Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 23:31
Masz rację Mateo! Było by dobrze, żeby max jedno zdjęcie danej maszyny mogło pojawić się w kalendarzu! Będziemy wybierać miss stycznia, miss kwietnia itd Ale mam jeszcze takie pytanie - jaki masz pomysł odnośnie wykopywania gratów?
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1149 Skąd: Warszawa-Zachód
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 09:30
Ja zajmuje się obecnie tworzeniem kalendarza dla inne klubu motoryzacyjnego. W razie czego mogę pomóc/spróbować zająć się i tym.
Co do kwestji wybrania 12 zdjęć: to jeszcze trzeba by się zastanowić które zdjęcie w którym miesiącu. Możliwe, że ktoś zrobi zdjęcie specyficzne (np. zimowe) i głupio by wyglądało jak by było np. w czerwcu.
Pozostaje jeszcze kwestja okładki? Co/Kto na niej będzie się znajdować?
Na kiedy chcielibyście mieć ten kalendarz. Z doświadczenia wiem, że trochę się z tym schodzi (zebranie zdjęć, głosowanie, obróbka, przygotowanie do druku, wysyłka itp itd).
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 286 Skąd: Szkieletczyzna
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 11:16
Napisałem bardzo szczegółowego i obszernego posta, miałem już naciskać "wyślij" i trach wyłączyli mi na moment prąd i wszystko poszło się... odtworzę to w skrócie bo trochę się zdenerwowałem:
I. zakładamy temat, przez 2 tygodnie wysyłamy fotki, następnie przez tydzień głosujemy, mamy 12 fotek.
II. Strona tytułowa, np. jedna ze wspólnych fotek które zrobiliście na spotkaniu w Łojach lub motyw z forumowej koszuli ntv.
III. Brt jak wyglądałoby to od strony kosztów i czasu?
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 12:38
Ja mam podobną koncepcję, przy czym zaproponuję konkretne terminy:
- 1 listopada 2009 -> Założenie nowego tematu w dziale GALERIA, służącego wrzucaniu zdjęć. Zdjęcia będzie można wrzucać do 15 listopada 2009r.
- 16 listopada ogłaszamy początek wystawiania ocen.
- 22 listopada 2009 odbędzie się oficjalne podliczanie punktów i ogłoszenie wyników.
- 22 listopada 2009, po ogłoszeniu wyników damy sobie czas do 30 listopada 2009 na dogadanie się, która maszyna będzie miss danego miesiąca
Pozostanie nam więc cały grudzień na wykonanie projektu Fajnie było by jednak uwinąć się przed końcem grudnia tak, żeby kalendarz dotarł do każdego jeszcze przed styczniem.
Co Wy na to?
EDIT
Do poniedziałku możesz mnie nie trafić na gadulcu, ponieważ raczej będę poza domem... Jak coś, to pisz na PW, albo po prostu poczekamy z tą rozmową.
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 20:06
Myślę, że każdy może zrobić ciekawe i niekonwencjonalne zdjęcie Trzeba tylko poruszyć wyobraźnię. Ja mam pewien pomysł, lecz nie zdradzę go, żeby ktoś mnie nie ubiegł
Co do czasu, to musisz zmienić go samodzielnie we własnym profilu
Czas realizacji, z tego co pamiętam, to 2 tygodnie(uzależnione pewnie od ilości sztuk).
Co do terminu Grudnia, to pamiętajcie, że tak naprawde to nie jest cały grudzień. ?więta odpada raczej, wtedy się nie pracuje, oraz natłok w drukarnii jest duży(wiele osób chce mieć kalendarze od stycznia), więc nie wiem czy się wyrobimy z tym wszystkim...
Do samych kosztów trzebaby doliczyć też jakąś obróbkę graficzną(chyba, że mamy na forum osobę która może się tym zająć) nie tylko samych zdjęć, ale i całej "karty kalendarza".
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 14:04
Realistycznie możemy policzyć, że koszt jednego kalendarza razem z przesyłką nie powinien przekroczyć 30zł. Myślę, że nie jest to jakaś niesamowicie wygórowana cena... Tylko projekt będziemy musieli wykonać od początku do końca sami, żeby zaoszczędzić... Bo z tego, co zrozumiałem wykonanie projektu graficznego przez firmę, to koszt rzędu 250zł-750zł... Miguś zajmuje się grafiką. Może znalazłby troszeczkę czasu.
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 11:42
To może poruszymy kilka mniej lub bardziej ważnych kwestji przy takim projekcie.
Na początek kwestja głosowania:
- Czy na zdjęciach ma znajdować się tylko motocykl? (czy np. zdjęcia z jakichś wyjazdów grupowych, nie tylko z posiadaczami NTV, foto z modelkami, itp)
- Czy musi on być "cały", czy można się skupić tylko na jakimś elemencie ( np. zegary, wydech, itp)?
- Czy zdjęcia mogą być poprawiane w programach graficznch i w jakim stopniu?
- W jakiej rozdzielczości mają być zdjęcia? Z uwagi, że dobre zdjęcia mają nawet po kilka Mb, może narazie warto przysyłać zmniejszone do np. 800x600. A dopiero finałową 12 przysłać w oryginalnym rozmiarze?
- Co z tablicami rejestracyjnymi?
- Może zastosować jakiś schemat nazywania zdjęć, np. [nick]-[numer_zdjęcia]
- Po zakończeniu zbierania, jak wyglada sprawa głosowania? Ile zdjęć można wystawić na dany miesiąc?
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 13:17
- Czy na zdjęciach ma znajdować się tylko motocykl? (czy np. zdjęcia z jakichś wyjazdów grupowych, nie tylko z posiadaczami NTV, foto z modelkami, itp)
* Pełna dobrowolność, byle by ten motocykl też tam był
- Czy musi on być "cały", czy można się skupić tylko na jakimś elemencie ( np. zegary, wydech, itp)?
* Może być tylko detal. Czy przejdzie, to już inna sprawa...
- Czy zdjęcia mogą być poprawiane w programach graficznch i w jakim stopniu?
* Kalendarz ma chyba cieszyć oko, więc i tutaj obowiązuje dowolność formy.
- W jakiej rozdzielczości mają być zdjęcia? Z uwagi, że dobre zdjęcia mają nawet po kilka Mb, może narazie warto przysyłać zmniejszone do np. 800x600. A dopiero finałową 12 przysłać w oryginalnym rozmiarze?
* Tutaj się zgadzam... Lepiej zamieszczać zdjęcia w mniejszej rozdzielczości, żeby temat był czytelny.
- Co z tablicami rejestracyjnymi?
* Zależy, co autor będzie chciał z nimi zrobić...
- Może zastosować jakiś schemat nazywania zdjęć, np. [nick]-[numer_zdjęcia]
* Zgadzam się w pełni!
- Po zakończeniu zbierania, jak wyglada sprawa głosowania? Ile zdjęć można wystawić na dany miesiąc?
* na to jeszcze mamy czas, więc sprawa jest jeszcze otwarta!
- Czy 12 miesięcy = 12 zdjęć różnych autorów?
* Myślę, że tak, ale zobaczymy ile zdjęć nazbieramy!
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 00:23
Koleżanki i koledzy, myślę, że najlepsze miejsce do pogadanek o konkursie jest tutaj.
Co do kwestji poruszonych na w temacie ze zdjęciami.
IMO, czy ma sens jednoczesne głosowanie i zbieranie zdjęć? Jeżeli oddam głos, a ktoś później doda zdjęcie które mi się bardziej spodoba, to będę musiał go edytować (zakładam, że jest taka możliwość), więc i tak wszystkie głosy będzie można podliczyć dopiero po zamknięciu zbierania zdjęć.
Może narazie zostawmy otwarty temat zbierania zdjęć, a skupmy się na innych ważnych sprawach. Np. jaki będzie rozmiar kalendarza? Jak, przy obecnym punktowaniu, podzielić zdjęcia na 12 miesięcy(zakładam, że taki kalendarz chcemy). Chociaż ostanio rozmawiałem z Killem o możliwości zrobienia kalendarza ściennego(jednostronnego) i tam umieścić zdjęcia. Rozwiązuje to problem przypisywania zdjęcia do konkretnego miesiąca.
Czekam na wasz odzew w tej sprawie.
Ps. Tylko proszę nie piszcie postów w stylu "mi to wszystko jedno", " mi się każde rozwiązanie podoba" itd. to naprawdę nie ułatwia...
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 00:31
Mi osobiście bardziej dopowiadała by koncepcja 12 kartek kalendarza... Lepiej posiedzieć kilka dni dłużej i zrobić coś ciekawszego... Ale pytanie: jakie są koszta realizacji poszczególnych opcji?
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 64 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1930 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 23:42
Zrobienie kalendarza planszowego na pewno w zdecydowanie obniży koszty i chyba będzie bardziej czytelny. Wszystkie maszyny będą widoczne razem co oznacza, ze można podziwiać i zastanawiać się jednocześnie obserwując które ujęcie jest ładniejsze bo NTV-ki wszystkie są piękne
Wydaje mi się też, że na razie powinno zamieścić jedno zdjęcie jednego autora żeby była większa różnorodność. Tak pooglądałem sobie zdjęcia i wszystkie są piękne na swój sposób, gdzie główną rolę grają NTV-ki tylko w różnych ujęciach i miejscach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum