Każdy silnik ma swoje nominalne spalanie uzależnione od fantazji kierowcy to fakt.....ale jeżeli kontrolujemy swoje spalanie i średnio masz 5.5l/100km i nagle wzrasta do 7l/100km to coś musiało się wydarzyć, padł czujnik, sonda lambda lub nieszczelny układ paliwowy. Uważam że warto kontrolować spalanie co jakiś czas aby wyłapać ew. usterki....
vreineau
(...) i na wyświetlaczu zobaczyłem 5,0 l/100km (...)
Nie chciałbym zakłócać Twej radości z jazdy lecz jeśliś dojrzał tam na wyświetlaczu 5 literków, to koniecznie dodaj jeszcze jeden i będziesz bliżej rzeczywistości.
Ja swoją sprawdziłem już 4 lub 5 razy w różnych układach i zawsze do komputerka dodać musiałem od 1 do 1,3 l/100 km.
Gdzieś tu ktoś już pisał podobnie z resztą.
Masz rację u mnie komputer też zaniża spalanie. Zaniża o około 0,5-1.0 l/100km. Natomiast jeśli chodzi o spalanie mojego moto to jest ono w przedziale 4,5-5,0 l/100km. Nie byłem nigdy w stanie zejść poniżej dolnego progu. Jazda ok 100-110km/h z tym, że mój wzrost to 190 cm i jeżdżę z poszerzanymi deklami na kufrach.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Lut 12, 2017 11:30
Pinkipaw, schodzić poniżej to już chyba tylko przesiadka na rower... Bo prędkości i przyspieszenia te same a przecież nasze hobby to jazda na motocyklu a nie na rowerze (chyba)
Pinkipaw, schodzić poniżej to już chyba tylko przesiadka na rower... Bo prędkości i przyspieszenia te same a przecież nasze hobby to jazda na motocyklu a nie na rowerze (chyba)
Jasne. Odnoszę się tylko do wpisów, które mówią o zejściu do 3,6l/100km. Wg mnie to jakieś skrajne przypadki (możliwe, że z odczytu komputera) nieco deformujące rzeczywistość. Pozdr.
(możliwe, że z odczytu komputera) nieco deformujące rzeczywistość.
Dlatego zużycie lepiej oblicza kalkulator niż komputer
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum