Forum Honda NTV Strona Główna Forum Honda NTV
Najlepsze forum o NTV / NT Deauville w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ubranie od stóp aż po głowę...
Autor Wiadomość
przemek13 

Wysłany: Sro Sty 28, 2009 16:37   

Mój zestaw to :

Spodnie tekstylne ocieplane Bering , troche doszywane z dołu bo krótkie były

Kurtka też Bering z piankowymi ochraniaczami

Kominiarka z dwoma otworami na oczy

Kask Nitro N-800V

Rękawice , nie pamietam jakiej firmy , z ochraniaczami na kostki

W planach :

Buty może RST z allegro

Nowe kupiłem rękawice i kominiarke .

Używane :kombinezon i kask .

Przemek

Yossarian 
R.I.P [*]

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 13:17   

Wrócę do swojego postu z przed kilku miesięcy. Po mniej więcej roku korzystania mogę tak ocenić poszczególne elementy stroju.

Kurtka - solidnie wykonana, dostosowująca się do warunków pogodowych przez sytem membrany i podpinki - kurtka trójwarstwowa. Latem gdy jest ciepło sama zewnętrzna warstwa w zupełności wystarcza. W czasie deszczów i jesienią, membrana znacznie poprawia komfort cieplny. Przy temperaturach w okolicach zera to już razem z podpinką. Jednak juz trzy warstwy powodują, że zaczyna się robić ciasno, choć jest na tyle ciepło że można jeździć w samej bieliźnie termoaktywnej, ew. dodatkowo jakiś bezrękawnik z polaru, aby było cieplej w korpus. Niestety membrana pozbawia nas z możliwości korzystania z dwóch wewnętrznych kieszeni kurtki. Dopiero założenie podpinki, która jest też w nie wyposażona przywraca tą funkcjonalność. Kurtka też wyposażona jest w system wentylacji AirVent - dwa z przodu i jedna szeroka na plecach. Ta plecowa w pozycji otwartej troszkę jednak odstaje. Dodatkowo przy rękawach system podwójnego suwaku zamka błyskawicznego, pozwala zwiększyć ilość przepływającego powietrza pod kurtką.

Zewnętrzna warstwa kurtki pokryta jest teflonem co ma zmniejszyć osiadanie brudu, wody i odbijać część promieniowania słonecznego. Czy jest to skuteczne? Nie wiem, trzeba by przetestować taką samą kurtkę bez tego systemu. Przynajmniej daje dobre samopoczucie zastosowania nowoczesnych technologii :wink:

Co mnie troszkę denerwuje to rzepy, szczególnie niefortunny jest system przypinania przednich kieszeni (góra zamek błyskawiczny, dolny właśnie nieszczęsny rzep), której rzep lubi się zadzierać od rzepów ściągaczy przy rękawach. Tu lepsze byłyby dwa napy/zatrzaski.

Ogólnie kurtka jest wygodna, system protektorów (łokcie, bark i plecy) nie przeszkadzają w codziennej eksploatacji. Kurtka po praniu (z zastosowaniem środków do prania odzieży sportowej wyposażonej w membrany i płukanej w specjalistycznym impregnacie) nie straciła swoich właściwości, mimo zastosowania w niej elementów skórzanych (nubuk).

ruthi7 

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 03:24   

Trochę odkurzę temat:

- Kurtka RST Ventilator z protektorami KNOX-a- kurtka + membrana Cordura + podpinka. Można dostosować do warunków atmosferycznych. ?wietna na lato gdy można śmigać w samej siatce z protektorami.

Polecam z cały sumieniem. Wcześniej jeździłem w NITRO, podobne koszty a jakość nieporównywalna. Jeżeli ktoś ma znajomego w GB to w kosztach 450 - 500zł (kurs waluty) może mieć tą kurtkę.

http://www.s238939679.web...fa313e0ccc3.jpg

-spodnie RST Rift: 2 warstwy: spodzień z membraną + podpinka. Co tu dużo pisać, w bardzo ciepłe dni grzeją (jak chyba wszystkie texy). Co do kondycji to prześmigałem w nich sezon i wszystko OK. Zamki, rzepy nie wykazują zmęczenia.

http://www.s238939679.web...255e07cf482.jpg

Butki to stare Dainese kupione jako używki. Są to naprawdę stare butki (modelowo) ale technicznie wciąż OK i nadal jakoś się sprawdzają.

Kask AGV LongWay: Dobrze wykonany i w rozsądnych pieniądzach kask. Cichy i wygodny. Mechanizm jednak wymaga częstego smarowania bo poźniej chodzi "tępo"...

Rękawice RST (jakiś najtańszy skurkowy model) + na lato siatkowe hain & gericke, kominiara Oxforda, kondom z Lidla :D i to tyle..

Dziewucha śmiga w kurtce Lewis Lady + spodnie RST Orchid, kask AGV AirTech (kask bardzo cichy), butki Alpinestars Effex GORE-TEX.

Generalnie rzecz ujmując: ubiór na moto jest ważny. Nie musi być to firmówka (dlatego może właśnie polecam RST) ważne aby nie był to t-shirt i spodenki.

Sam latem zdarzało mi się śmignąć w dżinsach + ochraniacze na kolana :D - co dawało jakiś stan poczucia bezpieczeństwa... Ale jak to mówią - jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz...

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 03:44   

Mówisz, że RST wypadają korzystnie w starciu jakość VS cena? Jak wykonanie - szwy, zamki, materiał? Jak leżą protektory i czy są twarde, czy może miękkie - coś a 'la pianka? Jest też ochraniacz na plecach!?

ruthi7 

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 03:54   

Co prawda nie miałem do czynienia z krajowymi Modekami etc, ale po roku użytkowania RST, zarówno ja jak i mój plecaczek nie widzimy żadnych niedociągnięć na tych produktach. Jak pisałem wyżej, zamki, rzepy i spinki po sezonie trzymają się w takim samym stanie jak po zakupie.

Co do materiału to w spodniach NITRO (jakie użytkowałem sezon wcześniej) wycierał się materiał (mechacił się) w miejscach najbardziej narażonych (czyt. na d***e :wink: ) a w RST materiał sprawdził się w 100%.

Wiem, że RST to nie najwyższa półka, ale mam do czynienia również z Revit-em (brat jeździ) i co do wykonania RST naprawdę nie odbiega niektórymi modelami a cena 3/4 tego co Revit.

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 04:22   

Kurcze... Jak tak obczajam sobie aukcje i czytamch o zastosowanych protektora i materiałach, myślę sobie, że kosztuje to nie wiele! Zakładając, że jakość sprowadzonych do Polski produktów będzie taka jak mówisz to na pewno nadaje się do jazdy turystyczną NTVką :wink:

ruthi7 

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 04:30   

Tutaj masz oficjalną stronę. Są tam też ceny poszczególnych produktów.

http://www.rst-moto.com/

BTW: średnio co 3 do 4 tygodni jestem w PL więc jak by kogoś interesowało to mogę coś przywlec.

I gdyby był ktoś jeszcze zainteresowany to mam kurtkę dla kobitki RST (nie pamiętam modelu) oraz dobre spodnie skórkowe. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę sprawdzić rozmiary (mniej/więcej 170 cm wzrostu jakieś 60 kg :wink: :D )

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 04:34   

Jakiś shoutbox by się przydał na forum... Albo chat jakiś :wink:

I dziękuję za info!

Yossarian 
R.I.P [*]

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 13:32   

Teraz spodnie Modeka Melville

To produkt technicznie podobny do kurtki. To też trójwarstwowy system (podpinka, membrana, warstwa zewnętrzna) z pokryciem teflonu. Brak tu wstawek ze skóry, ale materiał na siedzeniu ma wstawkę z materiału antypoślizgowego, dzięki czemu kontakt z kanapa motoru jest pewny.

Spodnie maja też system czterech zamykanych zamkiem otworów AirVent (po dwa na nogawkę). Na biodrach i na kolanach znajdują się wyjmowane protektory. Nogawki na dole mają po dwa zamki w celu wygodnego ściągania i zakładania spodni w butach oraz paski dopasowujące szerokość nogawki (zapinane na silny zatrzask).

W okolicach pasa wszyto dwa zamki (krótki w okolicach plecowy, i długi dookoła spodni) w celu spięcia ich z kurtką - dwa dla różnych systemów spinania. Ja ich używam do dopięcia szelek, firmy CycloSpiryt, których to zamek pasuje idealnie. Dwie kieszenie przednie i dwie tylnie dopełniają obrazu.

Cały komplet sprawuje się bardzo dobrze i to w różnych warunkach pogodowych (pomijając wcześniej zauważony mankament z mocowanie przednich kieszeni kurtki). Chyba jak każdy ubiór ściśle motocyklowy kiepsko latem sprawuje się po zejściu z motocykla. Po wypięciu wszystkich ociepleń i membran, otwartymi otworami wentylacyjnymi jest w nich po prostu gorąco. Ciężko takie ubranie (ze względu na protektory) złożyć i schować w motocyklu. Czarny kolor pochłania ciepło i ciągle chodzi mi po głowie jakiś jasny strój...

Marcin
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 23, 2009 16:35   

Miałem kupić Metro Racing ale dołożyłem troszkę kaski i mam takie. Jeszcze w nich nie jeździłem ale jak założyłem w domku bardzo wygodne. Dodam że chociaż wyglądają jak plastiki na ścigacza są bardzo wygodne podczas chodzenia.

Killu 
Tyle go widzieli...

Wysłany: Pon Mar 23, 2009 21:52   

Napisz coś więcej jak już przetestujesz :wink: Rzeczywiście wyglądają jak na ściga... Ale pewnie będą bezpieczne!

Batman 
CHORY ALE NATCHNIONY

Wysłany: Pią Mar 27, 2009 02:14   

Tzn ile razy więcej niż na Metro? 3? :twisted: :D

Marcin
[Usunięty]

Wysłany: Pią Mar 27, 2009 12:24   

Nie jest tak źle. Metro kosztowały 370 i raczej są jedno sezonowe, a za SMX -4 dałem

579 i raczej pojeżdżę dłużej.

http://www.i-honda.pl/ite...LP-222317-black

Batman 
CHORY ALE NATCHNIONY

Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 19:41   

Chrzanić wszystkie Heldy i inne kurtki tekstylne, które z 440pln podrożały do 560pln!!!

Kupiłem Tschula, trochę droższego od innych ale za to z lepszej skóry :)

Foty na szybko:

Na żywo wygląda o wiele ładniej. Piękny czarny mat :P :P :P :)

Jędrek

Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 12:22   

Do powaznych podróży polecam:

buty: niemieckie wojskowe, z podwójnej skóry,szczelne na całej wysokości, Jak każdą skórę trzeba impregnować. Ekstra wygodne do chodzenia latem i zimą. Kupiłem nowe na moto-bazarze za 150,-zł

Kurtka spodnie: sprawdzony ,, tekstyl". z ochraniaczami i odpinanym ociepleniem. Ja mam POLO, jeżdżę od + 5 st i w każdym deszczu ale:

rekawice: niezaleznie od bajeranckich nieprzemakalnych na ciepło i zimno radze mieć przy sobie długie gumowe, mam z modeki /czarne/.

kask:z podnoszoną szczęka, byle nie wiało do wewnatrz. Najwazniejsze! Parowanie szyby przy różnej pogodzie etc a tego nie sprawdzisz przy zakupie. Zawsze można odchylić szybę ale wtedy wieje.

Odpowiedz do tematu