek lepiej się nie wybierajcie w drogę.
Co do tego gadżetu http://allegro.pl/tempoma...4155081969.html
Również polecam!!! bardzo przydatna rzecz na długie przeloty !!! również posiadam .
Trzeba się troszkę przyzwyczaić po założeniu, lecz jak trochę pojeździsz to będziesz bardzo zadowolony ( koszt niewielki a cieszy ).
Ja stawiam na przydatne rzeczy w podróży, jeżeli chcesz zakupić manetki chromowane do NTV650 to 4 razy się zastanów czy będą Tobie przydatne !! do czego Tobie służy NTV650 !!
Mam nadzieję, że komuś pomogłem w wyborze .
Pozdrawiam
Dario
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 07:40
Grzane manetki, to świetna sprawa i faktycznie w pewnych warunkach można to docenić
Tempomat z aukcji ułatwia sprawę w trasie, ale na początku z automatu robi się różne cyrki w mieście przy bardziej dynamicznej jeździe
Co do blokowania manetki w określonej pozycji, wystarczy kawałek grubej tryty zamontowanej na manetce tuż przy przełącznikach. Taki tempomat motocyklowy, który praktycznie nie zajmuje miejsca, nie widać go a jednak działa i kosztuje około 1zł oraz 7s pracy
_________________ Pucuś
Tony Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 28 Skąd: Dobczyce
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 08:26
Na blokowanie manetki ładniejszym a równie tanim i szybkim sposobem jest odpowiedniej średnicy gumowy oring. Ja jednak bym manetki nie blokował bo przy sytuacjach "podbramkowych" moto na wysokich obrotach z zablokowaną manetką może nawywijać.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 14:22
Tony, ale minimalnie większa siła, niż ta wymagana do utrzumania manetki wystarczy, żeby "wyłączyć" tempomat
_________________ Pucuś
Tony Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 28 Skąd: Dobczyce
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 17:09
Killu ja nie mam nic przeciwko ale sam wiesz że wszystko ma swoje plusy i minusy, chcę tylko zwrócić uwagę zwłaszcza kolegom z mniejszym doświadczeniem na ten moim zdaniem minus, bo były takie akcje że kogoś moto "porwał" albo z pod tyłka uciekł i wtedy jest problem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum