Opisaliście tu "niestandardowe" prowadzenie się tej hondy w zakrętach
Wprawdzie mam deauville ale jeśli chodzi o zakręty to tak jak przedmówcy żadnego problemu nie widzę. Jako pierwsze moto jestem na tak. Biorąc pod uwagę Twoje warunki fizyczne spokojnie powinieneś dać radę! Pomijając krajowe i czeskie produkcje moim pierwszym prawdziwym motocyklem którym się przejechałem było kawasaki GPZ 900 i tylko czegoś o podobnej mocy w sumie nie polecam. Trochę się jego wystraszyłem przyznam szczerze. Było to ponad 20 lat wstecz i była to rakieta. W tym okresie w wypadku zginął mój kuzyn i kupno motocykla musiało poczekać. Skończyło się na 125p 1300 W sumie podobna historia!
Pomógł: 23 razy Wiek: 47 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 22:30
Od kilku lat wykorzystuję NTV na nauce jazdy. Siadają na nią ludzie, dla których jest to często pierwszy kontakt z motocyklem. Mniej więcej połowa tego grona to kobiety. Jeszcze jakieś pytania?
korkoran, jestem podobnego wzrostu więc od razu powiem że będzie wygodnie i ergonomicznie (ale jak szybciej to wietrznie:)). gdyby ntv miała trochę więcej mocy i 6 biegów byłby to chyba najbardziej uniwersalny i przyjazny motocykl. też kiedyś słyszałem, że się wali w zakręty ale nic niepokojącego z jazdy nie zauważyłem. Zresztą jeżdżą tym gymkhanę więc musi się dobrze prowadzić!
znajomi odradzali ntv, ale po tym jak się dałem przejechać to widziałem mega zaskoczenie na plus właśnie co do prowadzenia, elastyczności itd. swoja mam dopiero parę miesięcy, ale wiem że to był dobry wybór. brałem pod uwagę tylko nakedy - bandity, svki, fazery, hornety etc. ntv jest na papierze najsłabsza; i fakt szatan to to nie jest 170 i koniec. może to i dobrze, tym bardziej kiedy się wraca do jazdy. dla mnie ok, ja się raczej nie spieszę, poza tym nadrabia przez elastyczność, a odejście z dołu ma naprawdę dobre i na dwójce zbiera się elegancko, no i dzwięk jest świetny. serwisowo wymaga bardzo niewiele, a na dodatek apetyt na paliwo ma znikomy. jak się niezły egzemplarz trafi, to brać, bedzie pan zadowolony!
markali, porównania z legendą z top gun'a nie na miejscu, ta kawa to był supermotocykl na ówczesne czasy! zdradź jeszcze, tego bandziora to który rok miałeś? swego czasu chorowałem na model 70-74. mam jeszcze komplety lamp tył i przód
markali, porównania z legendą z top gun'a nie na miejscu, ta kawa to był supermotocykl na ówczesne czasy!
i właśnie o to mi chodziło żeby była różnica - żeby nie zaczynać od czegoś bardzo mocnego. A GPZ na szczęście nie miałem (nie wiem czy dziś bym mógł do Ciebie pisać ). Pisałem że jeździłem. To było na początku lat 90-tych a motor miał kilka dobrych lat. Ale jako młodzieniec byłem wtedy szczęśliwy że mogłem nim pojeździć jak wcześniej T. Cruise Przecież chyba wtedy był to najszybszy fabrycznie robiony motor na świecie.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 08:57
Spokojnie ogarniesz... Po doświadczeniach ze starszymi sprzętami będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony. Osobiście (przeciwnie do kolegów) uważam, że NTV skręca faktycznie dosyć dziwnie i jakby ociężale, gdyby porównać ją do innych SVek, fazerów, czy hornetów. Niemniej nie jest to motocykl, który ma cokolwiek ze sportem wspólnego. Natomiast sama dziwność polega głównie na tym, że motocykl warto świadomie traktować przeciwskrętem, bo zaowocuje to bardzo dużą poprawą w prowadzeniu. W sumie to samo można powiedzieć o każdym innym motocyklu, natomiast w NTV efekty są jakby radykalnie lepsze NT prowadzi się już tysiąckroć lepiej. Remedium na jakiekolwiek problemy to może być wspomniana już zmiana kierownicy...
Nie każdy musi mieć sportowe aspiracje, ale jak poświęcisz kilka chwil na treningi, to i wydech porysujesz o asfalt. Bez gleby rzecz jasna.
_________________ Pucuś
Korkoran
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 10:59
radzieckii napisał/a:
Od kilku lat wykorzystuję NTV na nauce jazdy. Siadają na nią ludzie, dla których jest to często pierwszy kontakt z motocyklem. Mniej więcej połowa tego grona to kobiety. Jeszcze jakieś pytania?
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 13:21
1. Toy-toy'owa ładna i w uczciwej cenie. Nie przypatrywałem się jakoś straszliwie, ale wygląda na ładną.
2. Kolejna toscana green. Też całkiem ładna W jeszcze lepszej cenie i z owiewką akcesoryjną, oraz stelażem pod kufry. Całkiem spoko opcja. Problem będzie przy ewentualnej glebie, bo te owiewki to już prawdziwy rarytas... A i z lusterkami pod tę owiewkę może być później problem.
3. Moonlight purple także z dodatkową owiewką... Wygląda trochę jak ze starego GSX-R 1100. Oj Cięgnie Cię do owiewek widzę. Z tą owiewką problem będzie podobny do poprzedniej zabudowanej... Nie wiadomo co to tak na prawdę jest. Zastanawia mnie także dlaczego sprzedawca nie zrobił żadnego zdjęcia przodu. Lusterka od jakiegoś skutera, albo innego enduraka i przedni błotnik wygląda na malowany... Zwróciłbym uwagę na ograniczniki półek, czy nie jest to dzwonnik jakiś. Mocowanie kosy jakby podmalowane, niefabryczne śruby mocujące silnik, dużo drobnych przetarć i rdzy... Ja bym uważał. Jeżeli masz jakiekolwiek sportowe ambicje pomyśl o innych oponach pomimo grubego bieżnika.
4. Ostatnia z tą owiewką wygląda jak potwór Ale jest fajnie wyposażona jeżeli będziesz chciał latać gdzieś dalej... Ciężko powiedzieć, co się za tym wszystkim kryje... Ktoś chyba pisał na shoutboxie, że ten motocykl już sporo czasu wisi niesprzedany. Może więc właściciel będzie skłonny do wiekszych negocjacji.
PozdRR
_________________ Pucuś
Korkoran
Wysłany: Sob Lis 30, 2013 23:30
Dzisiaj oglądałem pierwszą hondę. Super, hiper, mało śmigana... ze spawanym podnóżkiem z prawej strony i chamsko odginaną dźwignią hamulca... Pochodząca z Anglii. I tu rodzi mi się pytanie: co z reflektorem w takim motocyklu "wyspowym"? Trzeba go jakoś ustawiać czy w ogóle wymienić? Druga sprawa to trzy rurki na wysokości podnóżka. Co to jest, jakieś odpowietrzenia? I trzeci "problem": centralna stopka. W oglądanym przez ze mnie modelu nie było...
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 11:14
Już wyjaśniam.
- spawany podnóżek i wygięta dźwignia, to pewnie efekt jakiegoś paciaka na prawą stronę. Myślę, że koszt używanego seta razem z podnóżkiem to jakieś 50zł, albo 55 za podnóżek w zamienniku o ile tylko on jest uszkodzony. Dżwignia hamulca w zamienniku to jakieś 10zł-20zł. - Kompletnie bym się tym nie przejmował. Pewnie jeszcze niejeden paciak tego typu przed motocyklem.
- Można wymienić sam wkład reflektora. Nie pamiętam teraz z głowy ile ma średnicy, ale powinny być łatwo dostępne... Jeżeli będzie jakikolwiek problem, to nowy reflektor w zamienniku kosztuje około 350zł. Można dostać i znacznie tańsze, ale w tych pieniądzach jakość będzie już na właściwym poziomie. Sprawdź na ścianie w garażu, jak wygląda asymetria. Powinna prezentować się tak:
- Takie rurki powinny być w każdym motocyklu, więc wszystko spoko.
- Centralka po 93 roku była już tylko wyposażeniem dodatkowym za które w salonie trzeba było dodatkowo zapłacić.
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Cze 19, 2014 15:37
W tym temacie dyskusja dość zdrowo meandruje. Wracając do źródeł chcę tylko zauważyć, że piszą z reguły Ci, którym się udało opanować motocykle pojemności ca 600 ccm jako pierwszy motocykl albo duży przeskok np. z 125 czy 50 ccm.
Ci, którym się nie udało to albo milczą albo też niestety ich nie ma. Według mnie ryzyko jest dość duże.
Najlepszą drogę wskazuje kolega Radziecki. Jak się chce tak skoczyć to solidnie trzeba wcześniej potrenować na takim motocyklu co zresztą nie zabezpieczy w 100% np. przed wszystkim.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Wysłany: Sro Paź 01, 2014 19:42
No to i ja podzielę się swoją opinią, ja zaczynałem od skuterów, niestety nie dane było mi mieć żadnego Simsona ani nic podobnego ze względu na środki którymi wtedy operowałem, no ale w końcu udało mi się spłacić bardzo fajny skuter jakim była Honda Dio, mimo że skuter już pełnoletni to zawsze dowiózł mnie do celu, a mam go do dziś.
Potem jakoś bardzo szybko przesiadłem się na NTV, a było to na tej zasadzie że jak pierwszy raz ktoś dał mi się nią przejechać to myślałem że to niemożliwe żeby czymś tak ciężkim jeździć, że to nie możliwe że tyle osób daje radę, dziś już wiem że to kwestia tylko motywacji i trochę opanowania emocji, mianowicie następnym razem wsiadłem i ruszyłem po ulicach Warszawy, dziś już jestem naprawdę w stanie zrobić na tym motocyklu wszystko co tylko można sobie wyobrazić, tyle że ja nie zamierzam ryzykować tylko dla tego że ktoś tak chce, nie zamierzam się popisywać, wiele osób tutaj może uznać to za głupotę i mnie ostro skrytykować, jednak motocykl okazał się wyjściem z bardzo trudnych rzeczy i nałogów które bardzo mnie niszczyły i moje życie, dopiero teraz sobie uświadomiłem że są o wiele przyjemniejsze rzeczy, i mimo że często ryzykuję życie to wole to niż je marnować.
Lwg !
Pomógł: 24 razy Wiek: 84 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 898 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Paź 02, 2014 00:00
Do Bestia 95!
A jakież prawko posiadasz Mój Drogi mając 18 latek???
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 21 Mar 2013 Posty: 335 Skąd: Kamieńsk
Wysłany: Czw Paź 02, 2014 00:52
Cytat:
motocykl okazał się wyjściem z bardzo trudnych rzeczy i nałogów które bardzo mnie niszczyły i moje życie
Jeśli rzeczywiście moto uleczył cię z nałogów to chyba ok, choć jazda na dwóch kółkach sama jest nałogiem (wiem bo sam na to choruję). Łażenie po domu bez celu aż kobita wreszcie warknie "jedź no wreszcie gdzieś bo już cię nosi" - miałem tak parę razy.
_________________ Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum