Wysłany: Wto Lip 10, 2012 12:16 Nie ma Ĺadowania Akumulatora ale..
Motocykl nie odpala mi na akumulatorze nowym przeznaczonym do motocykla ...
Natomiast pali mi na akumulatorze samochodowym ....
Jak odpalam motocykl na akumulatorze do motocykla to tylko sĹychaÄ dĹşwiÄk przekaĹşnika prÄ du trrrr...tak jak by akumulator byĹ do wyrzucenia a jest nowy i naĹadowany .
Przy odpalonym motocyklu sprawdzaĹem wartoĹÄ Ĺadowania akumulatora i wynosi on 11 volt a nie grubo powyĹźej 12 .
Panowie co mam robiÄ..
regulator Ĺadowania pewno szlak trafiĹ ..jaki kupiÄ uĹźywany z allegro ,,tajwaĹski bo taki mi w sklepach proponujÄ ??
WedĹug haynes'a napiÄcie Ĺadowania(za regulatorem) powinno wynosiÄ 13,5 do 15,5V dla NTV i 14 do 15V dla Deauville przy prÄ dzie 0,5A. Instrukcja podaje Ĺźe swojÄ moc nominalnÄ alternator osiÄ ga przy 5000 rpm.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Maj 2012 Posty: 56 Skąd: Śląskie
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 13:17
Witaj.
Ĺadowanie akumulatora to jedno, a Ĺźe nie odpala na nim to drugie.
Teoretycznie motor na akumulatorze bedzie chodziĹ bez wzglÄdu czy jest ĹÄ dowanie czy nie, do czasu, aĹź siÄ rozĹaduje i motor zgaĹnie. Chyba ze sa jakies zabezieczenia o ktĂłrych nie wiem.
JeĹźeli motor odpala na innym akumulatorze to moim zdaniem moĹźe byÄ problem z akumulatorem tzn mogĹa pĂłjĹÄ cela w nim i nie ma dobrego styku. Skutkuje to tym iĹź akumulator ma swoje napiecie natomiast nie jest w stanie wygenerowaÄ tyle prÄ du, aby zrusznik zakrÄciĹ.
Tak wiÄc sprĂłbuj najpier wĹoĹźyÄ inny akumulator do motora (motocyklowy) jeĹli zapali to dopiero wtedy zacznij sprawdzaÄ ukĹad ĹÄ dowania. Siadnieta cela w akumulatorze moze uszkodziÄ zespóŠĹadowania najczesciej jest to regulator w skarnym przypadku alternator.
mialem sprawy akumulator i myslalem ze wlasnie cela sie oberwaĹa i kupilem nowy akumulator do motocykla..i znowu bylo to samo...mierzylem nie ma ladowania ..podkrecam obroty motocykla a ladowanie do 11 vol... 10,8 ..inaczej powiedzcie mi gdzei jest ten regulator ladowania..ja sie do niego dobiore i wymienie tylko na jaki bo sa regulatory marki honda nawet za 2000 tys zl sa za 600 zĹ nowe a i w sklepie pytalem gosc na tajwasnkie za 150 zĹ ...gdzei ten regulator ladowania ?
pozdrawiam
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 655 Skąd: Szewna
Wysłany: Sro Lip 11, 2012 12:00
Witaj
Zdejmujesz boczki i szukasz ustrojstwa z duĹźym radiatorem, coĹ takiego mniej wiÄcej:
http://allegro.pl/regulat...2436157760.html
Trzyma siÄ na dwĂłch Ĺrubach, z tego co pamiÄtam, mi najlepiej siÄ je odkrÄca kluczem nasadowym z przedĹuĹźkÄ pionowÄ (tam chyba 10 jest). OdkrÄcam od lewej strony motocykla, tej gdzie Masz kranik, z tej strony rĂłwnieĹź go bÄdzie dobrze widaÄ.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum