Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Revere ?
Autor Wiadomość
Wojtek
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 22:03   Revere ?

Czy ktoś może mi wyjaśnić co znaczy właściwie REVERE???

kermadec 
Premium User

Wysłany: Nie Lis 26, 2006 01:49   

Ja nie mam pojęcia :wink:

Rof
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 03:01   

revere = czcić (kogoś / coś )

Wojtek
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 21:11   

Natknąłem się na niemiecki artykuł z '95, gdzie autor komentuje przydomek NTV-a. Stwierdza po pierwsze, ze żaden posiadacz nie ma pojęcia, co ów przydomek oznacza a następnie snuje teorię jakoby doszło do pominięcia literki "i" podczas projektowania aplikacji na zbiornik naszych NTV-ek z pierwszych lat produkcji. Według tej teorii zamierzoną nazwą miało być nie REVERE a REVERIE, czyli marzenie. Niestety maja inwalidzka znjomość niemieckiego nie pozwala na stwierdzenie czy gość mówi poważnie czy po prostu się nawala...

sitars 
Premium User

Wysłany: Nie Gru 24, 2006 21:15   

Mnie to w tym przypadku jak najbardziej pasuje.

Pozdrawiam

ryve 

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 14:13   

Ufff... Pamiętałem, że gdzieś widziałem ten wątek. Długo nie mogłem znaleźć, ale w końcu się udało...

Wczoraj znowu czytałem do poduchy "Motocyklistę doskonałego" i natknąłem się tam na taki rozdzialik o nocnym jeźdźcu. Była tam wzmianka o Paulu Revere, który to przesiedział w siodle całą noc i został bohaterem bo czemuś to się przysłużyło. Kto wie, czy przypadkiem nie do nazwiska tego pana odnosi się przydomek pierwszych NTV'ek...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paul_Revere - do poczytania.

Cytat:
Paul Revere is remembered for his historic Midnight Ride warning colonists of the impending British Army attack.

Czyli facet był nie do zdarcia - całą noc w siodle to nie byle co ;-)

Ale to oczywiście tylko kolejna wersja domysłów...

tomala 

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 14:36   

ryve napisał/a:
Wczoraj znowu czytałem do poduchy "Motocyklistę doskonałego" i natknąłem się tam na taki rozdzialik o nocnym jeźdźcu. Była tam wzmianka o Paulu Revere, który to przesiedział w siodle całą noc i został bohaterem bo czemuś to się przysłużyło. Kto wie, czy przypadkiem nie do nazwiska tego pana odnosi się przydomek pierwszych NTV'ek...

Też się nad tym zastanawiałem gdy trafiłem na ten fragment podczas lektury ww. pozycji :)
Natomiast me wątpliwości co do faktycznego pochodzenia nazwy budzi fakt, że tak został nazwany motocykl rzucony na rynek europejski, mimo iż to jest ewidentnie bohater amerykański. Amerykańska nt za to nazwana została hawk...

Nie znalazłem nic na ten temat w necie, choć przyznaję, że nie szukałem jakoś szczególnie długo ;)

ryve 

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 14:53   

No właśnie - wszystko to tylko nasze domysły i praktycznie każda wersja jest niemal równie prawdopodobna.

Szukać potwierdzonej informacji jakoś mi się nie chce. Zadanie byłoby pewnie nietrywialne a pożytek... jak dla mnie niestety dość znikomy.

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 16:10   

Revereee - pare dni temu pod sklepem usłyszałem bulgotliwy potok słów, z resztą bardzo krótki, który zakończony był właśnie takim "słowem końcowym"... po czym mieszkaniec mojej wioseczki, mocno nietrzeźwy, a już z pewnością nieświadomy niczego, pacnął twarzą w błoto pobliskiej kałuży....
Tak więc drodzy koledzy, na najbliższych Łojach bedziemy wytrwale trenować wymowę słowa Revereee... :P

ryve 

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 16:24   

A faktycznie - za czasów studiów, zwykło się określać mianem "łojenia" czynność polegającą na trenowaniu spożycia i podejmowania później prób wymawiania czegokolwiek zrozumiałego ;-)

SzrotRider 
Pan European ST1300

Wysłany: Pon Paź 04, 2010 17:00   

Jeżeli o "łojowisku" mowa to świerzbi mnie jechać tam na przelew... eee, tzn. nad zalew na zakończenie sezonu i mocno suszy na samą myśl - ciekawe dlaczego... :mrgreen:

sgtcop13 
Premium User

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 13:20   

Grunt, że "revere" nie oznacza czegoś obraźliwego :mrgreen:

Borys 
Premium User
mistrz OBI

Wysłany: Wto Paź 05, 2010 18:20   

Zalezy w jakim kontekscie tego slowa uzyjesz... Kiedys na studiach wyzwalismy od pochodnych trzeciego rzędu jakiegos robotnika, co to ublocony wlazl do sali, ... Biedny chłop zbaraniał i się obraził... :)

Odpowiedz do tematu